Kattungeguiden

Kattungeguiden

Fôring og aktivering av kattungen

Katter er kjent for sin kulinariske natur. Mat som kiler smaksløkene kan få fram den lille slukeren i katten, som sluker maten sin på noen sekunder. Kattens måte å spise på kan forklares med dens fysiologi.

En titt i minitigerens gap

Sluking er en helt naturlig måte for katten å spise på. Dens tenner er kileformede og beregnet til å rive maten, altså kjøttet, med. På grunn av tennenes form kan ikke katten male maten med dem. Kattens fordøyelse er derfor utformet for spising av smådyr – i store saftige biter. De fleste katter sluker uten problem i seg en relativt stor kjøttbit.

Skadelig sluking

Iblant kan katten kaste opp på grunn av sluking. Særlig hos kattunger kan gjentatt oppkast skape problemer – det er jo bare mat som blir i magen som gir den voksende kattungen næring. Skadelig sluking kan lett kontrolleres gjennom å forlenge spiseprosessen mekanisk.

  • Hvis katten spiser tørrfôr, server all mat i aktiveringsleker. Når kattungen må ta maten sin ut av lekene spiser den garantert langsommere. Dessuten får den mental stimulans av å «jakte» på maten sin.
  • Våt- og råfôr kan også serveres i labyrintskåler, eller man kan helt enkelt spre ut maten på et flatt fat. Man kan også blande litt lunkent vann i maten så den blir litt løsere.

Hva forteller kattens sanser om dens forhold til mat? Og hva forteller kattens atferd om dens matvaner? Les de interessante svarene her.