Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Slik klipper du klørne til hunden din

Å klippe hundens klør kan være alt fra et trygt og fint øyeblikk til et traume. For at både du og hunden din skal få en god opplevelse, er det viktig å trene – å klippe klørne skal være noe gøy dere gjør sammen! Her er våre beste tips for hvordan du klipper hundens klør.

 

 

Slik klipper du klørne til hunder:

1. Finn en komfortabel stilling som:

 • Stående med hunden mellom beina dine. Løft så en pote og klipp (som på en hest).
 • Sittende med hunden på ryggen mellom beina dine.
 • Sittende med hunden liggende ved siden av deg, gjerne på siden.

2. Vær selvsikker og klipp i én rask bevegelse.

 • Vær imidlertid forsiktig så du ikke klipper i nervesekken. Den inneholder nerveender og blodårer.
 • Hvis du klipper nervesekken, kan det skade hunden og i noen tilfeller føre til traumer.
 • Gjør heller flere små klipp enn ett stort.

3. Belønning!

 • Belønn hunden ofte slik at den holder seg rolig og engasjert. Kloklipping skal være morsom og verdt det for hunden også!

4. Avslutt kloklippen ved å file

 • På denne måten unngår du skarpe og flisete klør.

5. Nyt de nyklippede klørene!

 

Hvis du føler deg usikker på hvordan du skal klippe klørne på hunden din, kan du bestille potestell og kloklipping online på musti.no eller besøke en av våre butikker for drop-in på kloklipping.

 

Hvor ofte bør du klippe klørne til en hund?

En tommelfingerregel å klippe klørne til en hund ca. en gang i uken, men dersom kloklippingen er det verste hunden vet kan det være lurt å dele kloklippingen utover flere anledninger. Dette gjør at hunden blir eksponert litt om gangen og ikke blir overveldet.

 

5 ting du bør huske på når du klipper klørne:

 1. Bruk en klotang spesielt laget for hunder.
 2. Oppmuntre og ros hunden din.
 3. Hvis hunden din synes det er skummelt å klippe klørne, kan du klippe i flere etapper.
 4. Hvis du har dårlig lys, kan du bruke en lampe eller en hodelykt så du ser bedre.
 5. Ikke bruk makt hvis hunden din ikke vil klippe klørne, men fortsett å øve og ta klippingen i hundens tempo.

 

Å klippe klørne til en valp

Under valpestadiet legger du grunnlaget for hvordan hunden vil reagere på potestell og kloklipp i fremtiden. Sørg for at valpen assosierer klotangen og kloklippingen med noe som gjør valpen veldig glad (for eksempel en supermorsom leke eller en godbit). Gjennom regelmessig repetisjon vil valpen din begynne å like kloklipping i stedet for å få et akutt spasmeanfall bare ved synet av klotangen.

 

Slik klipper du klørne til en valp:

 1. Start med å venne valpen til at du tar tak i labben. Ta et fast, men forsiktig grep om en pote. Ikke slipp valpen når den vrir seg, da lærer du den at det er slik den slipper unna. Belønn med en godbit når valpen holder seg rolig og du har fått holde i labben.
   
 2. Gjenta det første trinnet i øvelsen på hver pote.
   
 3. Ta så tak i en pote, hold den på plass en liten stund, og belønn så valpen. Slipp labben.
   
 4. Gjenta øvelsen flere ganger på hver pote.
   
 5. Nå tar du klotangen i hånden. Ta tak i en pote med den ene hånden og flytt hårene på kloen til den ene siden.
   
 6. Bank forsiktig med klotangen på kloen, belønn og slipp labben når valpen er rolig et øyeblikk. Gjenta øvelsen 8-10 ganger per pote.
   
 7. Klipp av spissen av en klo. Belønn valpen umiddelbart med et godteri.
   
 8. Slipp labben når en klo er klippet, valpen har spist godbiten sin og holdt seg i ro et øyeblikk.

 

Du blir mindre nervøs når målet ditt er å bare klippe en eller to klør. Valpen er også bedre i stand til å være stille i korte perioder. Du kan heller gjøre flere repetisjoner i løpet av dagen. Når valpen har lært seg hvordan den skal gjøres, kan du klippe klørne hver uke. Da er det nok å bare klippe av den skarpe spissen.

 

4 viktige trinn for kloklipping

 1. Bruk kun klotenger spesielt utviklet for hunder. For at kloklipping skal være enkelt for deg og trygt for hunden, er det viktig at du har en kloktang som er spesialdesignet for hunder.
 2. La hunden din snuse på klotangen. Klotangen er for hunden din en mystisk og kanskje litt skummel gjenstand. Derfor er det greit å la hunden bli kjent med klotangen før det er tid for klipping. Legg noen godbiter ved siden av den på gulvet og belønn når hunden lukter på tangen. Snart er de bestevenner!
 3. Ha hunden på fanget eller sitt med den ved siden av deg. Har du en mindre hund kan du ha den på fanget når du klipper klørne, og har du en større hund kan du sitte ved siden av den på gulvet. Nærhet og at hunden din ikke føler seg utenfor er viktig, i tillegg til at det også gjør det mer praktisk og lettere å komme til klørne.
 4. Oppmuntre og ros hunden. Finnes det noe finere enn en hund som virkelig er stolt av seg selv? Husk å oppmuntre og rose hunden din under hele klippingen! Er dere to, kan en av dere klappe hunden og si noen oppmuntrende ord for å forsikre dere om at hunden har det fint gjennom hele økten.

 

Visste du dette om hundeklør?

Lange, uklippede klør kan gnage seg inn i tredeputene. Dette kan føre til belastningsskader og andre helseproblemer.