Katter er kjøttetere, så hvorfor i all verden vil den spise på hjemmets potteplanter? I dag mener man at en årsak til denne vanen er folinsyren som plantene inneholder. Man antar at det er et viktig supplement til kattens diett i naturen. Men denne teorien er bare en gjetning; sannheten kjenner nok bare kattene selv. Her forteller vi mer om hva du kan gjøre hvis katten din spiser planter. Hvorfor spiser katter planter?
I dag mener man at katter spiser planter fordi de ønsker å få i seg folinsyren som plantene inneholder. En annen grunn kan være at det er kattens naturlige måte å rense fordøyelseskanalen for hår på. Planter kan også være en morsom leke, og katten synes rett og slett det er gøy å tygge på dem!
Å spise planter kan også være kattens naturlige måte å rense fordøyelseskanalen for hår på. Hårballer kan oppstå når katten slikker pelsen sin og svelger løse hårstrå. Hårstråene fordøyes ikke i magen, men setter seg sammen og danner en tett klump, altså en hårball. Langhårede katter får forståelig nok lettere problemer med hårballer enn korthårede katter.
I milde tilfeller forårsaker hårballer tap av matlyst og oppkast, men hvis ballen er stor eller det er flere av dem i magen, kan det føre til livsfarlig forstoppelse. En slapp katt uten matlyst og som ser ut til å ha vondt i magen, bør alltid tas til veterinær.
Katten kan også rett og slett synes det er gøy å tygge på planter. Fristende blader kan minne om leker som bare må nappes etter. Den smarte katten kan også ha lagt merke til at ved å tygge på planter får den sin eiers udelte oppmerksomhet i det minste en stund.
Selv om katten er et rovdyr, er den også et byttedyr for større rovdyr. Å straffe katten eller for eksempel skremme den med en sprayflaske forårsaker stress og forverrer forholdet til mennesket. Derimot vekker en positiv avbrytelse positive følelser, og positiv samhandling med katten øker dens initiativ. Når den merker at en atferd følges av noe positivt (godbiter, eierens oppmerksomhet osv.), vil den sannsynligvis fortsette slik også i fremtiden. Hvis katten din spiser planter fordi den synes det er gøy, kan det være en god idé å stimulere katten med nye morsomme leker, slik at plantene ikke er like interessante lenger.
Avbryt uønsket atferd positivt: Lær katten et ord som betyr at den vil få noe godt. Det kan være for eksempel "kss-kss". Si ordet og belønn katten. Gjenta øvelsen flere ganger. Snart begynner katten å henvende seg til deg når den hører ordet. Du kan bruke ordet når du merker at katten gjør noe den ikke skal. Husk alltid å belønne den med godbiter og/eller kos!
Rettlede uønsket atferd mot ønsket atferd. Dyrk kattegress til katten, som den kan tygge på og samtidig hjelper den å forebygge problemer med hårballer.
Det sikreste målet for å beskytte plantene, selv når du ikke kan holde øye med ditt lille rovdyr, er å plassere dem utenfor rekkevidde for katten, for eksempel i en ampel.
Uansett om du har en katt som spiser på planter eller ikke, er det bra å holde øye med hvilke planter som er giftige og til og med dødelige for katter. Flere av våre vanligste potteplanter og snittblomster er faktisk farlige for katter. Det er mengden plantesaft katten din får i seg som er avgjørende for hvor syk katten vil bli, derfor er det alltid viktig å ha kontroll på hvilke planter du har hjemme og hva katten tygger på.
Det er flere planter enn disse som er giftige for katter. Husk å sjekke og kattesikre hjemmet ditt før du skaffer deg katt, slik at katten får et trygt hjemmemiljø.
Slik gjør du hjemmet trygt for katten din »
Vanlige symptomer på en katt som har blitt forgiftet av en plante er oppkast og diaré, men katten kan også bli slapp, slutte å spise, sikle eller få små sår. Dette er symptomer som er ganske enkle å oppdage, men noen symptomer er vanskeligere å oppdage direkte. Eksempler på slike symptomer er problemer med hjertet, nyrene eller blodmangel.
Legg merke til om katten din oppfører seg annerledes, og du mistenker at den har blitt forgiftet av planter - se på plantene i hjemmet ditt og sjekk om noen har blitt tygget på. Det kan også være at katten har drukket av vannet i potten og dermed blitt forgiftet, eller at den har fått i seg deler av en plante når den har vasket seg.
Kontakt alltid veterinæren om du mistenker at katten din har spist en giftig plante. Hvis du vet hvilken plante katten din har spist, bør du fortelle det til veterinæren umiddelbart. Er du usikker på hva slags plante det er, kan du fotografere den og vise veterinæren, eller lese etiketten på potten.
Nå kan det høres ut som du må ha et plantefritt hjem for å eie en katt, men det er selvfølgelig ikke tilfelle. Det er mange fine planter som kan dele hjem med katten din! Her er eksempler på planter som er ufarlige for katter:
I kattungeguiden holder vi deg i poten fra dagen kattungen flytter hjem til deg til den er en voksan katt. Her finner du all info som nybakte katteeiere lurer på, som hvorda man får kattungen til å bli husrein og slutte å klore på møbler.