Valpeguiden

Valpeguiden

Å hilse på fremmede

Små labber hopper oppover leggene dine og en liten snute strekker seg for å dele ut kyss… Hvem kan vel motstå en ivrig liten valp? Valpetiden går fort, og om noen måneder har vi en tenåring i stedet, en ustyrlig krabat som vil krangle med gjestene, bite i klær og henge seg fast i leggen. Den utsyrlige tenåringen syns mennesker som hyler av frykt er det morsomste som finnes!

Å hilse pent på fremmede hører med de grunnleggende ferdighetene enhver hund må kunne. I tillegg til at en veloppdratt hilsen er høflig, er det også et tegn på trygghet – spesielt når det gjelder store raser. Grunnreglene for hilsing lærer man allerede tidlig i valpefasen. Det er ikke vanskelig å lære hunden, men det krever at man er konsekvent og kan gi gjestene instruksjoner, selv om de er helt betatt av den lille valpen.

Hunden hopper på folk – hvorfor?

Fortvilte eiere av hoppende hunder glemmer ofte noe grunnleggende når det gjelder hundetrening; adferden fortsetter dersom hunden får en godkjennelse, dvs. belønning. Vi mennesker forbinder ofte belønning med godbiter eller lek, men fra kjæledyrets side er det ikke så ensidig. Valpen får hverken lek eller godbiter for hoppingen, men all oppmerksomheten, det syns den ivrige krabaten er helt fantastisk! For de aller fleste hunder er oppmerksomhet fra mennesker det beste som finnes, og det fungerer som en belønning som opprettholder uønsket adferd. For mange overivrige små valper har kvaliteten på oppmerksomheten ingen betydning; gjestenes brydde oppførsel, vifting med armene og rop og skrik er også en form for oppmerksomhet, som holder adferden ved like. Hva kan man gjøre?

Vær tålmodig

Valpen skjønner ikke at man ikke skal hoppe på folk, I tillegg til alle de andre kodene for en skikkelig hundemedborger må man også lære hunden dette. Det skjer ikke på et øyeblikk. Hos de fleste hunder er hoppingen en følge av en ivrig og glad sinnsstemning. Man ønsker at hunden skal være rolig når den hilser på folk, derfor er det ekstra viktig å forandre sinnsstemningen hos hunden. Dette krever også tålmodlighet. Hvordan temmer man en vilter bajas?

  • Man tar muligheten for belønning fra hunden, og lar ned ikke få det den ønsker ved å hoppe – altså menneskets oppmerksomhet.
  • Be gjestene dine om å snu ryggen til den hoppende valpen og oppføre seg rolig og uttrykkssløst.
  • Lær hunden en erstattende adferd. Lær hunden din hva den skal gjøre i stedet for å hoppe. En god adferdsmodell i en hilsesituasjon er for eksempel å sitte.

Erstattende adferd

Alle dyr har problemer med å forstå konseptet «ikke gjør noe». Hjørnesteinen for å lykkes i treningen er å bestemme på forhånd hva hunden skal gjøre i stedet for å hoppe. Bare «du får ikke lov å hoppe»-adferden betyr enda ikke noe, men for eksempel «sitt når en fremmed person kommer mot deg» er lettere for hunden å forstå og lære seg. Man bør først lære hundespiren den erstattende adferden godt i en rolig situasjon. Man øker så forstyrrelsene og nivået litt etter litt. Les mer om forstyrrelsestreningen i uke 14.

Først når valpen kan sitte pålitelig i under forskjellige forstyrrelser, kan man begynne å lære den adferden i en møtesituasjon. Til denne øvelsen er det lurt å få med seg en hjelper. Hjelperen kan også være en person som valpen kjenner.

Vi lærer valpen pen oppførsel

  • Først skal ikke hjelperen komme nær i det hele tatt, men han kan stå på god avstand (mange meter) fra hunden.
  • Dersom valpen drar i båndet, venter du til den roer seg ned. Be den om å sette seg og gi den masse godbiter i belønning.
  • Når valpen sitter stille og bare suger til seg godbiter, ber du hjelperen om å gå forbi dere (på god avstand) samtidig som du fortsetter å gi valpen godbiter.
  • Når hjelperen har gått forbi dere, slutter du å gi valpen godbiter og går umiddelbart videre i en annen retning.

Gjenta øvelsen 5-6 ganger. Dersom valpen holder seg rolig og spiser godbiter, kan hjelperen redusere avstanden, stanse i nærheten og gå videre. Gjør likevel ikke øvelsen for vanskelig. Det viktigste er at valpen holder seg rolig og sitter stille. Når øvelsen går fint og valpen ikke stresser seg opp, er neste skritt å snakke litt med hjelperen på nært hold.

Be valpen å sette seg og gi den godbiter hele tiden.
Nå kommer hjelperen helt nær deg, hilser på deg og står nær deg i noen sekunder.
Når hjelperen står helt ved deg, gir du ekstra mye godbiter til hunden din når den blir sittende.
Tell sakte til fire mens hunden spiser, og deretter ber du hjelperen om å gå vekk og slutter å gi hunden godbiter.
Dersom valpen slutter å spise og prøver å løpe mot hjelperen, ber du ham å gå lengre vekk.
Deretter ber du valpen å sette seg og begynner fra begynnelsen igjen. Dersom valpen prøver å løpe mot hjelperen, kan du gjøre øvelsen litt lettere ved å be hjelperen din om å gå litt lengre bort – dere har kanskje gått litt for raskt frem i treningen og hunden trenger mere enkle øvelser.

Når valpen sitter stille når en kjent hjelper står i nærheten, legger man til en ny forstyrrelse i treningen: «gjesten» hilser på hunden. I begynnelsen holder det å gjøre det på samme måte som i forrige øvelse, men nå skal hjelperen din se på valpen og uttrykke en kort hilsen direkte til den. Det er viktig at hjelperen oppfører seg nøytralt og snakker med en rolig stemme, slik at ikke valpen blir for ivrig, men klarer å holde seg rolig. I stedet for å prøve å komme seg raskt frem til det endelige målet i treningen, bør det viktigste målet med treningen være at hunden er rolig og sitter stille. Man trenger ofte massevis av gjentakelser og flere hjelpere som man «hurtigspoler» øvelsen med, før hunden virkelig lærer seg ferdigheten. Når du trener sammen med en nyt hjelper, må du alltid starte treningen fra et så enkelt utgangspunkt som mulig.

Når hilsingen går fint uten noen store følelsesutbrudd ute, overfører du samme treningen inn i huset. I begynnelsen kan det være nødvendig å holde valpen i bånd, slik at den ikke plutselig begynner på hilse på hjelperen for fullt.

Overraskelser i hverdagen – kvikktips til problemsituasjoner

Hvis man vil at valpen skal lære seg at den ikke får menneskets oppmerksomhet ved å hoppe, må man holde fast på denne regelen uten unntak. Det er vanskelig for dyrene å forstå ting, dersom en adferd er tillatt noen ganger og andre ganger ikke. En god og rettferdig trener er også alltid konsekvent.

Likevel havner vi av og til ufrivillig i situasjoner hvor alle resultatene som man med musekritt og masse trening har oppnådd ser ut til å renne ut mellom fingrene på oss; en overbegeistret valpeelsker kan overraskende nærme seg og prøve å ta kontakt med valpen ditt. Du ser allerede for deg hvordan hjertet til valpen begynner å slå raskere og den forbereder seg på sitt livs største møte. Den står bare og spinner på bakbena for å komme seg inn i armene på valpeelskeren. Hva i alle dager skal man gjøre?

Hvis dere enda ikke er ferdig med treningen, og du vet at valpen din ikke klarer å holde seg i skinnet når den møter denne personen, kan du prøve følgende tips; Når personen nærmer seg valpen din, kaster du noen supergodbiter på bakken foran hunden din, som for eksempel små pølsebiter, og lar den ivrige valpen få lete etter godbitene og spise dem. Fortell så beundreren av valpen din at du holder på å trene valpen din og at den derfor ikke får lov til å hilse ukontrollert på fremmede. Sørg for at hunden er opptatt med pølsejakten nede på bakken så lenge den fremmede personen står ved siden av dere. Dersom valpen likevel begynner å hoppe på en fremmed person, ber du personen vennlig om å snu ryggen til valpen og late som om den ikke ser den. Når valpen er rolig og godbitene på bakken begynner å ta slutt, takker du den fremmede for hjelpen og går videre. Hvis du treffer en virkelig valpegal person som ikke går vekk uten å få hilse «skikkelig» på valpen, ber du den fremmede om å sette seg ned på huk, slik at den kommer i samme høyde som valpen og hoppingen tar slutt.

Det er helt OK å forklare folk du møter bestemt at du holder på å trene hunden din, og at de derfor ikke kan hilse på den akkurat nå. Ikke vær redd for å gi instruksjoner, bare hold hodet ditt høyt. Du er en ansvarsfull og dyktig hundeeier!

Hopping er ikke den eneste gleden i livet

Alle valper er egne individer, og derfor lønner det seg å unngå lineær tenking. Det er slett ikke alle hundevalper som elsker mennesker over alt i verden, men mange fremmede tobente skapninger virker også skremmende. Sjenerte valper kan gjemme seg bak bena på eieren når det kommer gjester, men like godt kan en mer temperamentsfull energibunt hoppe helt vilt på gjestene – selv om den egentlig er redd for nye mennesker. Ofte viser kroppsspråket til valpen hvilken sinnsstemning det er som ligger bak adferden.

Visste du dette om dyrene?

Størsteparten av dyrene opplever mennesker som nesten ikke legger merke til dem som trygge og beroligende. En virkelig dyrevenn lar selv det mest sjenerte kjæledyret selv ta initiativet til å bli kjent. En rolig oppførsel virker ofte også beroligende på aktive og skøyeraktige krabater.