Valpeguiden

Valpeguiden

Når skifter valpen tenner?

Hundevalpene har skarpe melketenner i munnen, som de gjerne bruker. Avhengig av individ, begynner melketennene å løsne og skiftes ut med permanente tenner fra valpen er ca 4 md gammel. Valpens tyggebehov er ofte på sitt sterkeste rett før fellingen av tenner. Både hjørner av veggene, stolbein, eiernes hender eller sofaputer kan uventet bli utsatt for valpens behov for å tygge. Ofte følger det også en mer vilter eller irritabel oppførsel enn før med dette. Eieren kan forundre seg over hvor det ble av den søte lille valpen, og hvem dette villdyret er, som kom hit i stedet for den. På dette tidspunktet trenger valpen masse forståelse og tålmodighet. Akkurat nå lønner det seg å være bevisst på den utviklingsfasen som snart begynner, slik at adferden som muligens forandrer valpen til en liten piraja ikke kommer overraskende, og at ikke eieren tolker oppførselen feil.

Hunden får nye tenner

Når prosessen starter, kan munnen bli så øm, at valpen får dårlig matlyst. Det kan være lurt å løse tørrfôret opp i vann eller erstatte det med en mykere mat en stund. Tannkjøttet til hunden kan også være rødt, og fellingen kan forårsake smerter når tennene er skjeve og løse i munnen. Av og til forårsaker fellingen av hjørnetennene problemer; de permanente tennene kan vokse ut selv om melketennene sitter godt fast. Med hensyn til fremtiden er det viltig at alle tennene vokser ut i rett stilling. Dersom det ikke ser ut som melketennene frivillig vil vike for de permanente tennene, lønner det seg å ta en tur til dyrlegen. Dyrlegen kan også observere eventuelle manglende tenner og bittfeil samt gi instruksjoner for tannstellet hjemme.

Ta vare på tennene

Hunden har bare ett sett med permanente tenner for resten av livet, og derfor må man ta godt vare på dem. Den mest effektive måten å gjøre dette på, er å pusse dem daglig. Det lønner seg å lære hunden å like å stelle tennene helt fra den er ganske liten. Les i uke 9 hvordan du kan trene på å se inn i munnen.

Husk akkurat NÅ!

I denne uken har du tre viktige oppgaver:

  • Gi valpen ormekur nå, uke 15.
  • Bestill time for fornyelse av vaksiner til neste uke.
  • Husk å kose med valpen din.