
Hunden trekker i båndet når du er ute og går, du får vondt i hånden og armen, du trekker mer i båndet for at hunden skal forstå at den ikke skal trekke, to sekunder senere drar hunden likevel og du kjenner frustrasjonen bygge seg opp. Slik holder dere på og du lurer på hvorfor hunden ikke hører på deg. Phuu! Kjenner du deg igjen?
Båndtrening
Å få hunden til å gå fint med bånd, eller kobbel som det egentlig heter, krever trening. Dette gjelder både deg og hunden din. Det er på tide å begynne å se på kobbelet som noe som leder hunden og ikke som et verktøy i en drakamp. Her er noen tips om hvordan du kan trene, og husk: begynn å trene tidlig med valpen!
Før du begynner med båndtreningen
- Riktig tilbehør: Komfortabel sele eller halsbånd, her kan du velge og vrake i vårt store utvalg og finne en sele eller et halsbånd som passer hunden din. Halsbåndet eller selen skal ikke gnage eller stramme. Et lengre nylon- eller skinnbånd fungerer vanligvis best. Unngå flexi-bånd under trening, du vil ha hunden nær deg og ikke 3 meter foran eller til siden. Du er alltid velkommen i våre butikker for tips og råd og testing av riktig tilbehør!
- Og husk: dropp mobilen og hodetelefonene, og ha fokus på kun deg og hunden din.
- Riktig sinnsstemning: Før du begynner med kobbeltreningen utendørs, må du sørge for at du har lagt rette forholdene for turen. Hvis hunden er stresset eller redd er det stor sjanse for at trening blir vanskelig. La hunden lete etter godbiter (mat roer ned) eller gjør noen kontaktøvelser slik at du forbereder dere på båndet før treningen. Det samme gjelder humøret ditt - harde ord, dra og rykking i båndet og andre utriveligheter hører ikke hjemme under båndopplæring eller i noen annen situasjon med hunden din for den saks skyld. Er du sint, irritert eller i dårlig humør? Hopp over treningen, fordi hunden din vil merke dette. Tren når både du og hunden er i godt humør, da har du gode forutsetninger for en hyggelig stund.
Hvordan får jeg hunden til å gå fint i båndet?
- Belønn ønsket oppførsel: i dette tilfellet er et slakt kobbel det du ønsker, så husk å belønne hunden når båndet ikke er stramt, og ikke når hunden trekker, og definitivt ikke når hunden begynner å trekke. Hva menes med å belønne? Det kommer helt an på hva hunden oppfatter som en belønning. Har du en matmotivert hund, en kresen hund, en som ikke liker leker eller en som elsker baller? Du vet best hva hunden din elsker, dra nytte av det. Sørg så for å ha posen med favorittgodbitene eller favorittleken klar, slik at du kan belønne hunden din og vise at du er den morsomste matmor/matfar som finnes. Det skal være gøy! Her finner du vårt utvalg av godbiter og leker.
- Når hunden drar i kobbelet: Hvis hunden drar i kobbelet, noe som sannsynligvis vil skje, hva bør du gjøre? Stå i ro. Helt. I ro. Ikke rør deg av flekken, uansett hvor sterk hunden er. Vær konsekvent. Lar du hunden gå hvor den vil i denne stillingen, vil den bli belønnet og det er det siste du ønsker, for da vil den prøve å gjenta oppførselen neste gang. Igjen, vær konsekvent og ignorer uønsket oppførsel. Vent til båndet blir slakkt (sørg for at du har tålmodighet med dette) og gå i den retningen du vil (ikke dit hunden vil). Belønn, belønn, belønn når hunden din gjør det riktig! Husk: det er mye lettere å trene på dette når hunden er en valp og ikke veier 30 kg!
- Oppmerksom og konsekvent: Benytt anledningen ved hvert veikryss, bekk dere går over, porter som åpnes og lukkes - stopp, be hunden vente, du går og sjekker om kysten er klar. Det er du som skal holde oversikt, ikke hunden. Her sender du signal til hunden om at det er du som er ansvarlig for at det er trygt. Når kysten er klar, kaller du på hunden din, og dere kan fortsette turen. Ved å gjøre dette vil hunden bli mer oppmerksom og lydhør, i tillegg til at den begynner å endre holdningen til deg!
- Tempo, pauser og variasjon: Hva er din hunds normale tempo? Forsøk å følge det samme, korte eller forlenge steget, men ikke løp. På denne måten øker du forutsetningen for en vellykket trening ytterligere. Bygg forholdet til hunden din - å gå tur med deg skal være morsomt!
Bygg forholdet til hunden din - å gå tur med deg skal være morsomt!!
Går dere gjerne på samme ruten på hver tur? Variere ruten, stopp opp, ha det moro, kos litt, se etter godbiter i gresset, sitt på en benk og nyt utsikten og naturen. Gåturen skal ikke bare være å gå fra den ene tisseplassen til den andre, det kan også være en koselig lekestund, å lete etter godbiter eller hvorfor ikke benytte anledningen til å vinne prisen for årets matmor/far ved å «finne» favorittleken midt i skogen foran hundens øyne - wow! Dette vil styrke forholdet deres og får hunden din til å se deg i et nytt lys - en leder som ikke bare tar ledelsen, men som faktisk fortjener det.
Her har vi faktisk mye å lære av våre hunder, de lever i nuet og vi oftest i fortid, fremtid eller en veldig stresset nåtid. Pass på å stoppe opp og nyt av nuet med hunden din!
- Øyekontakt: Foretrekker hunden å gå med nesen i bakkene, har stålkontroll på hunden 300 meter unna eller ignorerer deg helt når du søker kontakt med den? Da kan det være lurt å øve på øyekontakt. Belønn så snart hunden din søker kontakt, om den snur seg og ser deg i øynene, belønn. Når hunden søker kontakt, snu deg og la hunden gå rundt deg for å søke mer kontakt, belønn. Hunden vil raskt forstå at ah, spennende ting skjer og jeg blir belønnet når jeg søker matmor/fars kontakt, det var morsomt og føles bra!
- Hva skjer når du rykker i kobbelet og blir sint på hunden din? Hunden lærer seg at det er ubehagelige å trekke i båndet. Hunden lærer da også at det er ubehagelig å være nære, det er jo vondt å trekke i båndet. Forholdet mellom dere forverres, det er ikke hyggelig å være i nærheten av noen som bjeffer på en og er sint. Det er jo med matmor/far hunden skal kunne føle seg trygg og ivaretatt. Hunden lærer vanligvis hva som er ubehagelig, men ikke hva du vil at den skal gjøre i stedet, fordi du ikke har forklart det.
Denne holdningen til hunden er basert på dominans, "Du gjør som jeg sier, ellers ...". En annen tilnærming er å bygge forholdet på ledelse i stedet, "hvis du velger å følge meg, vil jeg sørge for at du har det bra". I den første tilnærmingen har du tatt retten til å lede, i den andre har du tjent den. Hvilken tilnærming til hunden din velger du?
Hvis du føler at båndopplæringen er overveldende, kan du få hjelp fra en hundetrener som jobber med positiv forsterkning, fordi du vil jo ha et fint forhold og hyggelige stunder sammen.
Vi ønsker dere lykke til og nøl ikke med å titte innom en av våre butikker for flere råd!