Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Å skaffe seg katt


Skal du få kattunge, eller har det akkurat flyttet inn en liten pelsball hos deg? Gratulerer - da har du en lang, morsom og spennende tid foran deg, sammen med din nye venn!
 

 

Forberede hjemmet til kattungen

Allerede før du får hjem kattungen kan det være lurt å tenke på et par saker som gjør hjemmet trygt for katten. En kattunge er veldig nysgjerrig og forstår ikke alltid selv hva som er passende leker ...

  • Oppbevar ting som kan være farlig for katten utenom rekkevidde. Rengjøringsprodukter, medisiner og andre lignende produkter skal være forseglet og på en plass der kattungen ikke når dem.
  • Unngå å ha småsaker som katten lett kan svelge stående fremme. Hårstrikk og snører av ulike slag er innbydende for en liten minitiger å leke med – men kan gjøre stor skade! Svelger katten et snøre eller lignende, kontakt veterinæren, det kan sette seg fast i kattens mage.
  • Hold dolokket stengt, slik at kattungen ikke faller ned i toalettet.
  • Pass på at vinduer er i lås, slik at ikke katten hopper ut ved et uhell.
  • Husk at mange husplanter er giftige for katter. En kattunge kan lett finne ut at den skal tygge på en plante. Pass spesielt godt på følgende planter: Julestjerne, Amaryllis, Hyacint, Liljekonvaljer og Liljer. Selvsagt skal du unngå giftige planter selv når katten blir voksen ­– en katt vet ikke selv hvilke blomster som er tyggevennlige.


Turen hjem

Du har lengtet og ventet og plutselig er dagen her – dagen du endelig skal hente ditt nye familiemedlem! Uansett om dere skal reise langt, eller bare en liten tur, er sikkerheten og komforten under turen viktig. Ikke ha kattungen løs i bilen – det kan være farlig! Bruk et transportbur og legg inn et koselig pledd til kattungen. Buret kan gjerne være litt større enn nødvendig, slik at det passer når katten blir voksen. På den måten blir buret en trygg plass som katten er vant til å reise i når dere skal ut på eventyr eller til veterinæren.


Velkommen hjem!

Ta det med ro når dere er vel hjemme. Tenk på at kattungen møter store forandringer på en gang: mamma og søsken er ute av syne, nye lukter og inntrykk skal fordøyes. Det er nok en hel gjeng med mennesker som ønsker å hilse på det nye familiemedlemmet, men ta det forsiktig i starten.

Har du barn i familien? Det kan hente at barn blir litt ekstra entusiastiske når en ny bestevenn er på tur; vis dem hvordan de skal håndtere katten, og forbered dem i god tid på at de må ønske det nye familiemedlemmet velkommen på en rolig måte. Prat med lav stemme og la kattungen undersøke omgivelsene i sitt eget tempo – om den gjemmer seg under sofaen, la den være der en stund. Det kommer nok med tid til å omgås og leke fremover!


Få katten til å føle seg trygg

Ettersom det er en stor omveltning å komme til en ny familie er kattungen ekstra følsom i starten. Det er ikke uvanlig at den savner familien sin ­– regn med at den kommer til å våkne litt på natten og mjaue. Det bruker å være lettere for kattungen å sove godt om den får ligge nær en av sine nye eiere. Plasser derfor gjerne kattens soveplass nær din egen seng.

Våkner katten kan du ta den opp og prate med den med rolig stemme, samtidig som du klapper den mykt. Feliway har beroligende produkter med feromoner som kan være til hjelp den første tiden om katten føler seg utrygg. Andre måter å berolige katten på er å legge en flaske med kroppsvarmt vann i et tøystykke nær kattungen. Det gir følelsen av å være nær kattemammaen.
 



Hva trenger kattungen?

Ditt nye familiemedlem trenger selvsagt mye kjærlighet – men det finnes et par ting til som er bra å ha! Gi gjerne katten en egen plass der den kan sove og hvile; en myk og deilig seng som du plasserer på et varmt og trekkfritt sted. Katten bør også ha egne skåler for mat og vann. Det kan iblant være et problem å få katten til å drikke nok vann. Da kan det være lurt å plassere ut vannskåler flere plasser, ettersom katten da ofte drikker mer. Utfordre gjerne pus ved å plassere mat- og vannskåler på ulike nivåer hjemme. Da får den lete etter maten og aktiviseres samtidig!

Når det gjelder fôr er det lurt å gi samme fôr i starten som de har fått hos oppdretter. Den lille magen er følsom for fôrbytte, og har best av å få et spesielt tilpasset kattungefôr av samme sort. Trenger du å bytte fôr etterhvert? Gjør det stegvis for å unngå at katten får problemer med magen. Spør oss gjerne om du trenger råd angående fôrbytte!

Katten din trenger også en plass til å gjøre sitt fornødne: en kattedo fylt med passende kattesand. I begynnelsen kan det være lurt med en kasse med litt lavere kanter, slik at katten lett kan komme seg inn og ut av den. Når kattungen blir større er det praktisk med en kattedo med tak - da slipper du uønskede lukter og sand overalt. Den typen kattedo gir også katten litt privatliv. Ikke plassere kattedoen i nærheten av matplassen.  

For å spare favorittmøblene er det lurt å investere i et kloremøbel. Velg gjerne en høy modell med flere etasjer og krypinn om du har plass. Katter liker å sitte høyt oppe og speide utover omgivelsene.  


Lek og aktivisering

Gi kattungen egne katteleker som den kan ha det moro med, ellers risikerer du at den velger en av dine eiendeler å leke med. Les mer om aktivisering av katten her.

Klikk gjerne på vår sjekkliste for kattungekjøpere for flere tips om hva som er lurt å ha til ditt nye familiemedlem!

Ikke nøl med å ta kontakt med oss om du lurer på noe rundt katten din. Vi hjelper deg gjerne med tips og råd! Vi er sikker på at du og katten din har en herlig tid foran dere – lykke til!

For masse mer tips og råd om kattunger, les vår kattungeguide. Du kan også melde den lille inn i Småpotene, for ekstra tilbud og gratis info.