Kattungeguiden

Kattungeguiden

Sosialisering av kattungen 1

Sosialisering betyr at kattungen bys på nye erfaringer i en hensiktsmessig utviklingskjede. Kattungens viktigste sosialiseringstid er alderen 2-7 uker. Her innehar oppdretteren en viktig rolle i å presentere livet for de små kattungene. Når kattungen kommer til deg ved 12 ukers alder bør du fortsette og venne den til nye ting så fort den har blitt husvarm. Ta dette stadiet av kattungens liv på alvor. Sosialiseringen påvirker i høy grad hvordan resten av din katts liv blir.

Hvilken nytte gjør sosialiseringen?

Sosialisering er nøkkelen til et avslappet liv. Når du venner kattungen til nye ting forebygger du skyhet, redsler og det stress disse medfører. Hverdagen er enkel med en katt som forholder seg ubekymret til nye ting.

Denne uken presenterer jeg disse for kattungen min:

  • Hjemme-aktiviteter, for eksempel lyd av støvsuging og vaskemaskin
  • lyden av ringeklokken
  • familiens andre kjæledyr
  • to nye mennesker
  • ett barn i lekealderen.

La katten din bli kjent med nye ting i sitt eget tempo, uten å skynde på den. Når den lille pusen tydelig er avslappet med de ny menneskene lar du dem by på herlige godbiter og samtidig kjærtegne den. Dessuten kan gjesten leke med katten, for eksempel med en morsom vippe, hvis katten din liker slik lek. Når katten lærer seg å kombinere gjester med morsomme ting blir den en modig og åpen voksen.

Barn og kattunger

Forholdet mellom barnet og kattungen er i beste fall intensivt og gledesfylt. Begge stoler på hverandre og lekingen er morsom. Men barn og kattunger skal aldri være alene uten oppsyn. Barnet kan i iveren begynne å rope og jage kattungen. Den lille kattungen kan for sin del leke tiger i feil øyeblikk og hugge tak i små viftende fingre med klør og tenner. Alles velvære og sikkerhet er alltid den voksnes ansvar. Ingen får bli pint - eller hva?

UnSøvnen kompletterer de nye opplevelsene

Etter sosialiseringsstunden smaker det med god søvn, der den nye informasjonen og de innlærte ferdighetene lagres i langtidsminnet. Hvile er like viktig som nye erfaringer. La altså alltid kattungen din sove i fred.