Valpeguiden

Valpeguiden

Sosialisering av valpen

Når valpen har fått gjøre seg kjent med sin nye familie i noen dager, er det på tide å starte sosialisering. Ta dette stadiet av valpens liv på alvor; sosialiseringen påvirker i høy grad resten av livet til hunden din. Hva trenger jeg å vite om sosialisering? Og hvordan kan valpen sosialiseres trygt? Les svarene på de vanligste spørsmålene her.

Denne uken kan valpen for eksempel vennes til dette:

  • hjemmets mange aktiviteter, for eksempel lyder fra støvsugeren og vaskemaskinen
  • familiens andre kjæledyr (husk å passe på alles trygghet!)
  • Musti-butikken og et annet hundevennlig sted
  • barn i lekealderen (minn barna på å ta det rolig)

Barn og valper

Forholdet mellom barnet og valpen er i beste fall intensivt og gledefylt. Begge stoler på hverandre og leken er glad. Men barn og valper skal aldri være alene uten oppsyn. Barnet kan kanskje glemme å ta hensyn til valpens skjørhet, og den lille lodne lekekameraten kan i iveren bite barnet med sine sylskarpe tenner – akkurat som den ville ha gjort i lek med sine hundesøsken. Alles velvære og sikkerhet er alltid den voksnes ansvar. Alle skal respekteres.

Å ta valpen ut bør alltid være en voksens ansvar – uansett hvilken størrelse det er på valpen. Utendørs kan det oppstå uventede situasjoner der det behøves en voksens vurderingsevne, men barna kan selvfølgelig tas med for å lære hvordan man passer på hundens sikkerhet eller for å nyte en koselig tur. Når barnet og hunden blir eldre, kan man begynne å dele på ansvaret for omsorgen. Mange barn liker også å trene hunder, og det er en god idé at hele familien går på hundekurs.

Tidlig vaksinering

Tidlig vaksinering gjør det mulig for valpen å delta på valpetreff og valpekurs midt i det viktigste sosialiseringsstadiet. Les mer om vaksinering her.