Kattungeguiden

Kattungeguiden

Å venne katten til sele

Enhver katt har rett til turer utendørs – trygt! Turer utendørs i sele gir katten trivelig avveksling i livet. Det lønner seg derfor å lære katten og bruke sele og å gå i bånd allerede når katten er liten. Den skal krøkes tidlig som god krok skal bli!

Hvilken type sele til kattungen?

En bra sele er jevn og uten skarpe kanter og den gnager ikke. Til små kattunger lønner det seg å skaffe seler som har gode justeringsmuligheter med tanke på at den vokser. Gjør deg kjent med vårt utvalg her.

Slik venner du katten til selen

Når man setter selen på en katt første gang er det vanlig at katten enten blir som lammet (legger seg på siden og vil ikke røre seg) eller begynner å løpe rundt i panikk. Det siste kan til og med være farlig og derfor lønner det seg å venne katten til selen litt av gangen.

  • Begynn med å presentere selen for katten, for eksempel ved at selen ligger på gulvet. Du kan belønne katten når den undersøker selen.
  • Du kan spraye Feliway-spray på selen for å gi den en trygg lukt.
  • Sett på selen første gang når katten er avslappet og ikke i oppskrudd tigerhumør.
  • Når dere øver hjemme kan selen først sitte litt for løst. Lokk katten til å feste oppmerksomheten på noe annet enn selen, for eksempel godbiter og lek. Hvis katten alltid får noe ekstra godt når den har selen på seg blir selen snart en trivelig ting.
  • La treningsøktene være korte. Hvis katten ikke blir redd når den har selen på seg kan dere øve flere ganger pr dag, noen minutter av gangen.
  • Når katten har vent seg til selen og til å bevege seg i den kan du feste et lett bånd til selen. Det er viktig å lære katten allerede innendørs at båndet kan strammes og at det ikke er noe å være redd for.
  • Når katten er rolig med sele på, også når du holder i båndet, kan dere etterhvert gå ut – i begynnelsen til et garantert rolig og trygt sted.

Katten lærer seg vanligvis raskt å kombinere selen med trivelige utendørseventyr og da blir det også lettere å ta den på.

Den første rusleturen utendørs

Første gang du går ut med katten lønner det seg om mulig å ha med et ekstra par hender. Kattens transportbur kan også tas med som tilfluktssted, eller hvis dere bor i en blokkleilighet kan du ta ut katten i buret (med selen ferdig på) og la den komme ut av buret i sitt eget tempo. Dette er triveligere for katten enn å bli slept ut med tvang.

Ikke bli skuffet hvis katten bare blir sittende på trappen og se seg forundret rundt den første gangen du tar den med ut. La katten gå videre på gården i eget tempo og slipp den inn når den vil.

Ute kan du hjelpe katten slappe av ved å kalle på den, by på godbiter eller leke med kattens favorittleke. Ettersom turen ut i begynnelsen er veldig spennende og kanskje litt skremmende for en liten katt lønner det seg å være ute bare en kort stund de første gangene og siden forlenge stunden litt av gang i forhold til kattens mot.