Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Allergi hos hund


Mange hunder sliter med allergier. Det vanligste er allergi mot støvmidd. En hund som er allergisk trenger behandling, akkurat som mennesker, jo tidligere det skjer, jo større er sjansen for at hunden kan leve et normalt liv.


Atopi (allergi mot luftbårne stoffer) er den type allergi som øker mest. Atopi betyr at immunforsvaret overreagerer på et bestemt stoff i luften/miljøet. Allergien fører til at hunden får en betennelse som ofte gjør seg til kjenne via kløe i ørene, lysken, potene, ansiktet og halen. Kløe kan også skyldes at hunden får feil fôr, men hvis vennen din blir plaget av kløe, rennende øyne og biter eller slikker mye på labbene, lider den sannsynligvis av en form for atopisk allergi.


Hva er allergener?

Hunden din kan være allergisk mot ett eller flere stoffer. Disse stoffene blir referert til som allergener og er vanligvis et protein fra for eksempel pollen, mugg eller midd. For å finne ut hvilket stoff hunden din er allergisk mot, kan du gjøre en såkalt prikkprøve hos veterinær. Deretter injiseres allergener i hundens hud og man ser hvilke stoffer som utløser reaksjon i form av kløe, rødhet /hevelse. Når du vet hva hunden din er allergisk mot, kan du begynne å behandle allergien ordentlig.


Behandling av allergien

I dag kan du utvikle en skreddersydd vaksine for det spesifikke stoffet som hunden din er allergisk mot. Denne behandlingen kalles hyposensibilisering. Vaksinasjonen utføres ved å injisere hunden regelmessig med små doser av allergenet for gradvis å venne immunforsvaret til stoffet, slik at en allergisk reaksjon til slutt mislykkes når hunden kommer i kontakt med stoffet.
 

Det finns tre ulike typer behandlinger for hunder med allergi:

  • Medisiner som kortison og antihistaminer som demper kløe. Å behandle hunden din med disse medisinene lindrer symptomene - det vil si selve kløen - men medisinene har ingen innvirkning på kjernen i allergien.
  • Sjamponering og balsamering av hundens hud. Dette styrker hudens naturlige beskyttelsesbarrierer, vasker bort allergener og gjør huden glattere og ikke så tørr, noe som også lindrer symptomene.
  • Regelmessig injisering av små doser av allergenet i hundens hud, kjent som hyposensibilisering. Dosen av allergen økes gradvis til immunsystemet blir vant til stoffet og ingen alvorlige allergiske reaksjoner oppstår.

Til slutt bør du huske at hvis hunden din er allergisk, ikke la den avle. Allergi er arvelig, og det er stor risiko for at avkommet til en allergisk hund utvikler den samme allergien som foreldrene.