Kattungeguiden

Kattungeguiden

Øv på håndtering av kattungen

En god oppdretter har håndtert kattungene på mange vis fra fødselen av og øvd på ulike nyttige ferdigheter med dem. Da er kattungens erfaring med mennesker positiv og trygg fra starten. Det er bra å fortsette håndteringsøvelsene med en gang kattungen blir vant til det nye hjemmet.

Når man venner katten til håndtering og stell allerede som kattunge går det lett også når katten har blitt voksen og har mer styrke. Man kan venne katten til å slappe av under håndteringen gjennom å være konsekvent og ha sikre tak, men uten å klemme for hardt eller skade katten på annet vis.

Hvordan løftes kattungen opp i armene?

Ta kattungen i armene forsiktig, men med et sikkert grep. Ikke la den henge i magen, men hold med en hånd bak forlabbene. Med den andre hånden kan du støtte kattungen under rumpen. Dette er et stødig og trygt grep.

  • Hvis ungen vrir seg, slipp den aldri akkurat på dette tidspunktet. Ellers lærer den at det lønner seg å stritte imot og vri seg.
  • Vent til kattungen er rolig en stund og sett den ned da. Slik forsterker du kattens lyst til å holde seg rolig.
  • Fremfor alt, prøv å vær forutseende! Sett helst ned kattungen allerede før den begynner å sprelle.

Observer dette

  • Vær alltid konsekvent. Husk at kattungen kan slippe unna håndteringen når den er rolig.
  • Husk å belønne kattungen med godbiter under stell. Belønn også med godbit eller lek etter en øvelse. Da lærer katten seg å kombinere dette i tankene.
  • Be alle familiemedlemmer om å gjøre det samme.

Visste du?

Alle katter er ikke fang-katter av natur, noen trenger mye trening. Du kan gjøre det å bli løftet opp i armene til noe trivelig for katten ved å starte i det små: løft for eksempel opp katten til interessante steder som den ellers ikke ville nå, for eksempel for å se ut gjennom vinduet. Du kan også plassere godbiter eller mat på en stol eller et bord og løfte katten dit. Du kan også gi godbiter når du har katten i armene.