Valpeguiden

Valpeguiden

Hundevalpen går ned i vekt

Hundevalper er vanligvis aktive og holder det gående hele tiden når de er våkne. I tillegg blir de mer modige ute, og de har ofte lyst å gå lengre turer. Et aktivt liv og den raske veksten forbruker massevis av energi. Av og til har valpen også dårlig matlyst, fordi den for eksempel får nye tenner, og som en sum av alt dette går valpen ned i vekt. Selv om det er fint å være slank, er slankhet også et tegn på for lavt næringsinntak. Næringsmangel er ikke så veldig vanlig, men i det lange løp kan det skape problemer for valpens sunne utvikling. Dersom valpen er for tynn og av en korthåret rase, kan man se ribbena i sidene. Dessuten kan man kjenne hundens ryggrad og hoftebein når du stryker den lett.

Hva kan man gjøre?

Det viktigste tiltaket er å øke den daglige matmengden, altså å gjøre matporsjonene større. I tillegg lønner det seg å kontrollere energiinnholdet i maten hunden bruker. Valpens mat bør inneholde rikelig med fett, i alle fall 20 %. Hvis det ser ut som maten går rett gjennom kjæledyret, og du føler at du kan plukke opp resultatet med begge hendene langs turstien, kan det være lurt å overveie å gå over til en annen type mat. Også råfôr kan brukes sammen med tørrfôr, og disse har vanligvis en utmerket utnyttelsesgrad. Hundevalpen trenger ikke lørdagsgodt, og man bør alltid gå inn for å påvirke næringstilstanden med ordentlig mat. Man kan godt gi hunden tyggebein og treningsgodbiter, men deres viktigste oppgave er å gi hunden noe å gjøre eller fungere som treningsbelønninger – ikke å erstatte energimangel.

Vekten hos valper og unghunder jevner seg ofte ut av seg selv etter at den kraftigste vekstperioden er over. Også de tynneste hundeheltene vil som oftest slite mer med overvekt enn med undervekt når de er voksne.

Når hundevalpen ikke spiser

Hundevalper tåler fint én dags faste, men mer enn det bør du ikke vente på at matlysten skal komme tilbake. Grunnen til at valpen ikke vil spise er ofte nye tenner, dårlig mage eller også hormoner litt senere i tenårene. Av og til kan årsaken rett og slett være uro i forbindelse med måltidene. Spesielt i hjem med flere kjæledyr bør man sørge for at valpen får spise i fred og uten spenning.

For å kunne reagere riktig på at valpen ikke spiser, er det lurt å prøve finne årsaken som ligger bak. Problemer med tennene kan for eksempel fremstå i form av dårlig matlyst. Mageproblemer kommer som regel frem i form av løs avføring og luft i magen, samt at valpen lukter på maten og ser sulten ut, men ikke vil spise. Dersom grunnen til at hunden ikke spiser er smerter, kan det være nødvendig å skifte mattype. Enn hvis «feilen» ikke ligger i maten? Hva gjør man da?

Å vekke matlysten selv hjemme:

  • Forsterk lukten av tørrfôret med våt- eller råfôr.
  • Gi hunden dagens måltider i en aktiveringsleke eller et IQ-spill.
  • Bruk dagens matporsjon som treningsbelønninger.
  • Gjem mat rundt omkring i huset og la hunden lete etter den.
  • Fjern bein og godbiter fra gulvet for en bestemt tid.
  • La en annen av familiemedlemmene mate hunden.
  • Slutt å bruke matskålen. La hunden jobbe for maten.

Våtfôr til valp

 

Den vanligste årsaken til dårlig matlyst

Av og til må eieren kunne stanse opp midt i hverdagen og se på valpen på en objektiv måte: er hunden virkelig tynn eller er den bare slank på en sunn måte? Eller er kjæledyret egentlig til og med litt rundt, når du er ærlig og kjenner etter. Den vanligste grunnen til at valpen ikke spiser, er at man rett og slett gir den for mye og for ofte mat. I tillegg stikker man brødskalker, osteskiver og middagsrester under bordet. Hvem klarer vel å motstå en våt snute og et bedende blikk. Ikke rart at magen til valpen er full og den synes den vanlige maten er kjedelig!

Voffser på over fire måneder klarer seg utmerket med mat om morgenen og kvelden. Dersom du trener valpen din flittig, får hunden også mye matbelønninger i tillegg til det den lærer. Da kan det hende at det holder med én mating om dagen.

Dersom valpen fortsatt ikke spiser

Dersom valpen nekter å spise i lengre tid, og begynner å ligne mer på et ekorn en tørr sommer, må du kontakte en dyrlege. Av og til er det parasitter eller en annen sykdom som krever behandling som ligger bak vektnedgangen.