Valpeguiden

Valpeguiden

Tispens seksuelle modenheten: først kommer løpetiden.

Avhengig av rase og individet når tispene seksuell modenhet i en alder av 6-15 måneder, noe som betyr den første løpetiden. For mindre raser kommer løpetiden tidligere, mens for større raser kommer den senere. Under løpetiden er hunden fruktbar, som betyr at den kan bli gravid.

Før den første løpetiden kan hunden noen ganger glemme seg og tisse inne ved et uhell. Dette er normalt, og det er lurt å ta ut hunden oftere i denne fasen. Det kan også være andre atferdsendringer:

  • Hunden kan være mer interessert i å snuse rundt ute, og hun kan begynne å markere.
  • Noen tisper kan bli mer gretten og bjeffe mer.
  • Hunden kan gå inn “i sin egen verden”.

Andre atferdsendringer kan også forekomme. Vær forståelsesfull og tålmodig med din firebeinte venn. Hormonelle forandringer er tøffe.

Sterilisering

Sterilisering av hunden er en prosedyre der tispens eggstokker og muligens livmoren (eller deler av den) vil bli fjernet. Etter inngrepet får ikke hunden løpetid eller falske graviditeter, og den kan ikke bli gravid. Steriliseringen vil også forhindre livmorinfeksjon, som er relativt vanlig blant usteriliserte tisper. Tidlig sterilisering kan også bidra til å forhindre svulster i brystkjertelen. Hvis det ikke er noen planer for valper, kan hunden steriliseres allerede før den første løpetiden.

Selv om steriliseringen er en standard prosedyre, og den kan gjøres som lapraskopisk kirurgi i dag, er det alltid risiko forbundet med kirurgiske inngrep og anestesi. Inkontinens kan forekomme hos noen tisper etter steriliseringen. Steriliserte hunder har også en tendens til å gå opp i vekt lettere, og det er derfor lurt å sjekke porsjonsstørrelsen og energinivået til hundefôret.

Heldigvis trenger du ikke bestemme dette alene. Få råd fra en pålitelig veterinær. Du bør også spørre om det beste tidspunktet for inngrepet, da sterilisering ikke anbefales under/rett etter løpetid eller under falsk graviditet, med mindre det er helt nødvendig.