Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Stelleråd: Marsvin

Stelleråd marsvin
Du har nå skaffet deg et marsvin – en kompis som du kommer til å ha glede av i flere år. For at dere skal bli så gode venner som mulig er det viktig med en bra start. 

 

Første dagen hjemme med ditt nye marsvin

Når du kommer hjem med ditt marsvin, skal du gjøre istand buret slilk at det føler seg velkommen. Begynn med å legge spon i bunnen på buret. Benytt ikke avispapir, trykksverte er giftig for marsvin. Fyll på pellets i skålen, høy i høybeholderen og vann med B- og C-vitaminer i vannflasken. Heng opp saltstein og gnagerstein. Så lar du marsvinet ditt få komme inn i sitt nye hjem. De to føste dagene skal du la marsvinet få være i fred så mye som mulig. Bare sjekk at det har funnet maten og vannet. .

Marsvin trives med et hus å gjemme seg i. I begynnelsen er det bra om du kun setter huset inn i buret om natten og når du selv ikke er hjemme. Ellers kan det bli vanskelig for dere å bli kjent med hverandre ettersom marsvinet gjerne blir værende i huset sitt. Etter to døgn kan dere begynne å bli kjent med hverandre. Snakk rolig og strekk frem hånden slik at marsvinet får lukte på deg. By gjerne på en godbit. La marsvinet være i buret i noen dager til før du begynner å løfte det opp.

Marsvinfôr og vann

Marsvin er vegetarianer og må ha fri tilgang til høy. Pellets er tillegsfôr som de skal ha fri tilgang de første 6 månedene. Deretter bruker det være passe med ½ dl per dag. Du kan komplettere med en ekstra god pelletsblanding fra Musti når marsvinet har blitt litt eldre. Pass på at marsvinet ikke blir overvektig.

Det er livsviktig for ditt marsvin å få C-vitamintilskudd. Det enkleste er å gi noen dråper med C-vitamin i drikkevannet. Ikke glem å bytte vann hver dag. Gi gjerne en grønnsaksbit hver dag – det har marsvinet godt av. Prøv deg frem til hva som er mest populært, gullerot, hvitkål, paprika eller persille pleier smake godt.

Stell

Avhengig av burets størrelse, skal det rengjøres 2-3 ganger per uke. Korthårede marsvin trenger ikke hjelp til pelsstell, men du må gjerne børste det om du vil – de pleier å like det. Langhårede marsvin derimot må gres ofte for ikke å få floker i pelsen. Klørne må klippes hver 6.uke. Det passer også å sjekke lengde på tennene samtidig.

Råd om hold av marsvin

Buret skal være minst 40 x 75cm stort, minst 25 cm høyt. Siden marsvin er et flokkdyr anbefaler vi at du har i alle fall to marsvin sammen. Gjerne av samme kjønn for å unngå uønskede marsvinunger.

Sysselsetning

Det er viktig å tenke på at marsvinet trenger sysselsetting. Hver dag bør du slippe marsvinet ut på gulvet så det får bevege seg fritt. Det er ikke sikkert at det vil bevege seg så mye i begynnelsen, men ikke gi opp. Jo sikrere marsvinet føler seg, jo mer vil det springe rundt. Etterlat aldri marsvinet uten oppsikt,. Ellers sysselsetter et marsvin seg med å gnage. Påse at det alltid finnes forskjellige ting å gnage på i buret, som frøstenger, tørkede maiskolber eller gnagerkjeks. Hos oss i Musti finnes det mye smådyrs-godterier å velge mellom. Du lærer raskt hva som er din kompis sin favoritt-sysselsetning.