Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Slik råfôrer du katten din

Genetisk sett er katten fortsatt et ørkenedyr, akkurat som forfedrene sine. Derfor er de dårlige til å kjenne tørste og drikker sjeldent mye vann. Katter ute i det fri får alt vannet de trenger fra smådyrene de spiser. Smågnagere inneholder omtrent 70% vann. Det vanligste kostholdet for huskatter - tørrfôr - inneholder veldig lite væske. Hvis katten bare spiser tørrfôr og er dårlig på å drikke vann, er det risiko for dehydrering og det kan føre til sykdommer.

Råfôr er utmerket mat for katter. Kjøtt og tarmer inneholder omtrent 60-70% vann, akkurat som kattens byttedyr i naturen. Mye væske i kostholdet er den beste måten å forhindre dehydrering.


Hvordan skal jeg sette sammen kosten til katten?

  • Beinfritt kjøtt. Den viktigste næringskilden i kattens kosthold er beinfritt kjøtt med lite fett. For eksempel er kylling, storfekjøtt og kalkun utmerket i kattemat.
  • Fisk og reker. Du kan gi katten din rå havfisk iblant, så lenge du er klar over at den ikke fører til tiamin og E-vitaminmangel. Når det gjelder reker, er det lurt å la dem ligge i vann før du gir dem til katten, slik at du reduserer saltholdigheten.
  • Egg. Eggeplommen er spesielt næringsrik, og du kan gi katten dette daglig. Men husk at hvis katten er overvektig, er ikke egg det beste valget.
  • Kalsium. Du kan gi kalsium som kosttilskudd eller som benmel i noen form. Kattens kosthold skal ikke inneholde for mye bein da for store mengder kan føre til forstoppelse.
  • Lever. Lever inneholder fettløselige A-vitaminer og er veldig næringsrikt. Hvis katten ikke liker smaken, kan du gi kosttilskuddet som inneholder A-vitamin.
  • Taurin. Taurin er en aminosyre som er essensiell for katter! Mangel på dette kan føre til nedsatt syn og immunforsvar, samt hjerteproblemer. Den beste kilden til taurin er hjerte, men den er også tilgjengelig som kosttilskudd.
  • Fiber. En liten mengde fiber er bra for kattens mage. Litt psyllium eller havre er nyttig for fordøyelsen. Behovet for fiber er individuelt, og riktig mengde kan bare bli funnet ved å holde rede på avføring.
  • Omega 3Avital lakseolje har mange gode helseeffekter. Det er viktig for huden, pelsen og leddene, og anbefales på det sterkeste som et supplement til ethvert kosthold.

 

50/50-fôring

I mange husholdninger blir kattene matet med den såkalte 50/50-modellen. Dette betyr at halvparten av kostholdet består av tørr- eller våtfôr og halvparten råfôr. Da får katten de nødvendige næringsstoffene i fullfôret, men drar samtidig nytte av ferskfôrets naturlighet.


Hvordan venner jeg katten til det nye kostholdet?

Kattens kresne holdning kan være den største utfordringen når det gjelder å endre fôr. I tillegg til de nye smakene, krever teksturen og lukten av fersk mat også litt tid å bli vant til. Endring av kosthold kan ta flere uker, men det lønner seg å fokusere på dette. Les mer her >>


Ha kontroll på avføringen

Du bør alltid følge med på konsistensen og mengden avføring når du endrer kattens kosthold. Hvis katten er løs i magen er det et tegn på ubalanse i tarmfloraen. Hvis det oppstår diaré, er det viktigste å roe ned magen. Det er lurt å føre en kostholdsdagbok i endringsfasen, slik at du oppdager hvilke ingrediensene som kan ha forårsaket diaréen. Diaré og løs mage er imidlertid ganske uvanlig. Det er ganske vanlig at katter som spiser råfôr har problemer med hard avføring, noe som først og fremst er et tegn på for mye bein i kostholdet. I slike tilfeller er det best å redusere mengden bein i kostholdet eller erstatte beinpulveret med et kalsiumprodukt.


Variasjon og mangfold

For at fôret skal dekke kattens behov, må det være allsidig og inneholde flere forskjellige råvarer. Mange katter vegrer seg for å spise visse ingredienser, og da må du gi et kosttilskudd slik at det ikke er mangler i kostholdet.


Katten slutter å drikke vann

Hvis katten bare spiser råfôr, er det helt normalt at den drikker betydelig mindre vann. Dette skyldes det høye væskeinnholdet i råfôr, som lar katten få i seg væsken den trenger gjennom maten. Derfor trenger du ikke å bekymre deg for mengden væske hos en sunn katt som spiser råfôr.


Glupske katter

Mange katter kan bli litt vel ivrig rundt det deilige råfôret. Hvis katten sluker i seg maten for fort kan den kaste opp. Da kan det være lurt å dele dagens mat i flere små porsjoner. Maten kan for eksempel også serveres i slow feed-matskåler som forhindrer katten i å spise for fort.


Konklusjon

Riktig sammensatt kosthold med råfôr er bra for kattehelsen og gjør den ofte mer pigg. Selv om fôring kan virke tungvint og komplisert i begynnelsen, er det ofte verdt bryet.