Kattungeguiden

Kattungeguiden

Katten biter i hendene, hva skal jeg gjøre?

Som for mange andre dyre-barn er det naturlig for kattunger å gjøre seg kjent med verden med sin munn og sine tenner. Det er vanlig at en kattunge prøver tennene på alt, også på eieren.

Voldsom kjærlighet

En ung katt kan noen ganger leke veldig aggressivt: den kan overfalle føttene når man går forbi, jage tærne i sengen og kaste seg over dem det første de gjør på morgenen eller også midt på natten. Alt dette går vanligvis over med tiden når kattens atferd ikke får oppmerksomhet, altså ikke forsterkes. Det beste ville være hvis man i tide får ført kattens oppmerksomhet over på noe annet, for eksempel en leke. Om nettene er det best å beskytte tærne med ullsokker på vinteren og dynen på sommeren.

Det er bra å leke med kattungen flere ganger pr dag – men aldri med hendene! Selv om en kattunge som biter lett på hånden er søt så er situasjonen en annen om ett år.

Hvis katten biter eller klorer hånden din, la hånden bli slapp. Da mister katten vanligvis interessen og du kan ta bort hånden så snart du får mulighet. Gi i stedet for eksempel en stor herlig leke til brytekompis eller lek selv med katten med en vippe eller en annen leke. Husk å be alle familiemedlemmer om å gjøre det samme. Minn spesielt barna på at hender og føtter aldri skal være katteleker.

Visste du?

Man kan få for mye ømhet også. Det er helt normalt at en katt først lar seg kjærtegne men siden (ifølge eieren ofte «plutselig») tar tak i den kjærtegnende hånden med klør og tenner.

De fleste katter liker å bli kjærtegnet men de har en slags ømhetskvote, og når den blir fylt er ikke kjærtegnene gode lenger. Da bør man lytte til kattens mening. Lær deg å se hvordan kattens kroppsspråk er før den gir utløp for sin misnøye og slutt å kjærtegn katten mens den enda synes det er trivelig.