Kattungeguiden

Kattungeguiden

Lek med kattungen

Kattunger er kjent for å leke – nesten alltid og med alt som minner det minste om lek. Gjennom leken lærer kattungen seg viktige ferdigheter som den behøver som voksen. Katten er et lite rovdyr og behøver å få utløp for atferdsmønster som er typiske for rovdyr for å ha det bra både fysisk og psykisk. Det kanskje viktigste er jaktatferd, hvor også leken spiller inn.

Små poter er skapt for å leke

Leken imiterer en ekte jaktsituasjon. Når katten snikjakter på en leke begynner pusens hjerne å produsere velværehormoner, akkurat som i en ekte jaktsituasjon. I leken får katten utløp for en del av sin naturlige jaktatferd, noe som har en betydelig virkning på dens velvære.

Katter jakter, altså leker, ettersom de synes det er så uimotståelig morsomt. Selv om katters jaktferdigheter varierer mye i dag har deres behov for å jakte ikke minket. Behovet varer hele kattens liv, selv om eldre katter kanskje blir litt mer selektive med hensyn til sine leker.

Alle katter vil ha action

Katter i alle aldre nyter vanligvis det å kaste seg ut i vill lek. Visse individer behøver bare litt mer oppmuntring enn andre. Leken har flere positive effekter på helsen:

  • Lek og aktivisering gjør katten i godt humør og lindrer stress, som forårsakes av et altfor passivt liv.
  • Lek utvikler også konsentrasjonsevnen og evnen til å handle i ulike situasjoner.
  • Under lek aktiveres flere områder i hjernen samtidig, noe som forsterker forbindelsene mellom dem og skaper nye forbindelser.

At du fordyper deg i lek med katten din avstresser dere begge og forsterker forholdet dere mellom. Den raskeste veien til kattens hjerte går via lek!

Hvordan skal jeg leke med katten min?

Kattens interesse vekkes lettest av lyd og bevegelse. Når du har fått katten til å legge merke til en leke, beveg den langs gulvet med rykkende bevegelser. Tenk på hvordan en mus beveger seg og forsøk å kopiere bevegelsen med leken.

Kattens følelse av velbehag er størst hvis den av og til får «drepe» byttet sitt. Da river den i leken med tennene og sparker den voldsomt med bakbeina. Da er det best å holde sine egne fingre langt unna!

Hver katt utvikler gjennom årene en egen lekestil. En pus aktiveres av små raslende mus mens en annen får fnatt av en fjærvippe. Katter har også sosiale leker som de leker med artsfrender. Uavhengig av lekestilen er kattens lek utrolig underholdende å se på.

Visste du?

Dagens siste lange lekestund med kattungen er bra å ha på kvelden. En vill jaktlek og/eller en stund med tankespill litt før leggetid gjør den lille pusen trivelig søvnig, så den ikke våkner så lett midt på natten, opplagt, kjeder seg og klar for action - akkurat når du bare vil sove.