Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Nyttår med hund

Minske stresset for hunden din ved nyttar

Minske stresset for hunden din ved nyttår

Mange forbinder årets siste dag med god mat, fest og flotte raketter i alle regnbuens farger. Det siste er ikke alltid like populært hos kjæledyrene våre, hverken hos de tamme eller ville. Mange hunder synes fyrverkeri og smell er veldig ubehagelig. For en veldig skuddredd hund er det panikk og angst som farger nyttårsfeiringen. 

Hunder er unike individer, og ulike hunder opplever smell og høye lyder forskjellig. Noen hunder kan sove seg gjennom hele nyttårsfeiringen uten problem, og andre gjemmer seg under sengen. Andre kan løpe i vei i full panikk. Vi har samlet våre beste tips for å gjøre feiringen så behagelig som mulig for nervøse hunder:

 • Hold hunden inne, gjerne i et rom med gardinene trukket for.
 • Sett på musikk. Det kan dempe de høye lydene.
 • En aktiveringsleke eller et tyggebein kan hjelpe med å avlede oppmerksomheten.
   

Noen tips for å minske stress under nyttårsfeiringen:

 • Reis bort til et rolig område. Å feire på en mindre måte der det smeller mindre enn i byen er et bra alternativ om mulig. Kanskje har dere en slektning som bor litt avsides?
 • Ta inn på et flyplasshotell. I nærheten av flyplasser er det forbudt å skyte opp raketter. Mange flyplasshoteller tilbyr derfor rom til hunder og eierne deres på nyårsnatten.
 • Beroligende feromoner fra Adaptil øker hundens følelse av trygghet. Test også leker fra Aroma Dog som har eteriske oljer som roer hyperaktive hunder. 
 • Thundershirt er en spesielt utformet skjorte som gjennom sitt myke, konstante trykk har en beroligende effekt på de fleste hunder. 
 • Man kan forsøke å venne hunden til lyden av raketter, men det krever tid, tålmodighet og lykkes ikke alltid.
 • Luft hunden i god tid innen slaget tolv og ha den alltid fastbundet, så den ikke kan løpe avgårde i panikk. Iblant smeller det både på dagen før og etter selve nyttårsaften. For sikkerhets skyld kan du ha dobbel kobbel, fastspent i både sele og halsbånd. Det hender at panikkslagne hunder tar seg ut av halsbåndet eller selen.
 • Merk halsbåndet/selen med telefonnummer og adresse. Om hunden din skulle løpe i vei vet finneren hvor den hører hjemme. Pass også på at hunden har reflekser, det er bra å ha på vinteren uansett, men ekstra viktig om hunden skulle løpe i vei.
 • Gå til veterinæren. Noen hunder er såpass stresset at det bare er medisinering som hjelper. Ta kontakt med veterinær i god tid. Hunden kommer til å behøve å ta en allmenn helsekontroll og blodprøve før veterinæren kan skrive ut sterke medisiner.
 • Hold også uredde hunder innendørs. Selv om hunden din ikke har vist tegn til ubehag tidligere er det lurt å holde den innendørs under de verste smellene.

Det går an å forsøke å venne hunden til lyden av smell, for eksempel ved å spille av lyden av raketter hjemme. Husk at det krever tid og tålmodighet, og at det ikke er sikkert at det går med akkurat din hund ettersom alle hunder er individer.