Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Å skaffe valp

Å skaffe seg en valp er en samlig av spente følelser: forventning, nervøsitet og alt man må huske på. Men mest av alt er det den ubeskrivelige gleden i å hente hjem sitt nye familiemedlem! Å få valp er spesielt og fantastisk, men det kan også være svimlende. Her har vi samlet noen tips for veien mot ditt nye, lykkelige liv som hundeeier!


Før du skaffer valp:

  • Har du tid? En valp trenger all din tid under de første månedene.
  • Har du mulighet? En hund lever lenge. Tenk langsiktig – hva gjør du om fem år?
  • Hvilken rase passer deg?
  • Før valpen kommer: Husk å valpesikre hjemmet ditt – fjern giftige planter og andre ting som kan være farlig for valpen.


Å hente hjem valpen

Lengselen etter Den Store Dagen kjennes på kroppen; man skal jo få hjem et søtt lite vesen, full av kjærlighet, rampestreker og energi! I flere måneder har venner og familie fått høre om alt fra valg av oppdretter til mer eller mindre gjennomtenkte hundenavn. Du har kjøpt alt mulig som den nye vennen din måtte trenge, og alt står pent og pyntelig og venter: den nye sengen, matskålene og en hel haug med leker. Men hva gjør man når den etterlengtede hundevalpen endelig er hjemme?


En rolig start

Gi det nye familiemedlemmet litt albuerom når dere har kommet hjem. Det har hendt utrolig mye for den lille valpen; mamma og alle søsknene er nå ute av syne, og nye lukter, personer og inntrykk skal møtes hvor enn man vender seg. Listen over nysgjerrige personer som vil treffe familiens nye stjerne kan være lang, men la valpen slippe besøk den første uken. Den trenger først og fremst å bli kjent med sin nye familie – ikke alle venner og bekjente.

Visst er det vanskelig å la en liten hundevalp være i fred – men ikke forstyrr når den sover. Den har et stort søvnbehov og trenger å hvile.

Vent med å dra med valpen ut på eventyr til den føler seg hjemme og har blitt kjent med deg. Det finnes nok av nye inntrykk i det nye hjemmet for en liten valp!


Lek og bli kjent!

Med en valp hjemme behøver man strengt tatt ikke mer underholdning! Lek og herje sammen, så bygger dere en fin kontakt med hverandre. Du trener også opp kommunikasjonen og lærer valpen regler og samarbeid. Valper kan virke utrøttelig, men ikke bli sint eller irritert på lekenheten dens – det er hunders måte å øve seg på voksenlivet!

Gi valpen noe å sette tennene i, så får skoene dine være i fred (hvis du er heldig). En tauleke eller en myk gummileke er lurt å ha! Du trenger ikke tenke på mosjon ennå – for en liten valp holder det med lekestunder og små eventyr i hagen og i nærområdet. Først når valpen er 6-12 måneder (avhengig av rase), kan du begynne å tenke på mosjon. Inntil da kan valpen bli med i skog og mark på en lett tur, og blir den sliten må du enkelt og greit bære den en stund. 

Belønn valpen når den gjør rett helt fra starten, og ignorer uønsket oppførsel. Da får du en god start på lydighetstreningen. Lettere sitt- og ligg-øvelser kan du begynne med allerede når valpen er liten – også innkalling. Bruk samme kommando, og gi oppmerksomhet til valpen når den gjør det du vil.

Få gjerne hjelp av en hundetrener som bruker positiv forsterkning.

 


Å lære skal være gøy – vær positiv!

En valp kan ingenting når den kommer til deg, så den kan umulig vite hva forventningene dine er. Derfor kommer det ofte til å skje at valpen ikke gjør det du ønsker at den skal gjøre. Dersom du sier ”nei” hver gang det hender, kommer det garantert til å oppstå en ond sirkel og en lang strøm av ”nei, nei, nei”. Legg til valpens navn etter ”nei”, og du har plutselig assosiert navnet med noe negativt. Hvordan får du valpen til å komme til deg? Ved å rope navnet. Hvorfor skal valpen komme til deg når du roper noe som den nå forbinder med ”nei”? Det er frustrerende for en liten valp å hele tiden høre hva den IKKE skal gjøre fremfor å oppmutres når den gjør det den SKAL gjøre. Forestill deg følgende:

Du kjører på en vei. Det dukker opp skilt etter skilt som sier hvilken hastighet du IKKE kan kjøre i: ”Ikke kjør i 50, 60, 70…” Snart begynner du å lure på hvilken hastighet du egentlig FÅR kjøre i, ikke sant?

På samme måte kan valpen umulig vite hva du vil den SKAL gjøre dersom du hele tiden snakker om hva den IKKE får lov å gjøre. Vis og lær valpen hva du vil at den skal gjøre ved å rose og belønne når den gjør rett, og ignorer uønsket oppførsel. Valpen kommer da raskt til å forstå hva som lønner seg og fortsetter derfor å gjenta dette. Oppførsel som ikke vekker reaksjon hos eieren kommer raskt å minske og forsvinne.


Hvor skal man egentlig tisse?

Det kan ta en stund før det nye familiemedlemmet lærer seg hvor man skal og ikke skal utføre sine behov. Ikke mist motet, med litt tålmodighet går det til slutt! Ikke kjeft på valpen hvis det skjer en ulykke! Det kommer bare til å skape stress og kan til og med gi motsatt effekt i hustreningen. En annen teknikk som man dessverre hører om nå og da, er å trykke valpens nese ned i sølet. Dette er KUN dyreplageri, og det har ikke noen positiv effekt i treningen.

Direkte etter lek, sovestunder og omtrent ett kvarter etter at valpen har spist, bruker den å trenge å gjøre fra seg. Løft da ut valpen, og gå til samme sted hver gang. Ros og gi oppmerksomhet når den tisser eller bæsjer. Dersom du er konsekvent med denne vanen, kommer valpen til slutt å forstå hva som gjelder.

For å underbygge treningen, er det lurt å stille vekkeklokken på natten i starten. Løft ut valpen og la den tisse noen ganger i løpet av natten. Husk: Uansett hvor dyktig og konsekvent du er under denne treningen så kommer det garantert til å skje uhell – det er helt normalt og helt ok!
 

Andre viktige ting å tenke på

Ormekur og den første vaksinasjonen bør være gjort hos oppdretteren. Valpen skal ha sin andre vaksinasjon når den er 12 uker. Hør med oppdretteren din om hvilket preparat som skal anvendes. Det er også viktig at det finnes en forsikring tegnet på valpen. En ulykke kan skje når som helst! Seriøse oppdrettere har som regel allerede tegnet en forsikring som kan overføres til valpens nye eiere. Alle hunder må merkes med chip eller tatovering og registreres. Da kan hunden finne tilbake til deg dersom den skulle komme bort.

Og du… NYT den fantastiske valpetiden! Etterpå venter et liv fylt av eventyr med en trofast venn ved din side. Gratulerer med nytt familiemedlem, og lykke til!

Hva skal valpen spise? Spør oss gjerne om hvilket fôr som passer akkurat din hund.
 

For fler gode tips og råd om valper, les vår valpeguide. Du kan også melde den lille inn i Småpotene for ekstra tilbud og gratis info.