Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Det beste tørrfôret til akkurat din hund


Et balansert, kjøttfullt tørrfôr er det enkleste valget når du vil gi hunden din mat som fyller alle næringsmessige behov. Hva bør du tenke på når du skal velge tørrfôr?


Kostnader på lang sikt

Sykdom svekker hundens livskvalitet, og eierens lommebok merker det på veterinær- og medisinregninger. Det kan være lurt å se på fôringskostnadene fra et helseperspektiv. Fôr av god kvalitet kurerer kanskje ikke sykdom, men et riktig kosthold vil gjøre hunden din mer pigg og levedyktig. Et godt immunforsvar og en god allmennhelse kan forhindre mange helseproblemer.


Hvorfor tørrfôr?

Tørrfôr av høy kvalitet gir hunden alle næringsstoffene den trenger, og mange fôr inneholder også næringsstoffer som er bra for ledd, pels, hud, urinveier eller tarmer.

Vil du aktivisere hunden din i forbindelse med måltidene kan du putte fôrkulene i en  aktiviseringsleke. Dette gir god stimulering til hjerne og kropp!

I vårt sortiment finner du et passende tørrfôr til din hunds individuelle behov. Spør oss gjerne om fôr i butikk!


Hva er kjennetegnene på et tørrfôr av høy kvalitet?

 • Tørrfôrkuler av god kvalitet inneholder mye kjøttprotein.
 • Det har alle næringsstoffene hunden din trenger. Mange tørrfôr inneholder også ingredienser som er nyttige for ledd, pels og mage/tarm.
 • Hunden trenger fett, og det skal være riktig mengde i fôret. Valper og ammende tisper  trenger mer fett, mens overvektige hunder kan begrense på fettinntaket.
 • Kvalitetsfôr inneholder en moderat mengde karbohydrater og fiber for de nyttige  tarmbakteriene.
 • Tørrfôr av høy kvalitet inneholder IKKE kunstige konserveringsmidler eller sukker.
   

Se vårt fulle utvalg av tørrfôr her


Husk å se på innholdsfortegnelsen!

Det er ikke alltid lett å finne frem i tørrfôr-jungelen; maten kan virke helt ok ved første blikk, men på posens bakside kan det være en lang liste diffuse ingredienser. Husk dette:

 • Når du ser på ingredienslisten, sjekk først rekkefølgen: det som står først på listen er det mest av. Siden hunden har fordøyelsen til en rovdyr, bør kjøttkilden stå først.
 • Iblant er det vanskelig å vite om et fôr faktisk inneholder ekte kjøtt. Hvis det står «animalske produkter», kan det komme fra et hvilket som helst dyr og bestå av nesten hvilken som helst del - inkludert restprodukter som hud, lunger og bindevev. Jo mer tydelig kjøttkilden er (f.eks kylling, lam eller fisk) jo mer kan du stole på kvaliteten.
 • Sjekk at maten ikke inneholder sukker eller kunstige tilsetningsstoffer. De trengs ikke i kjøttprodukter!
   Kompliserte ord og uttrykk

Mange fullfôr av god kvalitet inneholder stoffer som er godt for helsen, men de har ofte  kompliserte navn:

 • Mannan og fruktooligosakkarider (MOS og FOS) er prebiotika som er godt for fordøyelse og tarmhelsen.
 • Natriumheksametafosfat er et stoff som finnes i munn- og tannpleieprodukter, som forhindrer tannstein.
 • Cellulose er uoppløselig fiber fra planteriket som er bra for tarmen og bidrar til å gjøre avføringsstrukturen optimal. Cellulose gjør også fôrkulene knasende, slik at de hjelper med å fjerne plakk fra tennene.
 • Ammoniumklorid bidrar til å opprettholde en riktig pH-balanse i urinveiene.
 • Glukosamin, MSM (metylsulfonylmetan) og kondroitin er godt for leddene.
 • Taurin er en amminosyre som er viktig for katter og som også er nyttig for hunder. Det er nødvendig for hjertehelse og synsutvikling, samt for å forhindre nedsatt syn.
 • Man tror at metionin er med på å gjøre urinen surere og at den har en rolle i dannelsen av pelsproteinkeratin.
 • L-karnitin er en aminosyre som finnes i kjøtt, som er bra for kroppens fettmetabolisme og muskelutvikling.
 • Tocopherols er fettløselige vitamin E-forbindelser som brukes som naturlige konserveringsmidler. De blir for eksempel trukket ut av rosmarin.
 • Yucca shidigera-ekstrakt hjelper fordøyelsen og hindrer ubehagelig lukt ved å binde ammoniakkmolekyler i tarmen.


Hva betyr holistisk, funksjonelt og hypoallergent?

 • Holistisk eller helhetlig fôr inneholder råvarer av ekstremt høy kvalitet, og lages med patenterte prosesser som hjelper fordøyelsen. Kjøttinnholdet er høyt og det er lagt spesiell fokus på kvaliteten på fettstoffene. Man kan si at holistisk fôr generelt inneholder ingredienser som er helsefremmende.
 • Funksjonelt fôr inneholder funksjonelle ingredienser som fremmer hundens velvære på en bestemt måte. For eksempel er glukosamin, MSM (metylsulfonylmetan) og kondroitin bra for leddene, og finnes i mange funksjonelle fullfôr til voksende valper, store hunderaser, overvektige og veldig aktive hunder.
 • Hypoallergent fôr inneholder ikke ingredienser som er allergifremkallende. Typiske allergifremkallende ingrediensene er hvete, soya, mais, svinekjøtt og storfekjøtt og melkeprodukter.

 


Grain free = kornfritt hundefôr

Hvis hunden ofte har løs mage eller kløe i huden, kan årsaken ligge i matskålen. For følsomme hunder kan kornfritt fôr være veien til fastere avføring og sunn hud. I kornfri hundemat brukes ingredienser som er allergivennlige og det har et høyt kjøttinnhold, noe som også hjelper fordøyelsen og forbedrer konsistensen på avføringen. Husk at problemet ikke nødvendigvis er kornblandingen, eller i hvertfall ikke alle kornsorter. Begrepet er omfattende og noen hunder kan være veldig allergiske mot hvete, men kan håndtere ris i moderate mengder.


Hva gjør jeg om hunden ikke spiser?

Hva om hunden rynker på snuten av matskålen sin? Kresenhet er et overraskende vanlig problem blant hunder og vekker bekymring hos eiere - med rette. Et kjæledyr med dårlig appetitt kan med tiden begynne å lide av underernæring og få helseproblemer. Les mer om årsaker til kresenhet hos hunder og hvordan du kan få bukt med problemet her >>


Avføringen forteller 

Den daglige runden med hundeposen er en fin mulighet til å sjekke hundens avføring litt nærmere, og på den måten finne ut om kostholdet er passende. Hvilke konklusjoner kan man trekke av å se på avføringen? Les mer her >>
 

Hvilket tørrfôr er best for hunden min? 

Enhver hund er et individ med individuelle behov når det gjelder kosthold. Det som er best for en, er ikke nødvendigvis bra for en annen. Noen favoritter hos mange av våre kunder og våre egne hunder er:

Se vårt fulle utvalg av tørrfôr her