Kattungeguiden

Kattungeguiden

Kattungen hopper på bordet, hva skal jeg gjøre?

Når man trener katten sin er det bra å huske at katten ikke forstår menneskenes regler og derfor heller ikke bryter dem med hensikt. I hovedsak skjer treningen på en slik måte at annen atferd gjøres mer lønnsom for katten enn å hoppe opp på bord.

Hvordan lærer jeg katten bordskikk?

Hver og en definerer naturligvis selv hvor mye katten skal få delta i for eksempel matlaging og familiens måltider. Det finnes ikke en eneste riktig regel. Katter liker å klatre og trives over gulvnivå. Å være oppe på bord er altså veldig naturlig for den. Katteeieren kan gjerne venne seg til tanken på at katten sannsynligvis går på bord uansett når ingen ser på. Alt som ikke får havne i kattens klør må altså holdes unna bordene.

Den beste måten for å sikre måltidsro for menneskene er å reservere et eget sted til katten i kjøkkenet eller spisestuen. Det kan for eksempel være en stol eller et flyttbart underlag, for eksempel et fargerikt lokk til en plastbeholder. Hvis katten ikke henvises til en tydelig egen plass har den sikkert problemer med å forstå hvorfor den ikke får gå på matbordet.

Den egne plassen vises til katten gjennom at man alltid belønner den når den holder seg der. Man kan bruke en klikker for å vise hva belønningen gis for. I starten må belønningen, vanligvis godbiter, komme tilstrekkelig ofte, men etterhvert kan intervallet for belønningen forlenges. Når katten frivillig begynner å søke seg til underlaget kan du kombinere atferden med en kommando, for eksempel «egen plass».

En investering i rolige måltider

Selv om tanken på å lære katten dens egen plass kan føles slitsom er det en bra investering med tanke på framtiden. Katten er klok og lærer seg raskt hvor den får godbiter og kos. En utrent katt derimot byr eieren på matbordsrally de følgende femten årene. Å straffe eller forby katten å gjøre det som er naturlig for den lærer ikke katten hva den skal gjøre i stedet. Banning, skremming og straff skader dessuten kattens tillit til sin eier.