Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Å løpe med hund

Løpetur med hund om sommeren

Løping er en fin treningsform - og det blir ekstra gøy med en rask og pelskledd løpekompis! Her har vi samlet våre beste tips før du tar på deg løpeskoene og tar med den pelskledde bestevennen din med på en runde.
 

Passer løping for alle?

Svaret er enkelt: løping er en passende hobby for alle sunne voksne hunder uansett rase eller størrelse. Selv om du føler deg klar for å begynne å løpe med valpen din, må du huske at trening kan være skadelig for valper som fortsatt vokser. Fysisk aktivitet skal alltid foregå på valpens premisser: la valpen stoppe opp litt, snuse og leke på de daglige gåturene. Aldri tving valpen til å bevege seg. Les mer om valpetrening her.

Hunder elsker å løpe og selvfølgelig med deg som lærer og mester. Mellomstore hunderaser er et godt valg for deg som allerede er en ivrig løper som lurer på å skaffe deg hund. Men også mindre hunderaser er utmerkete løpekompiser. Alle sunne, voksne hunder, uavhengig av rase eller størrelse, er egnet for løpstrening, du må bare tilpasse løpingen basert på hundens individuelle nivå.
 

Hvordan begynner jeg å løpe med hunden min?

Start rolig når du begynner å løpe med hunden din. Vær oppmerksom på hvordan pelsklingen har det. En for brå og tung start kan forårsake smerte og ubehag – for dere begge.

Det er en god idé å ha en formening om hvordan du vil at hunden skal løpe med deg. Ønsker du at hunden din skal trekke eller ikke? Vil hunden din løpe foran eller på siden av deg? Grunnleggende lydighet er også en god start, slik at hunden din kan passere syklister, fotgjengere og andre løpere.
 

Hva slags utstyr trengs?

Riktig utstyr kan gjøre løpeturen mer morsom og sikker for både deg og den pelskledde løpekompisen din. Det beste for løping er:

 

 

Skulle du trenge hjelp med å velge rett utstyr hjelper vi i Musti deg gjerne!
 

Annet å tenke på

I utgangspunktet kan du løpe med hunden din året rundt. Selvfølgelig bør du ikke løpe når det er for varmt ute, da både du og hunden din risikerer heteslag. Om vinteren er heller ikke veldig lave temperaturer og glatte overflater optimale for joggeturen.
 

Drømmer du om canicross?

Canicross er terrengløp der hunden trekker løperen, selv i oppover og nedoverbakke. Hunden har på seg en tilpasset trekksele, og er festet til løperen med en ekspanderingsline. Canicross er en veldig allsidig form for trening og en god utfordring for både hund og eier.

Under løpet blir hunden guidet med venstre og høyre kommando. Noen bruker til og med bremsekommandoen for å redusere farten. Når en går forbi andre, velger en hensynsfull løper å bremse og beordre hunden til å gå ved sin side eller lære hunden å ignorere og passere andre. Dere blir bedømt etter fart, og distansen er ofte mellom 1-7 km, men også noen langdistansekonkurranser der distansen er 10 eller 14 km. Det finnes løp hvor man deles inn i klasser, som for eksempel amatørklasser, hvor alle kan delta. 

Canicross er en tung sport for hunden og eieren, og begge må holde seg i form. Det er viktig å varme godt opp før løp, og ta en rolig tur etter løpet, for å trappe ned aktiviteten.

Ernæring og væskebalanse er to veldig viktige ting å huske på, og siden canicross er en så utfordrende sport, er den ikke egnet for valper. Akkurat som å løpe, er canicross en passende sport for alle sunne, voksne hunder uansett rase eller størrelse. Du som eier må også være klar over viktigheten av en sportshunds kroppsvedlikehold. Hvis du og hunden din elsker å utfordre deg selv og nyte aktiv sport, kan canicross være et et utmerket valg for dere begge.

Du kan også trene canicross uten noen mål om å konkurrere og bare nyte den positive innvirkningen som denne typen trening har på din og hundens grunnleggende velvære.
 

Til slutt

Å løpe med hunden din er ikke bare morsomt, men det er også god trening for dere begge. Men noen ganger er sofa-kos også den beste måten å få litt kvalitetstid sammen. Det viktigste for hunden din er din tilstedeværelse.
 

Tips for flått

På tur i skog og mark er det ikke uvanlig at hunden kan få flått. Frykt ikke! Vi har samlet våre beste flått-tips i denne artikkelen.