Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Diaré og løs mage hos hund


 

 

Hunder kan ofte få løs mage, og det kan være alt fra løs avføring til kraftig diaré. I de aller fleste tilfeller er det ikke farlig, men av og til kan det kreve intensiv behandling.


Hvorfor får hunden løs mage?

Som oftest er det ikke farlig, hunden kan for eksempel spise avføring eller andre ting som kan forstyrre tarmfloraen, eller så kan rett og slett et fôrbytte gjøre at tarmen ikke klarer å fordøye de nye næringsstoffene. Dette fører vanligvis ikke til lengre sykdomsforløp eller risiko for hundens helse. Les mer om å velge korrekt fôr til akkurat din hund her. Dessverre finnes det også andre alvorlige årsaker til løs mage, og da er det nødvendig med veterinærbesøk. Det kan være en infeksjon som salmonella, tarmkreft eller andre alvorlige sykdommer som gir diaré-symptomer. Disse alvorlige årsakene er imidlertid mindre vanlige.
 

Når skal man dra til veterinæren?

Hvis hunden ikke virker være syk eller i dårlig form klarer man seg vanligvis uten veterinærbesøk. Siden valper er mer følsomme enn voksne hunder og kan bli raskere dårlig, bør du for sikkerhets skyld kontakte veterinær om valpen er mindre enn seks måneder gammel. Les mer om valp og diaré her. Vær oppmerksom på avføringen, om det er blod bør du kontakte veterinæren. Hvis hunden ikke blir bedre etter 3-4 dager av din behandling bør du også kontakte veterinær.
                                                         

Behandling av diaré og løs mage

Hvis du ikke går til veterinæren, må du behandle selv. Den samme regelen for mennesker med løs mage gjelder hunder. Maten du gir hunden din skal være lett å fordøye.
 

Her er noen tips:

  • Kjøp spesialfôr for å sikre at din firebeinte venn får den næringen som trengs. Et godt fôr du finner hos oss er for eksempel Purenatural som finnes i ulike varianter for sensitive hunder, ulike aldersgruppe samt kornfritt. Husk at du som Venn av Musti får hver 7. fôrsekk gratis!
  • Kok ris og servere sammen med litt kokt kylling eller kokt hvit fisk.
  • Dette kostholdet bør gis i små porsjoner 5 eller flere ganger om dagen, slik at tarmen ikke trenger å jobbe så mye om gangen.
  • Når hunden bedrer seg og diaréen avtar, går du gradvis over til normalt antall fôringer, og lar denne overgangsperioden ta omtrent 5-7 dager.
  • Etter dette begynner du gradvis å blande inn det vanlige fôret til hunden kun spiser dette. Denne overgangsperioden bør også ta omtrent 5-7 dager.
  • Hvis du bruker spesialfôr kan du la hunden spise dette til pakken er tom.
  • Ikke glem at hunden må ha tilgang til vann hele tiden.
     


Oppkast

Hvis hunden har løs mage og kaster opp, bør du vente med å gi mat til hunden er ferdig å kaste opp. La det gå opptil et døgn før du gir mat som beskrevet ovenfor. Husk også:

Pass på at hunden får i seg nok væske, en grei målestokk er 0,7 dl vann pr kilo kroppsvekt.
Porsjonere ut vannet slik at hunden ikke brekker seg på grunn av for raskt væskeinntak.
Gi vann i små doser – ca. 1–2 cl av gangen avhengig av størrelsen på hunden.
Om hunden ikke slutter å spy etter et døgn bør du kontakte veterinær.

 
Å forebygge løs mage

Har hunden god tarmflora, reduserer det risikoen for løs mage. Her har fôret stor innvirkning ettersom riktig ernæring med en god balanse av fiber gir en sunnere tarmflora. Det er også lurt å følge med på hva hunden putter i munnen når dere er ute og går.