Kattungeguiden

Kattungeguiden

Katten ødelegger plantene, hva skal jeg gjøre?

Katten er en kjøtteter, så hvorfor vil den gnage på hjemmets planter? I dag anser man at en årsak til denne vanen som kan virke underlig er folsyren som plantene inneholder. Man mener at den er et viktig tilskudd til det kostholdet som katter har i naturen. Men den teorien er kun en kvalifisert gjetning, sannheten vet vel bare kattene selv.

Få bukt med hårballer

Å spise planter kan også være kattens naturlige metode for å rengjøre fordøyelseskanalen for hår. Hårballer kan oppstå når katten slikker pelsen sin og svelger løse hårstrå. Hårstråene løser seg ikke opp i magen men fester seg i hverandre og danner en tett klump, altså en hårball. Langhårede katter får naturlig nok lettere problem med hårballer enn korthårede.

I milde tilfeller fører hårballer til tap av appetitt og oppkast men hvis ballen er stor eller det finnes flere av dem i magen kan det føre til livsfarlig forstoppelse. En utslått katt uten appetitt og som virker å ha vondt i magen skal alltid tas til veterinær.

Planten kan også være en morsom leke!

Katten kan også helt enkelt synes det er morsomt å tygge på planter. Blad som vaier lokkende kan minne om leker som man bare må glefse etter. Den kreative katten kan også ha merket at gjennom å tygge på planter får den sin eiers udelte oppmerksomhet, i det minste for en stund.

Avbryt uønsket virksomhet – positivt

Selv om katten er et rovdyr er den også et byttedyr for større rovdyr. Å straffe katten eller for eksempel skremme den med en sprayflaske forårsaker stress og svekker dens forhold til mennesket. Et positivt avbrudd vekker derimot positive følelser og positiv samhandling med katten øker dens initiativ. Når den merker at en atferd følges av noe positivt (godbiter, eierens oppmerksomhet e.l.) handler den antagelig likt også i fortsettelsen.

Hvordan beskytter jeg plantene mine mot kattens tenner?

  • Avbryt den uønskede atferden positivt: Lær katten ett ord som betyr at den skal få noe godt. Det kan være f.eks. «kiss-kiss». Si ordet og belønn katten. Gjenta øvelsen flere ganger. Snart begynner katten å komme til deg når den hører ordet. Du kan bruke ordet når du merker at katten din gjør noe ulovlig. Husk å alltid belønne den med godbiter og/eller kos!
  • Styr uønsket atferd mot ønsket. Dyrk eget kattegress til katten, som den får tygge på og som samtidig hjelper den med å forebygge problemer med hårballer.
  • Den sikreste måten å beskytte plantene på, selv når du ikke kan overvåke ditt lille rovdyr, er å plassere dem utenfor rekkevidde for katten, for eksempel i en ampel.

Forebygg kattestreker

Å rasere potteplanter er bare en av alle streker som katter kan finne på. Mye av atferden som forstyrrer eierne er helt normal, artstypisk sysselsetting for katten. Se på videoen hvilke som er kattenes vanligste atferdsproblemer og hvilke tips eksperten gir om å løse og forebygge dem.