Valpeguiden

Valpeguiden

Å reise i bil med valp

En rolig hund er trivelig reiseselskap, til forskjell fra en ulende, bjeffende og urolig pesende pelspøbel. I bilen skal hunden av sikkerhetsgrunner alltid være fastspent med sikkerhetsbelte eller i bur. En løs hund i bilen (også en valp) er en sikkerhetsrisiko også for mennesket. En plutselig nedbremsing kan skyte ivei selv det minste kjæledyr som et prosjektil og føre til alvorlig skade. Bare et rykk eller en skarp kurve kan rive valpen ned fra setet, noe som kan være fatalt for valpens bein og ryggrad.

Før dere begynner å øve på bilkjøring er det fint om valpen får gjøre seg kjent med sikkerhetsselen eller buret hjemme, i et velkjent miljø.

Øvelse 1: Verdens triveligste bil

Begynn å øve i en parkert bil. Første målet er at valpen gjerne går inn i bilen og holdes rolig der en stund. Kombiner altså først den ønskede følelsesmessige tilstanden med bilen: den begynner å bety et godt sted. Slik gjør du:

 • Stå en stund utenfor bilen med valpen og åpne siden døren slik at valpen ser inn i bilen.
 • La valpen titte inn i bilen og selv bli interessert i den. Den mørke kupeen kan først føles litt spennende.
 • Løft valpen inn i bilen og gi den flere godbiter direkte fra hånden eller på bilsetet.
 • Fest siden hunden med selen til bilbeltet eller styr den inn i buret og belønn igjen rikelig.
 • Steng burdøren for en stund (eller la hunden være fast i beltet) og gi den godbiter. Åpne så burdøren og løft valpen ut av bilen.

Hvis valpen med en gang begynner å trenge seg ut av buret eller dra i bilbeltet, vent til den er rolig og stille et øyeblikk og befri den så. Da lærer du valpen at den får komme ut av buret (og bilen) kun om den er rolig. Forsøk å være forutseende og avslutt helst treningen før valpen får fnatt.

Et par minutter rolig opphold og godbitspising i bilen er nok. Etter det slippes valpen ut for å snuse. Gjenta øvelsen etter en stund, til sammen 4 ganger. Gjør det samme de to følgende dagene og du kommer til å merke at bilen din har blitt en riktig trivelig plass - en plass hvor valpen løper så fort den får mulighet.

Øvelse 2: Da starter vi

Husk at valpen kan synes at bilens gynging er spennende og den kan bli litt urolig. Om mulig, be en medhjelper kjøre bilen så jevnt som mulig mens du konsentrerer deg om valpen.

 • Hvis valpen eller buret er festet i baksetet, sitt ved siden av den.
 • Valpen gynger ofte til når bilen starter. I buret bør det finnes et underlag som gir godt grep for labbene.
 • Hvis hunden reiser i sikkerhetssele kan du i begynnelsen støtte den med hendene så den ikke faller. Berøm den lille turisten!
 • Kjør et par minutters rolig tur med medhjelperen. Løft så ut valpen for en 5 minutters pause utenfor bilen.

Samme glade reise kan gjerne gjøres igjen påfølgende dag. Dere kan for eksempel kjøre til nærmeste Musti-butikk, der valpen garantert får kjærlig kos og snutenuss av personalet!

Øvelse 3: Alene i baksetet

Hvis valpen har det bra under bilturen og ikke er spesielt rastløs kan du sette deg i forsetet i bilen når den står parkert.

 • Når valpen holder seg rolig på sin egen plass i baksetet, rekk den et par godbiter eller ros den rikelig.
 • Siden kan du kjøre i jevn fart en liten stund. Hvis hunden er rolig, stopp bilen og ros den og slipp den ut en stund for å snuse på veikanten.
 • Etter en liten pause løfter du valpen inn i bilen, belønner med godbiter og kjører den korte veien hjem.

Hvis valpen begynner å bråke kan du kjøre inn til siden av veien og stoppe, men gi ikke den oppmerksomhet før den har blitt stille. Da lærer du hunden at den kun får din oppmerksomhet gjennom å være rolig - også i bilen.

bilbur til hund

Kjørelengden forlenges.

Når valpen rolig kan kjøre en kort vei alene i baksetet kan du trinnvis forlenge kjørelengden. Før du tar en langtur, observer følgende:

 • Husk at valpens balanse enda ikke er fullt utviklet. Unngå skarpe og raske svinger. Å balansere i lange perioder uavbrutt er tungt for den lille hunden.
 • Vær nøye med å slippe ut hunden først når den holder seg rolig en liten stund. Ellers lærer kanskje den ulende hunden seg at det lønner seg å lage bråk i baksetet.

Ta med deg hunden så ofte som mulig når du drar noe sted med bil. Målet for reisen behøver ikke alltid være superinteressant for hunden - den kan gjerne tas med også på vanlige ærender.

ADVARSEL

Hunden skal aldri etterlates i bilen når det er varmt ute. Temperaturen i bilen kan fort bli farlig høy, selv om vinduene er litt åpne og bilen står i skyggen.

Slik varmes bilen opp:

 • 18 plussgrader i skyggen = 38 plussgrader i bilen.
 • 22 plussgrader i solen = 85 plussgrader i bilen.

Hvert år reddes dyr ut av varme kjøretøy, men i blant kommer hjelpen for sent. Ta altså en prinsippbeslutning og aldri etterlat kjæledyret ditt alene i en varm bil. Ta hundevennen din med deg på ærender eller la den være hjemme når det er varmt.