Valpeguiden

Valpeguiden

Lek med valpen

Lek er valpenes jobb! Selv om leken kan se ut som ukontrollert sprell for oss mennesker, har den en avgjørende betydning for hundevalpens utvikling og velvære. Leken:

  • aktiviserer valpen og lærer den nye måter å løse problemer på.
  • gir valpen muligheter til å øve seg på jaktatferd.
  • styrker valpens kommunikasjonsevner og utvikler de sosiale evnene.

Ettersom hunden vokser lønner det seg å vedlikeholde lysten til å leke. Lek gjør båndet mellom eier og hund sterkere og mer avslappet. Om din voksne hund sjelden leker kan du øke livsgleden dens med å gjenopplive lekekunsten. 

Hundeleker

Det er lurt å kjøpe forskjellige leker til hundevalpen. Da kan hunden gjøre seg kjent med forskjellige fasonger, materialer og lekemåter. Lekene har alle forskjellig bruksformål. Aktiviseringsleker gir hunden muligheten til å jobbe for maten, som er hundens naturlig adferdsbehov – fra den er liten.

De beste lekene kommer ikke alltid fra butikken. En dopapirrull kan for eksempel være småtrollenes største favoritt. I tillegg til dopapirrullen bør lekekassen også inneholde disse tingene:

  • en ball
  • en pipeleke
  • en lateksleke
  • et kosedyr
  • et IQ-spill
  • en aktiviseringsleke
  • en «kampleke», som for eksempel en snor eller en pølse.

Man trenger ikke å ha alle lekene tilgjengelig for hunden samtidig, men man kan godt la dem rotere. En aktiv valp kan glemme favorittleken sin for en stund, men når man gjemmer den vekk i skapet i noen dager, er gjensynsgleden ofte stor!

Hvordan leker valpen din?

Enhver hund leker på sin egen måte. Noen valper er så ivrige at bena går raskere enn hodet, mens andre har et roligere temperament og leker rolig og mer kontrollert. Vet du hvilken gruppe valpen din hører til? Alle dyrevennene våre har forskjellige egenskaper, og derfor kan måten de leker på inneholde deler fra begge ytterpunktene - noen ganger i den samme leken.

Ved å følge med på valpens måte å leke på kan du finne ut mye om personligheten dens. I tillegg får du se hvordan hunden din utvikler seg og du kan observere dens måte å oppføre seg i forskjellige situasjoner. Gjennom leken kan du også gi en usikker valp mer selvtillit og lære en ustyrlig krabat mer selvdisiplin.

Lek med andre hunder

Gjennom lek med andre hunder lærer valpen seg å kommunisere. Når hundene leker sammen, finnes det ingen regler, og alt er tillatt: vill jakt, knurring, sleping, bryting på to ben samt et kroppsspråk som i alle andre situasjoner kan tolkes som truende. Leken lærer valpen mange måter å kommunisere på og er derfor veldig nyttig. Men den er også nyttig for deg, når du lærer deg å lese kjæledyret ditt: Følg for eksempel med på hvordan leken starter og hvor fin kommunikasjon hunden bruker når den føler at leken blir for voldsom og prøver å roe ned situasjonen. Her kan du lære mer om hundenes kroppsspråk.

Det er tryggest for valpen å leke sammen med kjente hundevenner som den passer sammen med når det gjelder størrelse og lekestil. Hundeparkene tilbyr frihet på en sikker måte, men noen ganger kan de også inneholde en viss risiko. Hundeparkene er åpne for alle hunder, og derfor er det umulig å forutsi eller kontrollere hvordan de andre hundene i parken forholder seg til den lille vennen din. Derfor er det lurt å tenke nøye over hvor mye og hvor fritt du vil benytte deg av hundeparkene.

Lek med mennesker

I motsetning til det man kunne tro, har ikke hunden noen medfødt evne til å leke med mennesker, men som regel må man lære kjæledyret sitt dette. Det lønner seg å leke masse med valpen, da dette gjør forholdet mellom kjæledyr og eier nærmere og lærer den lille hundespiren å kommunisere med deg. Lek er en av de beste måtene for valpen og eieren å bli kjent med hverandre. I tillegg til vilter lek er det også lurt å leke litt roligere leker av og til; å spille IQ-spill sammen, finne på lukteoppgaver, som for eksempel gjemming av godbiter, eller å lære hunden å kjenne navnet på lekene. Disse lekene lærer hunden din å leke rolig og fokusert sammen med deg.

Lynne og rase setter grenser

Man bør alltid velge måten man gjennomfører mer voldsomme leker på etter hundens personlighet, slik at vi vet at hunden opplever leken som morsom. En forsiktig valp kan bli redd dersom du plutselig kaster deg ned på gulvet, lager rare lyder og prøver å «sloss» med den. På den andre siden kan en mer vilter krabat bli for ivrig av utfordringen til lek som er gjort på feil måte, og prøve å sloss med deg på samme måte som den har lært seg til å leke med sine søsken. Det er altså viktig at eieren lærer seg å tilpasse lekestilen etter sin egen valp. Det lønner seg også å ta hensyn til hundens rasespesifikke adferd. En temperamentsfull terriervalp bryr seg sannsynligvis ikke om ekstrarunder i leken, og en gjeterhundevalp liker ikke «sauer» som løper sin vei.

Husk at dersom barn eller fremmede mennesker leker med valpen din, er det ditt ansvar å sørge for at hunden din hele tiden føler seg trygg og at leken er under kontroll.

Vær oppmerksom på dette

Dersom du kaster leker til valpen under leken, må du sørge for at dette gjøres på et sklisikkert underlag. Ukontrollert løping på glatt underlag, som for eksempel et laminatgulv, er ikke godt for kroppen til den voksende valpen.

Begynnelse og avslutning av leken

Det lønner seg å leke mye med valpen, men nødvendigvis ikke hver gang den prøver å få deg til å leke. Dersom du alltid avbryter det du holder på med og hiver deg inn i leken, lærer valpen raskt at du alltid er tilgjengelig for den. Du kan for eksempel si: «Ikke nå» til hunden på en nøytral måte, og fortsette med det du holdt på med. Når dette gjentar seg noen ganger, lærer hunden seg at den ikke får selskap av deg når den hører disse ordene.

På den andre siden blir du ekstra interessant for hunden dersom du selv ofte tar initiativ og får valpen med på lek. Det lønner seg likevel som oftest å bli med på leken når valpen tar kontakt og vil leke. Det er flott at valpen opplever leken med mennesker som noe det lønner seg å gjøre.

Det beste er å avslutte leken når den er på sitt morsomste, i stedet for at valpen blir lei og går vekk. Slik gjør du lekestunden til noe som er verdt å vente på. Ved å ta initiativ til å starte og avslutte leken, lærer du samtidig valpen din å justere aktivitetsnivået.

Justering av aktivitetsnivået betyr at hunden er i stand til å roe seg ned etter et livlig øyeblikk eller på den andre siden lærer seg å engasjere seg raskt. Vi snakker om den viktige evnen til å beherske følelser, som sjeldent er medfødt hos hunder.

Må menneskene alltid vinne kamplekene?

Nei, det trenger de ikke. Tvert imot! Det at du lar hunden vinne sloss- og drakampene, gjør leken med mennesker til det morsomste som finnes og lærer også valpen sunn selvtillit. I tillegg til at kjæledyret får tak i leken, kan du også skryte av hvor flink bisk det er! Det er snakk om lek, og leken skal alltid være moro for hunden! Den beste måten å drepe lekelysten til kjæledyret sin på, er å oppføre seg som en hane i hønsegården. Hvem vil vel leke med en som alltid må vinne og tar fra deg leken hver eneste gang? Ingen. La hunden din være vinneren!

Eieren er også favoritten ute

Når valpen leker avslappet og uhindret med deg inne, kan du også lære den å leke med deg ute. Denne evnen vil være veldig nyttig på det tidspunktet omgivelsene og luktene der ute begynner å bli mer interessant enn personen i den andre enden av båndet.

Start leken med valpen utendørs i uforstyrrede og rolige omgivelser. Rop på valpen, dra yndlingsleken dens opp av lommen og kast deg inn i den glade leken. Hold lekestunden kort; når hunden ennå er vill av glede, avslutter du leken, belønner hunden med en godbit og legger leken uttrykksløst i lommen. La valpen løpe litt for seg selv, og rop så på den igjen og sett i gang å leke en gang til. Når du regelmessig roper på valpen for å leke ute, vil du raskt merke at den hører bedre på deg enn før. Det er lurt å ha en ekstra interessant leke til lekingen ute, som bare brukes til dette formålet, og som valpen ikke får leke fritt med ellers.

Glem selvkritikk

Leking med hunden er moro og skal virke avslappende for begge parter. For at du skal kunne nyte det fullt ut og gi ditt beste til hunden din, lønner det seg å glemme naboen som står bak gardinene og titter eller blikkene til de som kjører forbi, og kast deg inn i leken! Hunder er mestre til å tolke følelser, og eierens glede og herlige sprell smitter garantert over på hunden. Legg derfor fra deg all unødvendig selvkritikk! Løp avsted, le, tull, rull deg i gresset, sprell, vri deg, syng og hyl av glede! Ikke bry deg om andre. Du vil fort merke at du i tillegg til hundens lekne sinn også lokker frem lekelysten hos deg selv!

Lek som belønning

Lek er en perfekt belønningsmetode i hundetreningen. Man kan bruke lekebelønningen effektivt med adferd som krever fart, som innkalling. For at lekebelønningen skal fungere, må man først lære hunden å elske leking og få den til å ha lyst å leke med deg. Lekebelønningene kan også kombineres med ting knyttet til hundens jaktadferd; som f.eks å jakte på en ball eller risting av leken etter kampen. En slik realisering av naturlige adferd i leken føles ofte ekstra godt for hunden.