Veterinærbesøk kan være stressende både for deg og katten. Katter er intelligente og lærer stadig nye ting. Erfaringer, både positive og negative, påvirker deres atferd. Derfor er det viktig å prøve å gjøre veterinærbesøkene så hyggelige og stressfrie som mulig. Her forteller vi mer om hva du bør tenke på før kattungens første veterinærbesøk!
Vi rekommenderar att du inte väljer första bästa veterinär till din kattunge. Här är några tips på vad som är bra att tänka på när du ska bestämma dig för en veterinärklinik:
Klinikkens rykte
Hvor nær klinikken er hjemmet ditt
Hvor raskt du kan få timeavtaler
Hvordan de håndterer akutte tilfeller eller tjenester utenfor åpningstider
Om de tilbyr ernæringsråd for katten din
Om de sender påminnelser om vaksinasjoner
Om kattens journal holdes oppdatert
Det er ekstra lurt å legge innsats på kattungens første veterinærbesøk. På dette tidspunktet er katten mest nysgjerrig, og siden den ikke har negative erfaringer med veterinærer ennå, kan du forsterke alt det positive. Katter forteller sjelden eller viser på noen måte om de er syke - de er mestere i å skjule ubehag og smerte. Derfor må du kjenne katten din godt og være oppmerksom, slik at du kan reagere i tide på en eventuell sykdom. Ring gjerne veterinæren hvis du er bekymret for noe i kattens atferd.
Venn katten til transportburet og å reise i det. Katten kan lære å like reiser hvis den merker at buret kan føre til spennende og hyggelige steder. Hvis transportburet blir kattens eget tilfluktssted der den frivillig går inn, unngår dere begge unødvendig stress.
Ta med godbiter når du reiser til veterinæren, og kanskje en leke som du kan belønne kattungen med når den har vært rolig i undersøkelsesrommet. Med lek kan du vanligvis få kattungens oppmerksomhet og gjøre veterinærbesøket til en hyggelig opplevelse.
Ta også med et teppe eller en håndduk som kattungen er vant til. Du kan legge den i transportburet for å gi trygghet.
Selv om kattungen er vant til å gå i sele, er det bedre å ta den med i bur til veterinæren. Da blir den ikke så lett redd for andre dyr i venterommet.
Hvis kattungen er sky, kan du veie den i transportburet. Deretter kan du veie transportburet for seg og trekke fra kattens og burets felles vekt, og voila, så får du kattungens vekt.
Hvis katten ikke vil komme ut av buret av seg selv, kan du, hvis buret tillater det, ta av hele toppen og la katten være innenfor de trygge kantene av burets nedre del under behandlingene.
En lett sultfølelse kan være til hjelp - når katten er sulten, er den mer interessert i godbiter og kan med hjelp av dem lære å se på veterinærbesøket som noe hyggelig.
Hvis du kjører bil til veterinæren, må du ha kattungen din i en kattespesifikk bilbur. I buret kan du legge til en leke eller et teppe som kattungen liker. Et annet tips er å spraye beroligende feromoner i buret, det hjelper kattungen med å roe seg ned.
Les mer om å kjøre bil med katt »
Før du kjøper kattungen din, kan det være en god idé å få den undersøkt av en veterinær. Da sjekker veterinæren at det er en frisk og sunn katt du kjøper. Under undersøkelsen lytter veterinæren til kattungens hjerte og lunger, føler gjennom bein, ledd, rygg, mage og hale, undersøker øyne, ører, klør og tenner, sjekker pels og hud, og kontrollerer at kattungen beveger seg normalt og ikke har noen smerter. Hvis kattungen er en hann, sjekker veterinæren også at begge testiklene ligger i pungen.
Du kan trene på veterinærbesøk hjemme. Løft opp katten på et bord og håndter den forsiktig. Vend katten og berør forskjellige deler av kroppen, og belønn den hver gang med en deilig godbit. Du kan ta med en kjent person, som også kan håndtere katten, i øvelsen. Spesielt potene er ofte et sensitivt område for katter, så det lønner seg å trene berøring av dem.
I kattungeguiden holder vi deg i poten fra dagen kattungen flytter hjem til deg til den er en voksan katt. Her finner du all info som nybakte katteeiere lurer på, som hvorda man får kattungen til å bli husrein og slutte å klore på møbler.