Når du skal bytte fôr er det viktig å gjøre det sakte og gradvis. Et alt for raskt fôrbytte kan forårsake problemer som oppkast, luft i magen, diarè eller forstoppelse. Én grunn til at du bør bytte fôr gradvis er at bakteriestammen i din hunds mage kan forandres kraftig av nytt fôr. Bakteriekulturen må få tid til å tilpasse seg den nye maten.
Vi anbefaler å observere din hunds oppførsel etter et fôrbytte. Alle hunder er forskjellige og kan reagere på forskjellig vis. Vår generelle anbefaling om fôrbytte må ansees som en veiledning.
Om du skal bytte fôr til en valp som nettopp har flyttet fra sin mor og sine kullsøsken, anbefaler vi at du venter 1 måned før du gjennomfører fôrbyttet. Kombinasjonen av bytte av miljø og fôr kan bli for mye for valpen din.
Tenk på at den daglige fôrmengde for din hund er individuell. Benytt anbefalingen på fôrsekken, men pass på at ikke hunden blir under- eller overvektig. Unngå å gi din hund matrester, annen mat, godbiter og lignende under fôrbyttet. Det kan medvirke til å forstyrre tilvenningen av det nye fôret og derfor forlenge og vanskeliggjøre fôrbyttet.
Skulle det oppstå problemer, ro fôrbyttet ned og la hunden få lengre tid til å venne seg til det nye fôret. Om ikke problemene går over, ta kontakt med en veterinær.
Når du skal bytte fra tørrfôr til råfôr kan du den første uken blande råfôret sammen med det fôret som hunden normalt spiser. Ikke øk fôrmengden, erstatt litt av tørrfôret med råfôr. Hver dag gir du gradvis litt og litt mer råfôr og litt mindre tørrfôr. Denne overgangsperioden tar vanligvis 1 – 2 uker avhengig av det enkelte tilfellet.
I begynnelsen av overgangsperioden er det en risiko for at din hund blir løs i magen. Ved å forlenge overgangen kan problemene avta. Grunnen til at din hund kan bli løs i magen er tilpasningen fra et bakteriefritt fôr til en naturlig kost med nyttige bakterier, som er viktige bakterier for fordøyelsen og imunforsvaret. Det er derimot viktig å skille mellom løs avføring og diarè, om din hund er plaget av diarè bør du kontakte veterinær.