Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Kvalitetsfôr - Finn det rette fôret til din katt

Å velge kattemat kan virke komplisert. Utvalget er stort, og mengden informasjon kan gjøre det vanskelig å velge. I tillegg kan det være en rekke spesielle behov som må tas hensyn til, som overfølsomhet, allergier, aktivitetsnivå og pels- og hudproblemer. La oss hjelpe deg med å finne det rette fôret til din katt!

 


Hvordan vet du om maten er av høy kvalitet?

Kvalitetsfôr inneholder mye protein fra kjøtt og har alle næringsstoffene din firebeinte venn trenger. I tillegg inneholder mange tørrfôr naturlige ingredienser som er godt for helsen (f.eks til ledd, pels og fordøyelse). Korrekt mengde fett er også viktig. Kattunger og deres mammaer trenger mer fet mat enn andre. Kvalitetsfôr inneholder også fiber som styrker de gode bakteriene i kattens tarmer. Ettersom katter sjeldent kjenner seg tørste og lett blir dehydrert, er det lurt å legge til våtfôr eller råfôr til kostholdet som et tillegg. Da får minitigeren din i seg væske i velsmakende format!


Sjekkliste for kvalitetsfôr

 • Høyt kjøttinnhold: Ettersom katter er kjøttetere, er kjøttet den mest biologisk egnede maten for dem. Katter som spiser rå- og våtfôr får automatisk i seg mye kjøtt, men hvis katten bare spiser tørrfôr, bør du sjekke kjøttinnholdet. Tørrfôr av høy kvalitet inneholder mer kjøtt enn andre ingredienser, så det er et godt tegn om kjøttkilden står oppført først i innholds-fortegnelsen. Du bør unngå fôr der hvete, mais, erter, poteter etc. er den første ingrediensen.
 • Kjøttkilde: Lister innholdsfortegnelsen "kylling" eller "kyllingsmak/biprodukt av kylling"? Biprodukter fra fugler kan inkludere for eksempel bein, innmat og uutviklede egg. Tørrfôr av høy kvalitet inneholder ferskt kjøtt, noe som gjør maten enda mer lettfordøyelig og fristende.
 • Fett: Katter trenger rett mengde fett. Kattunger og mammaene deres trenger litt mer av det enn andre gjør.
 • Næringsstoffer: Hvis det står "fullfôr" på pakken, betyr det at den inneholder alle nødvendige næringsstoffer. Tillegsfôr inneholder ikke all næring din firebeinte venn trenger, så det kan kun serveres som "tilbehør". I dag finner du også råfôr som er fullfôr, men hvis du velger mer tradisjonell råfôr som er mer et supplement, må du sannsynligvis legge til noen kosttilskudd til kattens kosthold.
 • Tenk på vannet: Katter er opprinnelig ørkendyr, så de er ikke så flink til å kjenne tørste så ofte. Vann er imidlertid veldig viktig for dem fordi mangel kan føre til dehydrering og alvorlige helseproblemer. En enkel måte å sørge for at katten får nok vann er å tilsette rå- eller våtfôr til kattens kosthold. Kvalitetsmat har en direkte påvirkning på kattens helse!
   


Tegn på at katten får rett kost

Hva katten din spiser er direkte knyttet til helsen - og derfor er det viktig å velge rett mat! Ved å gi katten din et nøye valgt fôr kan du hjelpe den med å holde seg i god form.

 

Tegn på at katten din har et korrekt kosthold:

 • Pelsen er glansfull og huden klør ikke.
 • Avføringen består av faste, små klumper når maten har fordøyd ordentligt.
 • Ånden lukter ikke vondt.
 • Øynene er klare og ikke røde.
 • Katten er energifull og glad.

Om du kjenner deg usikker på hvilket fôr som passer best for akkurat din katt, kom innom oss i butikk så hjelper vi deg med tips og råd!