Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Det beste våtfôret til din katt
Vi ønsker alle å gi katten vår det beste fôret, men det føles kanskje vanskelig å velge i det enorme utvalget? Er du en av dem som har en kresen katt og som velger maten etter den lille feinschmeckerens ønsker? Her kan du lese mer om hvordan du kjenner igjen et høykvalitets våtfôr, betydningen av matens kvalitet og hvordan du får katten til å prøve ny mat.

 


Fôrets kvalitet

Mange katter bestemmer selv hva de spiser og ikke spiser. Men vet katten hva som er best for den? Mange katter lider blant annet av alvorlig overvekt, diabetes, urinveisproblemer, tannstein og mageproblemer, noe som i det minste delvis kan forebygges med høykvalitetsmat.


Kostnader

Sykdommer forringer kattens livskvalitet og merkes også på eierens lommebok, med større veterinær- og medisinregninger. Da kan det faktisk være lurt å se på kostnadene på fôringen, fra et helseperspektiv. Fôr av høy kvalitet kan kanskje ikke kurere sykdom, men et biologisk passende kosthold vil gi din lille venn mer livskraft og energi. Et godt immunforsvar og generelt god helse kan forhindre mange plager.


Hvorfor våtfôr?

Katter er fullblods rovdyr og jegere når det kommer til både oppførsel og fordøyelse. Kattens ideelle måltid ligner derfor veldig på en gnager: rikelig med væske, ferskt kjøtt og en passende mengde fett - akkurat som et prima våtfôr!

Katter er genetisk et ørkenedyr og er dårlig til å kjenne tørste. Derfor blir den lett dehydrert, noe som innebærer en stor risiko for å bli syk. Med våtfôr får katten væsken den trenger direkte fra maten. Mange katter liker også våtfôr for sin gode smak og duft. Visste du at du også kan gi katten din en diett med råfôr? 

Prisforskjeller

Forskjellene i pris mellom fôr av god og dårlig kvalitet kan virke stor. Hvorfor koster våtfôr av høy kvalitet mer? Og hvordan ser du forskjellen mellom dårlig fôr og kvalitetsfôr? Dyr emballasje og fin reklame har ikke mye med næringsinnholdet å gjøre. Derfor er det lurt å lære å lese den grunnleggende informasjonen på emballasjen. Slik gjør du:


Huskeliste

 

 

Høykvalitets våtfôr:

 • Høykvalitets våtfôr inneholder rikelig med kvalitetskjøtt. Kjøtt er biologisk sett den beste maten for katter. Sjekk alltid hvor mye kjøtt produktet inneholder.
 • Jo mer nøyaktig opprinnelsen til kjøttet er, jo bedre er kvaliteten på produktet.
 • I våtfôr av høy kvalitet er det ikke kunstige smaks- og fargestoffer. Heller ikke konserveringsmiddel. Den fristende smaken skal komme fra ekte kjøtt.
 • De fleste våtfôr av høy kvalitet er hypoallergene. De inneholder ikke råvarer som kan forårsake allergi, som f.eks korn og meieriprodukter.Våtfôr av dårligere kvalitet

 • Våtfôr av dårligere kvalitet har ofte "kjøtt og animalske produkter" og "vegetabilske produkter" som hovedingredienser.
 • Sjekk at produktet ikke inneholder korn eller sukker. Dette passer seg ikke i hundens kost, og kan forårsake helseproblemer.
 • Sjekk også at våtfôret ikke inneholder kunstige konserveringsmiddel.


Fullfôr eller tilleggsfôr

Det skal oppgis på fôrpakkene om det er et fullfôr eller et tilleggsfôr. Fullfôr fyller kattens daglige behov, mens tilleggsfôr ikke inneholder alle næringsstoffene katten trenger, og må derfor serveres i kombinasjon med for eksempel tørrfôr.

 • Du kan fôre katten din med kun våtfôr om det er et fullfôr.
 • Tilleggsfôr passer bra som noe godt ved siden av tørrfôret.

Så ikke bare sjekk innholdsfortegnelsen på pakken, men også om produktet er et fullfôr eller et tilleggsfôr, spesielt hvis katten din hovedsakelig spiser våtfôr.


Rovdyr vil ha proteiner

Mange katter prøver instinktivt å spise så mye mat at det dekker deres daglige proteinbehov. Ettersom kattefôr av dårligere kvalitet ofte inneholder lite protein, får kattens instinkt den til å spise store mengder av den proteinfattige maten. En proteinrikt kost av høy kvalitet, derimot, fyller kattens behov raskere uten at den må spise like store mengder. Derfor kan kostnadene faktisk iblant reduseres hvis du bytter til dyrere kvalitetsmat.

Hvis katten din allerede spiser kvalitetsfôr, men virker til å ha et konstant behov for å vokte over matskålen, kan det skyldes dehydrering. Om katten gis flere muligheter for artstypisk oppførsel (klatring, jaktleker og annen stimulanse) får den ofte et mer balansert syn på maten.


Avføringen forteller hvordan magen har det

Den daglige rengjøringen av kattedoen gir deg som eier en utmerket mulighet til å sjekke kattens avføring. Avføringen forteller om kattens fordøyelsessystem har det bra. Hvis du må fjerne massevis av løse, stinkende pølser er det lurt å ta en vurdering på om katten får korrekt mat. Løs avføring eller diaré hører ikke hjemme i et velfungerende katteliv, og selv gassproblemer er en illeluktende beskjed om at kattens mat kanskje ikke er helt egnet.Kvalitetsmat reduserer ofte mengden avføring og gjør den relativt luktfri. Hvis katten din etterlater seg en stor mengde avføring hver dag eller lider av diaré- og gassproblemer, kan situasjonen forbedres ved å gjøre endringer i kostholdet.


Tørre kuler?

Hvis kattens avføring er konstant veldig tørr, kan det skyldes væskemangel. Dehydrering er veldig vanlig hos katter og skaper lett alvorlige helseproblemer, så sørg for at katten får i seg nok væske. Å øke mengden våtfôr kan raskt forbedre situasjonen.
 

Å overbevise en kresen katt

Mange katter er kjent for å være noen skikkelige feinschmeckere, og ingen katteeiere ønsker å kaste bort pengene sine på mat som havner rett i søpla. Det kan være mange årsaker til kresenheten, men de fleste katter kan venne seg til ny mat. Prøv følgende:

 • Bland litt nytt fôr i kattens favorittmat i noen dager. Da blir katten vant til den nye matens lukt, tekstur og smak.
 • Servere våtfôret lunkent. Katter spiser helst mat som ikke er kjøleskapskaldt, men heller lunken eller varm.
 • Sett faste mattider for den kresne pusen. Ikke la maten stå fremme hele tiden, men servere 3-4 ganger per døgn.
 • Kattens mage er ganske liten, så en passende porsjon våtfôr for de fleste katter er ca. 3 teskjeer per gang. (Men husk at det er individuellt og beror på hva kattens daglige kost består av.)
 • Sjekk anbefalingene om hvor mye mat katten din skal ha per dag. Ofte er kresne katter overvektige og årsaken til kresenheten kan være at katten får for mye mat og rett og slett ikke er sulten.

 

Iblant vil ikke katten ha den nye maten til tross for tipsene over. Når alt kommer til alt er det mulig å endre til og med de mest kresene katters spisevaner. Les mer om kresne katter og hvordan du løser det her >>


Vanlige spørsmål om våtfôr:

 

Er våtfôr hos Musti dyrt?

I butikkene våre finner du mange forskjellige våtfôr av høy kvalitet. Prisene varierer blant annet avhengig av produksjonsmetode, hvilken type kjøtt det inneholder og emballasjemateriale. Mange av våre lekre, høykvalitets våtfôr er faktisk ikke dyrere enn andre av dårligere kvalitet.


Hvor finner jeg Musti sitt våtfôr?

Du er hjertelig velkommen i våre butikker! Vi hjelper deg mer enn gjerne med å sjekke ut utvalget og diskutere hvilken mat som passer best til akkurat katten din. Vil du heller lese om produktene i fred og ro du hjemme finner du all vår våtfôr til katter her. Hvis du har spørsmål, kan du kontakte kundeservice.


Hvilket våtfôr er best for min katt?

Hver katt har individuelle behov. Det som er best for en, er kanskje ikke optimalt for en annen. Favoritter hos mange av våre kunder, og våre egne katter, er:

Nutrima Vital Sterilised 
Purenatural cat adult chicken salmon
Canagan Kattunge kylling

Jeg vil gjerne gi katten min et godt våtfôr, men jeg bor langt unna nærmeste Musti-butikk. 

Hvis du ikke har mulighet til å besøke en av våre fysiske butikker, kan du bestille produktene på musti.no. Vi leverer alle bestillinger direkte hjem hvis du ønsker det. Utvalget i våre fysiske butikker varierer litt, men du kan bestille alle produkter fra nettbutikken til en av våre fysiske butikker ved å bruke Click&Collect. Du kan også abonnere på dine favoritter, og få dem levert hjem til døra.

Vil du lese flere nyttige artikler? Sjekk ut vår Tips-side her >>