Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Når katten er dårlig i magen

Katten kan ikke fortelle deg hvordan den har det, men en god indikator for kattens helse er faktiskt avføringen.


Avføringen forteller hvordan tarmene har det:

 1. Våt og løs avføring over lengre tid gjør at man må ta en tur til veterinæren. Årsaken kan nemlig være noe annet enn upassende fôr og kan kreve behandling. Diaré forårsaker også raskt dehydrering.
 2. Veldig løs og illeluktende avføring og luftproblemer er ofte tegn på at katten spiser mat av dårlig kvalitet eller mat som ikke passer den. Prøv en diett som inneholder mer kjøtt og færre fyllstoffer, eller bytt til mat laget spesielt for sensitive mager. Purenatural Sensitive Cat eller Canagan Country Game er to fôr som er bra for katter med følsom mage. Altfor raskt fôrbytte kan også gi mageproblemer, så la overgangen gå stegvis. Les mer om hvordan du bytter fôr til katt her >>
 3. En porøs, men fast pølse er den beste hilsenen fra tarmene!
 4. Tørre og harde klumper betyr vanligvis at katten er dehydrert og derfor er det verdt å gå til veterinæren hvis avføringen er hard. Pass på å gi katten din våtfôr oftere og invester i en vannfontene om katten din drikker for lite.
   


Iblant kan katter som spiser råfôr ha problemer med hard avføring. Hard og lys avføring skyldes vanligvis at maten inneholder for mye bein. Da er det best å gi mindre benmel eller erstatte de malte beinene med en kalsiumtilskudd. Produkter som inneholder bein erstattes med kjøtt som inneholder rikelig med væske. Det kan også være bra å øke mengden fiber i maten. Les mer om råfôr til katter her >>


Varselstegn for kattens avføring

Endringer i avføringen kan røpe problemer som bør utredes sammen med veterinær. Vanlige endringer i avføringen:

 • Blodig eller slimete diaré kan indikere alvorlig betennelse i fordøyelseskanalen og bør undersøkes av en veterinær.
 • ”Risgryn” eller andre lange smale former i avføringen kan være parasitter og ormekur kan være nødvendig! Les mer om ormekur her!
 • Svart avføring kan indikere blødninger lenger opp i fordøyelseskanalen. Svart avføring krever alltid undersøkelse av en veterinær
 • Om avføringen har en uvanlig form, det kan være et tegn på en svulst nær tarmen. Hvis avføringen endrer form, er det best å gå til veterinæren.
 • Katten skal bæsje hver dag og uten problemer. Hvis avføringen svikter, kan katten få forstoppelse. Du kan prøve å behandle forstoppelsen selv i noen dager ved å sørge for at katten får nok å drikke og ved å tilsette løselig fiber og psyllium i maten, hvis katten er godt uthvilt og spiser og drikker normalt. Avital Flora er et kosttilskudd som hjelper til med å behandle både forstoppelse og diaré. Men du bør ikke vente i mer enn et par dager hvis forstoppelse ikke forsvinner, fordi årsaken kan være noe som krever rask behandling. Langvarig forstoppelse kan også forårsake alvorlig tarmskade, så hjelp av en veterinær er nødvendig. Det er også best å gå til en veterinær hvis forstoppelsen gjentar seg ofte eller hvis katten ser ut til å være apatisk eller maktesløs.


Tenk på dette

Avføring som har en optimal konsistens er en fryd både for den som vasker kattedoen og katten selv. Når magen ikke kniper og avføringen kommer ut som den skal, vil pelsklingen din føle seg frisk og rask, og kan konsentrere seg om det viktigste - å leke med deg!