Valpeguiden

Valpeguiden

Trening av valpen under forstyrrelser

Har du hørt dette vanlige utsagnet fra hundeeiere: «Hun kan det hjemme!» Hvis ikke, kommer du helt sikkert til å få høre den før eller siden. Hunden kan mestre en hel rekke ferdigheter hjemme, men når man ikke har trent under forskjellige forstyrrelser, dvs. i nye omgivelser, klarer ikke hunden å handle på den ønskede måten i disse situasjonene.

For at tingene man har lært også skal fungere ute i nye omgivelser, trenger man regelmessig forstyrrelsestrening. Man kan heller ikke kreve at voksne hunder skal kunne ting de ikke har trent på i forskjellige omgivelser og situasjoner, men man må lære kjæledyret ferdighetene om igjen ute ved hjelp av «hurtigspoling». Dette betyr at man gjør treningen så lett som mulig i begynnelsen, slik at man kan belønne hunden ofte og slik at adferden fester seg. Når man har lært hunden sin en ønsket adferd i flere forskjellige omgivelser og forstyrrelser, blir adferden en vane for hunden og man kan stole på at den kan den.

Når valpen din f.eks kan sitte på kommando på en rolig hagesti, kan dere fortsette treningen i en litt mer trafikkert del av gaten, deretter f.eks på parkeringsplassen foran en butikk, på en busstasjon og til slutt til og med i nærheten av en hundepark, dvs. gradvis litt mer forstyrrelser. Husk at du alltid må starte med et så lett utgangspunkt som mulig når du trener hunden din på et nytt sted. Ta alltid med deg de beste belønningene til forstyrrelsestreningen.

Ut og trene!

Begynn forstyrrelsestreningen med valpen straks den kan gjenta adferden du ønsker når den hører et kjenneord. Det letteste er for eksempel å trene i forbindelse med de daglige gåturene. Du kan først la valpen få gå rund å snuse en stund. Når dere er på et rolig sted, kan dere trene i noen minutter, for så å fortsette turen videre. Hvis hunden din er passe glad i mat, kan du bruke godbiter eller en del av dagens matporsjon til treningsbelønning. Dersom valpen ikke interesserer seg for mat ute, kan du for eksempel bruke kokt eller stekt kylling som belønning eller kanskje prøve å belønne med vill og glad lek. Forstyrrelsestrening er en viktig del av treningen, og valpen får garantert bruk for ferdighetene den lærer seg senere.