Valpeguiden

Valpeguiden

Seksuell modenhet hos hannhunden

Når hannhunden når seksuell modenhet, kan den bli litt sprø over lukter utendørs. Dette kan føre til overdreven markering og slikking – i denne perioden kan møblene dine også bli utsatt for et markeringsuhell.

Hannhunder markerer vanligvis territoriet sitt forskjellige steder. Hvis du er på besøk hos venner, og vil unngå å risikere at hunden gjør fra seg, kan du skaffe hannhunden din et mandig hannhund-belte og bruke det når dere er på besøk. Husk også en rengjøringsspray som eliminerer lukter og flekker.

Hvis det er en tispe med løpetid i nærheten, kan den unge hannen bli forvirret. Hunden kan miste appetitten, og kan syte når den vil ut til alle de interessante luktene. Kjærlighetsproblemer kan også forstyrre hundens mage. Situasjonen kan roe seg når løpetiden til naboens hund er ferdig. Når hunden blir eldre, innser den vanligvis at ikke alle tisper er verdt å bli gale for, og de mest intense hormonstormene overlates til ungdommen.

Kastrering av hannhunder

Kastrering av hannhunder er en prosedyre hvor hundens testikler fjernes. Etter inngrepet kan ikke hunden avles på lenger. Vanligvis vurderer eieren kastrering hvis løpetiden hos tisper i nærheten skaper mer stress for hannen, hunden markerer inne eller hvis hunden har prostataproblemer. Det er i tilleggg mindre sannsynlig at hunden kan få testikkel- eller anale svulster og brokk om den er kastrert. Disse problemene er relativt vanlig for eldre og ukastrerte hannhunder.

Kastrering kan gjøres kjemisk eller ved kirurgi. Kjemisk kastrering er midlertidig og varer i 6-12 måneder. Det kan være en god løsning hvis eieren er usikker på prosedyren eller ønsker å se om kastreringen har innvirkning på hundens personlighet. Kastrering er en standard prosedyre, men det er alltid risiko forbundet med kirurgiske inngrep og anestesi. Heldigvis trenger du ikke bestemme dette alene. Spør om råd fra en pålitelig veterinær før inngrepet.