Valpeguiden

Valpeguiden

Valpen vokter maten sin, hva gjør jeg?

Matro er hvert individs grunnrettighet – for både mennesker og hunder. Også små valper skal få spise uforstyrret. Det er helt naturlig og artstypisk for hunder å advare mennesker og andre kjæledyr hvis de beveger seg nær matskålen. Den bråkete tyverialarmen kan knurre vilt eller vise tennene. Hunden skal aldri straffes for slik kommunikasjon, vet du hvorfor?

Hvis hunden straffes for slik kommunikasjon svekkes før eller senere de signalene som gjør det mulig for eieren å lese hundens følelser, for eksempel usikkerhet. I verste fall blir hundens atferd uforutsigbar når den undertrykker sin normale kommunikasjon og går direkte til handling. Hvis hundens kroppsspråk skal holdes mangesidig og lett å forstå skal du være glad for at valpen din kommuniserer tydelig.

Mattyv eller bestevenn?

Allerede når valpen er liten er det fint å lære den at mennesket ikke er en uberegnelig mattyv som man må vokte maten for. Med hjelp av noen enkle øvelser kan du lære hunden at ditt nærvær betyr noe hyggelig. Når valpen din vet at du er en ekte kompis kjenner den ikke behov for å forsvare maten sin og den trenger ikke sluke i seg maten av redsel for å miste den. Gi gjerne tyggebein til valpen slik at du holder i den ene enden av beinet. Da blir valpen vant til at det er naturlig og trygt å spise nær en hånd.

Iblant kan man på grunn av omstendighetene være nødt til å ta tyggebeinet fra hunden, for eksempel hvis det har løsnet en farlig bit fra det. Hvordan kan man lære hunden at å avstå fra godsaken sin med godt humør?

Øvelse 1: Å avstå er en lottogevinst

  • Når hunden gnager på et tyggebein, plasser noe supergodt nær beinet, for eksempel en bit kjøttbolle. Etterlat delikatessen på gulvet til hunden og gå unna. Ikke rør tyggebeinet.
  • Når hunden har vent seg til at ditt nærvær kan bety noe ekstra godt, kast igjen noen supergodbiter på gulvet. Når hunden spiser dem, ta tyggebeinet i hånden.
  • Når hunden har spist godbiten, be den sitte og gi så tilbake tyggebeinet. Gjør aldri øvelsen til et kappløp!
  • Hvis du ikke vil gi tilbake tyggebeinet må du rette hundens oppmerksomhet mot noe annet etter at den har spist godbitene. Kall den for eksempel til lek.

Øvelsene lærer valpen at det lønner seg å avstå fra beinet. Den får en lottopremie i form av godbiter og får dessuten ofte beinet tilbake. Realt, eller hva?

Øvelse 2: Litt mat av gangen

  • Når det er tid for mat, hell først bare en liten del av hundens mat i skålen.
  • Når hunden spiser, stå nær og legg til litt mat av gangen.

Da lærer du hunden at en hånd som nærmer seg ikke sitter på en mattyv, den gir i stedet mer velsmakende mat.

Visste du at...

  • Å forsvare mat og tyggebein er helt normal atferd for hunder. Det betyr ikke at hunden «utfordrer» deg eller kjemper om dominansen, den meddeler helt enkelt hva den føler.
  • Hvis det finnes flere kjæledyr i familien er det ditt ansvar å se til at hver enkelt får spise sin mat og ha sine tyggebein i fred. Du kan for eksempel la kjæledyrene spise i separate rom bak stengte dører.