Som oftest er det ikke farlig, hunden kan for eksempel spise avføring eller andre ting som kan forstyrre tarmfloraen, eller så kan rett og slett et fôrbytte gjøre at tarmen ikke klarer å fordøye de nye næringsstoffene. Dette fører vanligvis ikke til lengre sykdomsforløp eller risiko for hundens helse. Les mer om å velge korrekt fôr til akkurat din hund her. Dessverre finnes det også andre alvorlige årsaker til løs mage, og da er det nødvendig med veterinærbesøk. Det kan være en infeksjon som salmonella, tarmkreft eller andre alvorlige sykdommer som gir diaré-symptomer. Disse alvorlige årsakene er imidlertid mindre vanlige.
Hvis hunden ikke virker være syk eller i dårlig form klarer man seg vanligvis uten veterinærbesøk. Siden valper er mer følsomme enn voksne hunder og kan bli raskere dårlig, bør du for sikkerhets skyld kontakte veterinær om valpen er mindre enn seks måneder gammel. Les mer om valp og diaré her. Vær oppmerksom på avføringen, om det er blod bør du kontakte veterinæren. Hvis hunden ikke blir bedre etter 3-4 dager av din behandling bør du også kontakte veterinær.
Hvis du ikke går til veterinæren, må du behandle selv. Den samme regelen for mennesker med løs mage gjelder hunder. Maten du gir hunden din skal være lett å fordøye.
Hvis hunden har løs mage og kaster opp, bør du vente med å gi mat til hunden er ferdig å kaste opp. La det gå opptil et døgn før du gir mat som beskrevet ovenfor. Husk også:
Pass på at hunden får i seg nok væske, en grei målestokk er 0,7 dl vann pr kilo kroppsvekt.
Porsjonere ut vannet slik at hunden ikke brekker seg på grunn av for raskt væskeinntak.
Gi vann i små doser – ca. 1–2 cl av gangen avhengig av størrelsen på hunden.
Om hunden ikke slutter å spy etter et døgn bør du kontakte veterinær.
Har hunden god tarmflora, reduserer det risikoen for løs mage. Her har fôret stor innvirkning ettersom riktig ernæring med en god balanse av fiber gir en sunnere tarmflora. Det er også lurt å følge med på hva hunden putter i munnen når dere er ute og går.