Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Sommer med hund

Sommer med hund

Sommeren er en fantastisk tid fylt med eventyr og lange, lyse dager i solen. Sol og varme gjør godt, men kan også utgjøre en risiko for heteslag og brannskader for våre firbente bestevenner. Hunder er mer sensitive for varme enn det mennesker er, da de ikke svetter og på den måten vi gjør for å få senket kroppstemperaturen. De kan kun puste og pese for å senke temperaturen, men munnen er liten i forhold til resten av kroppen, noe som medfører stor risiko for overoppheting.
 

Heteslag

De vanligste årsakene til heteslag hos hunder er hvis de befinner seg i en varm bil, eller oppholder seg på varme steder som strender, balkonger, utstillinger og lignende.

Hvert år dør hunder som blir etterlatt i varme biler. På bare noen minutter kan temperaturen i en bil raskt stige over +50 grader hvis det er sol. Det å sette bilvindu på gløtt er ikke tilstrekkelig ventilasjon til å senke temperaturen i bilen. Derfor – la aldri en hund (eller annet dyr) være etterlatt i bilen om sommeren, ikke en gang i skyggen. Solen beveger seg og til og med et skyggefullt sted blir fort varmt for en pelskledd bestevenn!

Skulle du komme over en hund som har blitt etterlatt i en bil, og som ser ut til å være i fare for heteslag, kan du ringe 112 for å få hjelp. Symptomer på heteslag er voldsom pesing, sikling, gir uttrykk for redsel eller frykt, vinglete gange, forvirring eller tap av bevissthet.
 

Hva kan du gjøre om hunden får heteslag?

Hunder har normalt sett en kroppstemperatur på + 38-39 grader. Hvis temperaturen stiger over dette, er det viktig å senke kroppstemperaturen så raskt som mulig. Om hunden skulle være så preget at den ikke klarer å stå, dobler du sjansene for å at hun overlever hvis du starter behandlingen selv før du tar den til veterinæren. Slik behandler du en hund som har har fått heteslag:

 • Forsøk å få hunden til å drikke
 • Fukt hele pelsen til hunden med kaldt - men ikke iskaldt vann. Bruk det som er tilgjengelig; en bøtte, hageslange, vannpytt, basseng, osv.
 • Når pelsen er fuktet kjør så med alle vinduer åpne og bilens ventilasjon i på maks hastighet. Legg gjerne hunden ved utblåsningen.
 • Kortsnutete hunder har smale luftveier og kan ha alvorlig kortpustethet uten å vise tegn på heteslag. Ved tegn på pusteproblemer, må veterinær kontaktes umiddelbart.
   


Tips – hvordan du forebygger du heteslag:

På varme og solrike dager er det spesielt viktig å ikke trene med hunden. Spesielt ikke på asfalterte veier uten skygge. Den beste tiden for aktivitet på sommeren er tidlig på morgenen. Husk at selv den mest veltrente hunden kan få heteslag. Ikke ta sjansen!

 • Ha alltid med deg vann til hunden.
 • Hvis du tilbringer tid i solen, husk alltid å tilby et skyggefullt sted for hunden din.
 • Gå rolige turer med hunden på varme dager, og unngå å gå tur midt på dagen, når temperaturen er på det høyeste.
 • Ved fysisk aktivitet på varme dager kan hundens temperatur holdes nede gjennom et bad eller en dusj, med for eksempel en vannslange av og til.
 • Musti tilbyr også kjølevester, -matter og andre produkter som kan bidra til å holde hundens kroppstemperatur nede når det er varmt ute. Se utvalget her!


Så nyt sommeren sammen, men husk at varmen er farligere en kulden for våre pelskledde bestevenner. Gi dem vann, skygge og nedkjøling – så får de også nyte sommeren!
 

Gode produkter i sommervarmen

 

Sommerens farer for hund

Når det blir varmere ute, kan de by på noen utfordringer i livet med hund. Men frykt ikke! Vi har samlet det du trenger å tenke på, samt noen gode råd for en flott sommer med voffsen. Les mer her!