Hvis kattungen din mister tenner, ikke vær bekymret, det er helt normalt! Kattunger har vanligvis 26 melketenner, og når katten er omtrent 4–5 måneder gammel, byttes disse melketennene ut med 30 permanente tenner. Hvis kattungen ikke mister melketennene som den skal, kan det påvirke den voksne bittet. Her forteller vi mer om hvordan det skjer når kattungen mister tennene, og hva som er bra å tenke på!
Kattunger mister melketennene sine på samme måte som hos hundevalper blir kattungens melketenner byttet ut med permanente tenner rundt 4–5 måneders alder. I løpet av denne tiden kan kattungens behov for å tygge på ting øke.
Vær oppmerksom på at når tennene byttes ut er de veldig små, og det er lett for katten å svelge dem eller for deg å støvsuge dem opp uten å legge merke til det. Hvis du vet når melketennene løsner, kan du hjelpe til om nødvendig, men ofte løsner de av seg selv. Mens tennene byttes ut, kan kattungen ha opptil åtte synlige hjørnetenner samtidig. Det kan se litt merkelig ut, men det er helt normalt.
Når kattungen mister tennene sine, kan det klø i munnen hennes. Det kan være lurt å gi kattungen noe å tygge på, slik at det er større sjanse for at ledningene og tingene dine får være i fred. Hjerte er en seig muskel som er bra for kattens kjeve og tenner å tygge på. Hvis katten din ikke liker det rått, kan det kokes.
Kattunger mister vanligvis sine tenner ved ca 4–5 måneders alder.
Kattunger mister sine 26 melketenner for å gjøre plass for de 30 voksentennene.
Akkurat som barn og valper mister kattunger melketennene sine, som deretter byttes ut med de voksne, permanente tennene. Men av og til mister også voksne katter tennene sine av andre årsaker.
Mange katter lider av sykdommen tannresorpsjon, der tennene brytes ned og forårsaker smerte for katten. Også plakk på kattens tenner kan føre til tannstein, som kan forårsake betennelse i tannkjøttet. Dette kan igjen føre til smertefull tannløsning for katten. Børst derfor kattens tenner hver dag, og pass på at katten har alle tennene sine. Hvis du er bekymret for kattens munnhelse, bør du kontakte veterinæren din.
Vi anbefaler at du jevnlig undersøker kattens munn. Oppsøk veterinær hvis katten:
Har mye tannstein eller plakk på tennene
Har dårlig ånde
Har rødt tannkjøtt
Har synlige skader eller misfarging på tennene
Har vanskeligheter med å tygge når den spiser
Sikler
Slutter å vaske seg
Kattungens tenner trenger like regelmessig pleie som våre egne. Det kan virke merkelig å pusse tennene til katten din, men daglig tannbørsting er den beste måten å unngå plakk, tannstein, tannkjøttsbetennelse og andre smertefulle munnproblemer.
Det er best å begynne å ta vare på tennene hjemme når de fortsatt er i god stand. Begynn derfor å øve allerede når katten er liten. Børst kattens tenner med en myk tannbørste og en enzymatisk tannkrem for kjæledyr.
I kattungeguiden holder vi deg i poten fra dagen kattungen flytter hjem til deg til den er en voksan katt. Her finner du all info som nybakte katteeiere lurer på, som hvorda man får kattungen til å bli husrein og slutte å klore på møbler.