Kattungeguiden

Kattungeguiden

Pelsstell av kattungen

Kort pels er lettstelt

Pelsstell på en korthåret katt er enkelt: pelsen holdes fin uten at man gjør nesten noen ting. Katter bruker en stor del av sin tid i våken tilstand til å stelle pelsen sin. De har jo faktisk i munnen sin en effektiv karde å pusse pelsen med. Likevel lønner det seg å børste også korthårede katter regelmessig, ettersom:

  • Børstingen innebærer trivelig fellesskap for katten og eieren, noe som styrker tilliten mellom dem.
  • Børsting reduserer mengden hår som katten svelger og forebygger derfor problemer med hårballer.
  • Regelmessig børsting reduserer også til en viss grad mengden løse hår i boligen.

For korthårede katter passer f.eks. Furminator, som fjerner masse løse hår på et øyeblikk. Men det er best å ta det rolig med den, ellers kan man furminere for mye når man får opp farten. En gummikarde samler også effektivt opp løse hår. Den masserer også katten og mange katter liker å gnu seg mot den.

Lang pels krever stell hver uke

Å stelle pelsen på en langhåret katt er betydelig mer krevende enn på en korthåret. Langhårede katter kan se herlige ut, men husk at en lang pels holdes vakker og ren kun med omsorgsfullt stell. Den beste måten å unngå floker på er å forebygge dem, nemlig med skikkelig børsting minst en gang i uken, helst hver dag.

Iblant oppstår det floker til tross for regelmessig børsting, men de er betydelig lettere å gre ut hvis de enda er små. Hvis katten har store tovede floker i pelsen blir man bare kvitt dem ved å klippe dem bort med saks eller trimmer. Da må man være ytterst forsiktig så man ikke av vanvare klipper i kattens hud.

Trenger katter vask?

Oftest ikke. Korthårede katter behøver kun vaskes hvis de har griset seg til skikkelig. Langhårede katter kan gjerne vaskes en gang i blant ettersom ren pels ikke floker seg så lett som skitten. Utstillingskatter vaskes regelmessig og alltid før en utstilling. Hos katter verdsettes oftest myk og silkeaktig pels så sjampo velges deretter. Men også hos katter forekommer ulike pelskvaliteter og de beste midlene finner du egentlig best gjennom å prøve. Du kan også be om råd hos våre hundefrisører på Trimmis som også betjener kattekunder. Når man vasker en katt er det viktig å forsikre seg om at sjampoen og eventuell balsam er beregnet for kjæledyr og at de skylles grundig ut av pelsen. Balsam som las være igjen i pelsen anbefales ikke ettersom katten da får i seg balsam når den slikker seg.