Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Pelsstell av hunder

Alle hunder, uansett rase, trenger pelsstell på en eller annen måte. Noen må børstes en gang i uken mens andre må børstes hver dag. Noen hunder trenger å besøke frisøren regelmessig mens andre kan dra noen ganger i året. Dette avhenger helt av hunderasen du har valgt. Her forteller vi deg mer om pelsstell av hund og hva ulike pelstyper krever av deg som hundeeier.

Pelsstell for korthårede hunder

Korthåretpels er kanskje den pelstypen som er lettest å ta vare på. Denne pelsstypen krever kun vanlig børsting med en enkel børste eller kam. Den enkleste måten å fjerne død pels på er å børste mot håret.

 

Pelsstell for langhårede hunder

Hvis hunden din har langhåret pels, trenger den daglig pelsstell. Børst først ut flokene og gå så gjennom pelsen en gang til med en grovtannet kam.

 

Pelsstell for hunder med strihåretpels

Hunder med strihåretpels har ofte en tykk underull som krever mye stell og må børstes og kjemmes regelmessig. Du må kanskje også trimme og bade hunden minst en gang hver sjette måned.

 

Pelsstell for glatthårede hunder

Hunder med glatt pels krever ikke mye stell, men du kan børste den omtrent en gang i uken.

 

Pelsstell for hunder med fløyelsmyk pels

Dette er den typen pels som krever mest pleie. Hvis hunden din har fløyelsmyk pels, bør du bade den omtrent hver tredje måned, og pelsen må trimmes regelmessig. Et tips er at etter at du har børstet hunden med en vanlig børst, bør du børste med en villsvinbørste - da blir pelsen skikkelig blank og vakker!

 

Hvilke hunderaser krever mye pelsstell?

Noen hunderaser med tykk, lang og tett pels, som f.eks. cocker spaniel, bearded collie eller shih tzu, krever mye pelsstell.

 

5 tips for pelsstell av hunder

 • Stell hundens pels jevnlig og i mindre omganger for å gjøre prosessen enklere
 • Tren hunden din til å tenke at pelsstell er en koselig stund sammen, eller at det er gøy å gå til frisøren
 • Begynn å ta vare på hundens pels fra den er en liten valp
 • Før du skaffer deg hund, tenk over hvor mye tid du vil bruke på pelsstell og velg hunderase deretter
 • Har du en hund med mye pels mellom tredeputene, er det greit å av og til klippe det or å forhindre stinkende og ubehagelig soppdannelse

 

Hund med mattet pels

En mattet pels er mer enn en uskjønn pels. Tover i armhulene, lysken eller på potene kan gjøre det vanskelig for hunden å bevege seg og kan forårsake gnagsår. Flokene kan også føre til at huden strammer seg, noe som er ubehagelig for hunden. Derfor er ikke pelsstell bare for skjønnhetens skyld ­– det er også viktig for hundens generelle velvære.

 

Hvordan oppstår det floker hos hunder?

Når hunden røyter, er det større sjanse for at det oppstår floker. Spesielt om våren og høsten når det er fuktig og skittent ute. Hundeklær som gnis mot pelsen kan også forårsake floker – be om hjelp ved kjøp av jakke eller kjeledress til hunden slik at du får en modell som sitter riktig.

 

Hos hunder som har dobbelpels (overpels og underull), er det vanligvis underullen som løsner som forårsaker floker. Den løse underpelsen fester seg til resten av pelsen i stedet for å falle av, og noen ganger løsner det ikke selv om du børster hunden skikkelig.

 

Hos Musti Spa & Velvære kan du bestille en vask beregnet på raser med underull. Vasken er pleiende og gir også en god massasje til hunden. Etterpå tørker hundefrisøren pelsen med en effektiv pelsføner for profesjonell bruk mens den børster bort løs pels.

 

Husk! Hvis en floke er veldig stor og tett, er det vanligvis best å klippe den av. Du kan også klippe vertikale klipp i floken for deretter prøve å gre den ut. Invester i en god saks og en god børste.

 

Er det mulig å forhindre floker hos hunder?

Det beste du kan gjøre for å forhindre floker er å holde pelsen ren og gre den regelmessig og så ofte som pelstypen krever det. Siden det vanligvis dannes floker nær huden, bør du være nøye med å gre hele veien fra huden og ut til tuppene av hårene.

En høykvalitets balsam forsegler overflaten av hårstråene og hindrer dem i å plukke opp smuss og forhindrer at det dannes floker. Dette gjør det også lettere å gre pelsen. Når du vasker pelsen til et kjæledyr som lett floker seg, bør du alltid bruke balsam.

 

Hvordan håndterer jeg tovet pels?

Når du behandler pelsen, skal den være ren og lett fuktig. Da slites hårstråene mindre og faller ikke like lett av. Hvis pelsen er lang, er det best å gre ut eventuelle floker i forbindelse med vask. Hvis du trenger å børste og gre på andre tidspunkter, bør du bruke spraybalsam for hunder.

 

En karder eller en børste med naturlig bust glir lettere enn en kam og trekker ikke i hårene unødvendig. Derfor er en av disse å foretrekke når du skal løse ut en mattet pels. Deretter kan du gå gjennom pelsen med en metallkam, og finner du floker, sorterer du dem ut med fingrene før du metodisk bruker en børste elle en karde. Arbeid med pelsen i seksjoner slik at du kommer helt inn i huden. Det er bedre at du gjør børstingen over flere anledninger enn at pelsen ikke børstes ordentlig gjennom.

 

God å ha hjemme hvis hunden din har tovet pels

 • Hundesjampo og hundebalsam
 • Karde/børste og metallkam
 • En god saks

 

Hvordan trene en hund som ikke vil bli børstet

 • Ha alltid som mål å trene på pelsstell når hunden din er trøtt. En vilter valp eller voksen hund med maur i rompa er ikke spesielt egnet for børstetrening.
 • Prøv alltid å forutse hundens krumspring og ta en pause fra treningen før den begynner å utagere. Da forsterkes ønsket atferd raskere.
 • Hvis hunden biter børsten, må du ikke fjerne den fra pelsen. Gjør du det, lærer hunden at den kan unngå børsten hvis den biter i den.
 • Når hunden biter, stopp børstebevegelsen og hold børsten stille i pelsen. Forbli rolig.
 • Når hunden slipper børsten og snur hodet vekk, kan du fullfør bevegelsen med børsten og ta den så vekk.
 • Hold godbiter i den andre hånden slik at du kan belønne hunden når den står stille og har hodet vendt bort fra børstehånden.
 • Du kan også gi hunden for eksempel en aktiveringsleke fylt med våt- eller råfôr mens du børster den.

 

Pelsstell for valper

En velstelt pels er ikke bare en overfladisk ting. Pelsstell har også stor betydning for hundens velvære. En velstelt pels er:

 • Tett, men luftig
 • Værbestandig
 • Oppfyller typisk rasestandar

 

Du bør venne valpen til de ulike stegene innenfor pelsstell allerede fra den er liten, så vil det også være enklere i fremtiden. Gode ??redskap gjør pelsstell enklere. Velg redskap i forhold til pelstype og lengde. Butikkmedarbeiderne våre veileder deg gjerne når det kommer til det store utvalget at sjampo, balsam og børster.

 

Besøk Musti Spa & Velvære med valpen din

Alle valper, både rampete, sjenerte og lekne valper, er hjertelig velkommen til våre salonger. Ta med valpen på Valpe-trening. Da vil du få du mange praktiske tips fra frisørene om rasetypisk pelsstell. I tillegg får valpen en god opplevelse i hendene på en trygg og erfaren hundefrisør.

Valpen biter i børsten – hva skal jeg gjøre?

Fra valpens perspektiv er det naturlig å leke og bite i børsten. Børsten kan kile valpen litt, og da reagerer den på den eneste måten den kan – med ugagn. Det er fristende å la den lille søte valpen leke med børsten eller hendene dine, men husk at du om noen måneder kommer til å ha en unghund med en helt annen styrke i bittet. Det er forvirrende for valpen å tillate den noe som snart blir forbudt. Å bite børsten er helt naturlig for en valp, så derfor må du lære den hvordan du vil at den skal oppføre seg under pelsstell.