Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Når katten er dårlig i magen

Katten kan ikke selv fortelle deg hvordan den har det, men kattens avføring er en god indikator på helsen.


Avføringen forteller hvordan tarmene har det:

 1. Ved våt og løs avføring over lengre tid, er det viktig at man tar en tur til veterinæren. Årsaken til den dårlige avføringen kan nemlig være noe annet enn feil fôr og vil derfor trenge behandling. Diaré forårsaker også raskt dehydrering.
 2. Veldig løs og illeluktende avføring og luftproblemer er ofte tegn på at katten spiser mat av dårlig kvalitet eller mat som ikke passer den. Prøv en diett som inneholder mer kjøtt og færre fyllstoffer, eller bytt til mat laget spesielt for sensitive mager. Purenatural Sensitive Cat eller Canagan Country Game er to fôr som er bra for katter med følsom mage. Altfor raskt fôrbytte kan også gi mageproblemer, så la overgangen gå gradvis. Les mer om hvordan du bytter fôr til katt her.
 3. En porøs, men fast pølse er den beste hilsenen fra tarmene!
 4. Tørre og harde klumper betyr vanligvis at katten er dehydrert, og derfor er det verdt å gå til veterinæren hvis avføringen er hard. Pass på å gi katten din våtfôr oftere og invester i en vannfontene dersom katten din drikker for lite.
   


Iblant kan katter som spiser råfôr ha problemer med hard avføring. Hard og lys avføring skyldes vanligvis at maten inneholder for mye bein. Da er det best å gi mindre benmel eller erstatte de malte beinene med en kalsiumtilskudd. Produkter som inneholder bein bør erstattes med kjøtt som inneholder rikelig med væske. Det kan også være bra å øke mengden fiber i maten. Les mer om råfôr til katter her.


Varselstegn for kattens avføring

Endringer i avføringen kan vise til helseplager som bør utredes sammen med en veterinær. Vanlige endringer i avføringen er:

 • Blodig eller slimete diaré kan indikere alvorlig betennelse i fordøyelseskanalen og bør undersøkes av en veterinær.
 • ”Risgryn” eller andre lange smale former i avføringen kan være parasitter, og ormekur kan være nødvendig. Les mer om ormekur her.
 • Svart avføring kan indikere blødninger lenger opp i fordøyelseskanalen. Svart avføring krever alltid undersøkelse av en veterinær!
 • Dersom avføringen har en uvanlig form, kan det være et tegn på en svulst nær tarmen. Hvis avføringen endrer form, er det best å gå til veterinæren.
 • En sunn katt skal bæsje hver dag, uten problemer. Hvis avføringen svikter, kan katten få forstoppelse. Er katten godt uthvilt, drikker og spiser som normalt, kan du prøve å behanle forstoppelsen i et par dager på egen hånd. Dette gjør du ved å sørge for at katten får i seg nok drikke og ved å tilsette løselig fiber og psyllium i maten. Avital Flora kan også brukes og er et kosttilskudd som hjelper til med å behandle både forstoppelse og diaré. Dersom forstoppelsen ikke forsvinner på et par dager, må du dra til veterinæren ettersom årsaken kan være noe som krever rask behandling. Langvarig forstoppelse kan også forårsake alvorlig tarmskade, så hjelp av en veterinær er nødvendig. Dersom forstoppelsen gjentar seg ofte eller hvis katten ser ut til å være apatisk eller kraftløs, bør man også ta med katten til veterinæren.


Tenk på dette

Avføring som har en optimal konsistens er en fryd både for den som vasker kattedoen og katten selv. Når magen ikke kniper og avføringen kommer ut som den skal, vil pelsklingen din føle seg frisk og rask. En frisk og rask katt har energi til å konsentrere seg om det viktigste – å leke med deg!