Kattungeguiden

Kattungeguiden

Toalettatferd for kattungen

Katter begynner å lære seg toalettvaner ved cirka fire ukers alder under sin mors veiledning og når de kommer til sitt nye hjem er de vanligvis helt stuerene. I løpet av de første dagene kan det likevel skje ulykker, ettersom den lille ungen kanskje ikke husker hvor toalettet er og flytteprosessen kan gjøre den veldig stresset. Dette er helt normalt.

Se til at kattepusen får toalett-ro

Velg et rolig sted for kattetoalettet, men se til at kattungen har fri adgang til den. Du kan hjelpe kattungens toalettrutiner ved å vise hvor sandkassen er. Hvis det virker som kattungen ikke oppfatter det kan du løfte den opp i sandkassen. Vanligvis inspirerer den myke sanden katten til å grave og utrette sine behov.

Hvis du har tenkt å ta i bruk et kattetoalett med tak, men ungen ikke har brukt et slikt hos oppdretteren, er det best å vente litt med taket til kattungen har lært seg å bruke en kjent åpen kasse i det nye miljøet.

Hemmeligheten med et friskt kattehjem er sand av høy kvalitet

Det behøver ikke å lukte katte-tiss i et kattehjem. Katter er veldig renslige dyr hvis de bare får mulighet til det. Med riktig redskap og kattesand av høy kvalitet og gjennom å også ta hensyn til hva katten liker kan du nyte godt av både kattens uimotståelige selskap og et rent og luktfritt hjem.

Mikrosand er populær fordi den klumper seg så effektivt, binder lukt og støver lite. Mikrosand av høy kvalitet behøver vanligvis å byttes ut helt så sjelden som med 1-2 måneders mellomrom. Mikrosand behøver altså ikke nødvendigvis å byttes helt hver gang man rengjør kassen, man kan fylle på mer sand på den gamle ved behov.

Kan jeg med en gang skaffe hvilken sand jeg vil til kattungen?

Når kattungen kommer til sitt nye hjem lønner det seg å først bruke slik sand som kattungen er vant med. Det hjelper katten med å finne riktig sted for å utrette sine behov når nøden overrasker i det nye miljøet og reduserer også flyttestresset.

  • Eventuelt bytte av sandtype kan siden gjøres trinnvis. Det å bytte fra for eksempel sand til trepellets umiddelbart etter flytting, er en altfor stor forandring for de fleste katter.
  • Bland først litt nytt strø i det gamle vanlige og øk siden mengden litt av gangen.
  • Å venne seg til en ny strøtype kan ta lang tid. Iblant godkjenner ikke katten den nye sanden i det hele tatt og da er det best å respektere kattens beslutning.
  • Du kan også tilby alternativ: Sett sand av en ny type i en kasse men la kassen med gammel sand stå igjen. La katten vise hvilken den liker.

Visste du?

Det er utrolig stor forskjell på ulike typer kattesand! Når katten utretter sine behov i kassen er den særlig nøye med «labbefølelsen», det vil si hva som finnes under de små tredeputene. En misfornøyd katt kan begynne å utrette sine behov på uønskede steder. Den kan også holde seg i lange tider, noe som øker risikoen for urinveissykdommer. Det er altså veldig viktig at katten trives med sitt toalett og kattesanden bør derfor alltid velges i forhold til kattens preferanser.

Ulike problemer med husrenheten er relativt vanlig i kattehusholdninger. Hva kan man gjøre med dem?