Kattungeguiden

Kattungeguiden

Hvorfor må kattungen har ormekur?

Oppdretteren har vanligvis gitt moren og ungene ormekur flere ganger før ungene overlates etter 12 ukers alder. Dersom det ikke er tilfelle er det bra å gi kattungen en ormekur 1-2 uker før vaksinering.

Kattens indre parasitter og hvor de kommer fra

Katter kan ha mange ulike indre parasitter. Blant de vanligste er den spaghetti lignende spolormen og den flate bendelormen. Urdyr, som giardia, er usynlige for menneskeøyet men kan føre til blant annet tap av appetitt, diaré, håravfall og hoste hos katten.

Spolormsmitte kan katten få hvor som helst utendørs ettersom spolormeggene er mikroskopisk små og derfor umerkelige. Spolormen er besværlig også på den måten at dens hvilestadier kan finnes i kattens kropp i årevis og siden aktiveres for eksempel under drektighet.

For en kattunge kan indre parasitter være livsfarlige så regelmessig parasittbehandling anbefales. En voksen innekatt’s risiko for å få parasitter er ganske liten. Men det hender at mennesket uvitende bringer hjem parasitter eller deres egg, for eksempel på skoene. For å unngå unødvendig parasittbehandling kan veterinæren bedømme en voksen innekatts behov for behandling ved hjelp av en avføringsprøve.

Også visse ferskvannsfisker kan være en kilde til parasittsmitte. Rå og mangelfullt oppvarmet ferskvannsfisk anbefales derfor ikke til katter. Sjøfisk er vanligvis trygg og etter nedfrysing eller ordentlig oppvarming kan også ferskvannsfisk serveres.

Å gi medisin til katten Du har kanskje allerede hørt skrekkhistorier om medisinering av katter. Ikke la historiene ta motet fra deg, medisineringen trenger ikke bli en kamp som stresser begge partene. Når katten vennes til håndtering allerede fra den er liten og den lærer seg at den ikke kommer seg ut av situasjonen ved å vri seg unna, blir mange ting enklere - også medisinering.

Å gi medisin til katten

Du har kanskje allerede hørt skrekkhistorier om medisinering av katter. Ikke la historiene ta motet fra deg, medisineringen trenger ikke bli en kamp som stresser begge partene. Når katten vennes til håndtering allerede fra den er liten og den lærer seg at den ikke kommer seg ut av situasjonen ved å vri seg unna, blir mange ting enklere - også medisinering.

  • Bland ormekuren i kattens favorittmat.
  • Piller kan gis lettere med en pillegiver.
  • Pillen kan også blandes i en liten mengde vann og gis med sprøyte direkte i kattens munn.

Vei kattungen før du gir medisinen og gi en dose i henhold til instruksjonene. En liten overdosering er vanligvis ikke farlig, men heller ikke til nytte, og noen kattunger kan få magebesvær av det. En underdosering derimot kan øke parasittenes motstandskraft mot medisinen. Følg altså alltid pakningsvedleggets eller veterinærens instruksjoner.