Valpeguiden

Valpeguiden

Sosialisering av valpen

Når valpen har fått gjøre seg kjent med sin nye familie i noen dager er det tid for å starte sosialisering av den. Ta dette stadiet av valpens liv på alvor. Sosialiseringen påvirker i høy grad hvordan resten av din hunds liv blir. Hva trenger jeg å vite om sosialisering? Og hvordan kan valpen sosialiseres trygt? Les svarene på de vanligste spørsmålene her.

Denne uken kan valpen vennes til for eksempel dette:

  • hjemmets mange aktiviteter, for eksempel lyd av støvsuging og vaskemaskin
  • familiens andre kjæledyr (husk å passe på alles trygghet)
  • Musti-butikken og et annet hundevennlig sted
  • barn i lekealderen (minn barna på å ta det rolig).

Barn og valper

Forholdet mellom barnet og valpen er i beste fall intensivt og gledefylt. Begge stoler på hverandre og leken er glad. Men barn og valper skal aldri være alene uten oppsyn. Barnet kan kanskje ikke ta hensyn til valpens skjørhet og den lille lodne lekekameraten kan i iveren bite barnet med sine sylskarpe tenner, som den ville gjøre i lek med sine hundesøsken. Alles velvære og sikkerhet er alltid den voksnes ansvar. Ingen skal bli plaget - eller hva?

Å ta ut valpen bør alltid være en voksens ansvar, samme hvilken størrelse det er på valpen. Utendørs kan det oppstå uventede situasjoner der det behøves en voksens vurderingsevne. Men barna kan selvfølgelig gjerne tas med for å nyte det å gå ut med hunden og samtidig lære hvordan man passer på hundens sikkerhet. Når barnet og hunden vokser kan man begynne å dele på ansvaret for omsorgen. Mange barn liker også å trene hunder og det er en god idé at hele familien går på hundekurs.

Tidlig vaksinering

Tidlig vaksinering gjør det mulig for valpen å delta på valpetreff og valpekurs midt i det viktigste sosialiseringsstadiet. Les mer om tidlig vaksinering her.