Kattungeguiden

Kattungeguiden

Kattens kroppsspråk

Kattens kroppsspråk kan i begynnelsen være et mysterium for eieren ettersom mange av pusens miner og gester er veldig små og delikate. Vår lille katt-norsk-ordliste kan hjelpe deg i gang med å forstå katten din bedre.

Den vennlige kattens gester

 • En selvsikker og tillitsfull katt promenerer avslappet med hodet høyt, og våger også å gå forbi åpne områder.
 • Å myse med øynene og lukke dem langsomt er en vennlig gest som mennesket også kan bruke for å vise katten at man er avslappet og ikke tenker å skape fare. Å stirre den andre i øynene uten avbrudd er derimot noe som katten opplever som veldig truende.
 • Særlig med en fremmed katt er det bra å innimellom lukke øynene langsomt og vende blikket forbi katten.
 • Å kaste seg på rygg eller side er et stort bevis på tillit – men det er SJELDEN en invitasjon til å kose den myke magen.
 • Katten liker å kna rytmisk med potene på myke underlag (for eksempel eierens mage) når den føler seg skikkelig bekvem og trygg.
 • Særlig kattunger inviterer til lek gjennom å vende siden mot lekekompisen og hoppe med ryggen og halen i bue.

Den usikre kattens gester

 • En litt nervøs katt kan vise sin usikkerhet gjennom å slikke seg på snutespissen.
 • En reservert katt går lavt, med lange «glidende» steg og vrir på ørene.
 • En veldig redd katt trykker seg mot gulvet og søker med blikket etter et gjemmested. Ørene ligger flatt langs hodet.
 • Når en katt må forsvare seg vender den siden mot motstanderen med ørene bakover og ryggen og halen i bue. Samme stilling gjelder også når katten ligger og da kan den bruke alle klørne.

Kattens hale

 • En oppreist hale er en vennlig hilsen. Halespissen kan også være litt bøyd. Hvis katten er veldig glad for å møte deg kan den riste litt med halen sidelengs.
 • I motsetning til hunder så vifter katter med halen når de er irriterte, opprørte eller opplever motstridende følelser. Kraften i halebevegelsen forteller hvor kraftig følelsen er: en lett vippende halespiss betyr bare litt irritasjon mens en hale som svinger ordentlig fra side til side betyr skikkelig sinne. Halen vifter også vanligvis fort under jakt og lek.

Kattens lyd

Mjauing

Mjauing er kattens metode for å fortelle at den vil deg noe. Ofte tenker vi umiddelbart at det den vil ha er mat men det kan like gjerne være vår oppmerksomhet, kos, lek eller at vi åpner en dør. Katten kan også lære seg å bruke ulik mjauing i ulike situasjoner.

Maling

Maling er et tegn på at katten har det bra og føler seg trygg. Katten kan male lykkelig i sin eiers armer, men motoren kan også starte når katten treffer et kjent menneske som den liker, når den finner en herlig leke eller når den spiser veldig god mat.

Det er imidlertid også vanlig at syke eller hardt skadde katter maler for å berolige seg selv. Undersøkelser tyder også på at lyd med lav frekvens, som maling, skal ha positiv virkning på heling av ben og sener. Malingen er kattens egen fysioakustiske behandling.

Purring

Katten bruker purring for å hilse på både mennesker, artsfrender og andre dyr. Iblant hører man også det spørrende med glade «purr?» når katten ser noe kjent og morsomt, for eksempel en favorittleke.

Fresing og knurring

Fresing er en advarsel som katten bruker for å be noen om å forsvinne. Knurring er en advarsel som bør tas enda mer alvorlig enn fresing. Hvis en knurrende katt ikke kommer unna eller ikke las være i fred forsvarer den seg antageligvis ved å angripe.

Klapring

«Klapring» er en surrogatatferd som forårsakes av frustrasjon. Det får man ofte høre for eksempel når katten ser en fugl utenfor vinduet.