Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Fôring av smådyr

Fôring av smådyr

Alle kjæledyr, store som små, bør ha et så artsspesifikt kosthold som mulig. Derfor, når du vurderer å skaffe deg kjæledyr, er det lurt å lese litt om dyrets naturlige kost. Det er et hav av alternativer å velge mellom , så det er viktig å tenke på kvaliteten på maten.
 

Planteeter eller altetende?

 

Gnagere og kaniner kan deles inn i planteetere og altetende:

  • For planteetere er det viktig at kostholdet kun inneholder vegetabilsk mat, og for kaniner, marsvin og chinchillaer er nok fiber i maten viktig. De bør også alltid ha tilgang på høy av god kvalitet. Pellets og/eller frøblandinger bør kun være en liten del av kostholdet. Vær også oppmerksom på at planteetere kan ha forskjellige ernæringsmessige behov. Fôr som er bra for marsvin, er ikke nødvendigvis egnet for kaniner.
  • Pellets og frøblandinger er basisfôret for altetende dyr som rotter, men de kan av og til også spise ferske grønnsaker og en liten mengde animalsk protein.
  • Når du gir godbiter til din lille venn, velg produkter som er ment for arten. Visste du at godbiter også kan være utmerket for aktivisering? Skjul godbiten, og den lille vennen din kan bruke sitt naturlige instinkt for å søke etter mat.

 

Og husk, alle smådyr trenger alltid tilgang på ferskt og rent vann.

 

Sunn og smakfull mat

Hvis du gir frøblanding til den lille vennen din, bør den være homogen, så kjæledyret ikke kun plukker ut favorittene. Høykvalitets frøblandinger er balansert, og hvert frø er velsmakende og sunt.

Med pellets av høy kvalitet er det lett å sørge for at selv den mest kresne får alle nødvendige næringsstoffer, siden alle bitene er like velsmakende og sunne.

Her er noen kvalitetsfôr vi tror din lille venn vil like:

 

Sett de små tennene i arbeid

Gnagere og kaniner har tenner som vokser hele tiden. For å unngå at tennene blir for lange, trenger de ting å tygge på, for eksempel mat og godbiter som må gnages på. For lange tenner er et alvorlig og smertefullt problem. Det kan være vanskelig å spise og kan gjøre at den lille vennen din ikke vil spise. Det er viktig å ha nok ting å gnage på, for hvis tennene blir for lange må en veterinær forkorte dem, og det er alltid en stressende operasjon for dyret.
 

Å spise bæsj er normalt – for smådyr

Fordøyelsessystemet til kaniner og gnagere produserer to typer avføring: vanlig og såkalt nattavføring. Ved å spise nattavføring kan dyret utnytte maten best mulig. Nattavføringen inneholder mye proteiner, vitaminer og nyttige mikroorganismer som er viktige, da mangelen på disse kan forårsake forskjellige sykdommer.

Nattavføring er mykere og druelignende. Også andre arter enn de som er nevnt ovenfor kan spise avføring, og det er helt normalt.