Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Det beste tørrfôret til akkurat din kattEt balansert, kjøttfullt tørrfôr er det enkleste valget når du vil gi katten din mat som fyller alle næringsmessige behov. Hva bør du tenke på når du skal velge tørrfôr?


Kvaliteten på fôret

Noen katter bestemmer selv hva de spiser og ikke spiser, men vet katten hva som er best for den? Mange katter lider blant annet av alvorlig overvekt, diabetes, urinveisproblemer, tannstein og mageproblemer, noe som i det minste delvis kan forebygges med høykvalitetsmat.

 
Kostnader

Sykdommer forringer kattens livskvalitet og merkes også på eierens lommebok, med større veterinær- og medisinregninger. Da kan det faktisk være lurt å se på kostnadene på fôringen, fra et helseperspektiv. Fôr av høy kvalitet kan kanskje ikke kurere sykdom, men et biologisk passende kosthold vil gi din lille venn mer livskraft og energi. Et godt immunforsvar og generelt god helse kan forhindre mange plager.

 
Hvorfor tørrfôr?

Katten får lett alle næringsstoffene den trenger fra tørrfôr av høy kvalitet, og mange tørrfôr inneholder også stoffer som er spesielt gode for blant annet ledd, pels, hud, urinveier og tarmer. Hvis du vil, kan du fôre katten din på kun tørrfôr, og om du vil aktivisere minitigeren din i forbindelse med måltidet, kan du servere fôrkulene i en aktiviseringsleke!
 


 

Se vårt fulle utvalg av tørrfôr her

Selv om det er lett å alltid ha tørrfôr fremme, bør man bestemme seg for fôringsfrekvensen i med tanke på kattens midjestørrelse: hvis en katt som får lov til å spise fritt begynner å bli fet, er det best å begrense spising. I husholdninger med flere katter kan konflikter rundt revir føre til at én katt blir overvektig mens en annen er mager. Da lønner det seg å ha flere spisesteder forskjellige plasser i hjemmet, og om nødvendig begrense den mer selvsikre kattens tilgang til vennens skål. En fôrautomat er smart for at katten ikke skal få i seg for mye mat.
 


Fôrkuler: Hvordan kjenner du igjen et tørrfôr av høy kvalitet?

 • Tørrfôrkuler av god kvalitet inneholder mye kjøtt.
 • I et høyklasses fullfôr finnes alle næringsstoffer katten trenger. Mange tørrfôr inneholder dessuten naturlige stoffer som er til nytte for f. eks ledd, pels og mage/tarm.
 • Fett er nødvendig for katten og skal finnes i rett mengde i fôret. Kattunger og kattemammaer trenger mer fett enn andre, mens overvektige katter burde få en mindre mengde.
 • Kvalitetsfôr inneholder karbohydrater og fiber for de nyttige tarmbakteriene.
 • Tørrfôr av høy kvalitet inneholder IKKE kunstige konserveringsmidler eller sukker.

 
Tips når du sjekker innholdsfortegnelsen

Det er ikke alltid lett å finne frem i tørrfôr-jungelen; maten kan virke helt ok ved første blikk, men på posens bakside kan det være en lang liste diffuse ingredienser. Husk dette:

 • Når du sjekker ingredienslisten, se først på rekkefølgen: det som står først på listen er det mest av. Siden katten har et rovdyrs fordøyelse, bør kjøttkilden stå først.
 • Iblant er det vanskelig å vite om et fôr faktisk inneholder ekte kjøtt. Hvis det står «animalske produkter», kan det komme fra et hvilket som helst dyr og bestå av nesten hvilken som helst del - inkludert restprodukter som hud, lunger og bindevev. Jo mer tydelig kjøttkilden er (f.eks kylling, lam eller fisk) jo mer kan du stole på kvaliteten.
 • Sjekk at maten ikke inneholder sukker eller kunstige tilsetningsstoffer. De trengs ikke i kjøttprodukter!
   


Kompliserte ord og uttrykk

Mange fullfôr av høy kvalitet inneholder stoffer som er godt for helsen, men de har ofte kompliserte navn:

 • Mannan og fruktooligosakkarider (MOS og FOS) er prebiotika som er godt for fordøyelse og tarmhelsen.
 • Taurin er en amminosyre som er livsviktig for katter. Den trengs for hjertehelsen og synsutviklingen. Mangel på taurin kan få alvorlige konsekvenser som blindhet og hjertesykdommer.
 • Natriumheksametafosfat er et stoff som finnes i munn- og tannpleieprodukter, som forhindrer tannstein.
 • Cellulose er uoppløselig fiber fra planteriket som er bra for tarmen og bidrar til å gjøre avføringsstrukturen optimal. Cellulose gjør også fôrkulene knasende sprø, slik at de hjelper med å fjerne plakk fra tennene.
 • Ammoniumklorid bidrar til å opprettholde en riktig pH-balanse i urinveiene.
 • Glukosamin, MSM (metylsulfonylmetan) og kondroitin er godt for leddene.
 • Man tror at metionin er med på å gjøre urinen surere og at den har en rolle i dannelsen av pelsproteinet keratin.
 • L-karnitin er en aminosyre som finnes i kjøtt og som er bra for kroppens fettmetabolisme og muskelutvikling.
 • Tokoferoler er fettløselige vitamin E-forbindelser som brukes som naturlige konserveringsmidler. De blir for eksempel trukket ut av rosmarin.

 
Å overbevise en kresen katt

Mange katter er kjent for å være noen skikkelige feinschmeckere. Det kan være mange årsaker til kresenheten, men de fleste katter kan vennes til ny mat. Prøv følgende tips:

 • Bland litt nytt fôr i kattens favorittmat i noen dager. Da blir katten vant til den nye matens lukt, tekstur og smak.
 • Sett faste mattider for den kresne pusen. Ikke la maten stå fremme hele tiden, men servere 3-4 ganger per døgn.
 • Sjekk hvor mye katten din spiser per dag. Ofte er kresne katter overvektige og årsaken til kresenheten kan være at katten får for mye mat og rett og slett ikke er sulten.
 • Iblant godtar ikke katten den nye maten tross tipsene over. Men det er tross alt mulig å endre selv de mest kresne katters matvaner. Les mer om kresne katter og hvordan du løser det her >>
 • Prøv våre tørrfôr uten risiko! Alle våre tørrfôr har 100% smaksgaranti: Om du ikke er fornøyd med maten kan du returnere sekken om den er over halvfull!
   


 

Avføringen forteller hvordan magen har det

Den daglige rengjøringen av kattedoen gir deg som eier en utmerket mulighet til å sjekke kattens avføring. Avføringen forteller om kattens fordøyelsessystem har det bra. Hvis du må fjerne massevis av løse, stinkende pølser er det lurt å ta en vurdering på om katten får korrekt mat. Løs avføring eller diaré hører ikke hjemme i et velfungerende katteliv, og selv gassproblemer er en illeluktende beskjed om at kattens mat kanskje ikke er helt egnet.

Kvalitetsmat reduserer ofte mengden avføring og gjør den relativt luktfri. Hvis katten din etterlater seg en stor mengde avføring hver dag eller lider av diaré- og gassproblemer, kan situasjonen sannsynligvis forbedres ved å gjøre endringer i kostholdet.

Hvis kattens avføring er tørr hele tiden, kan det skyldes væskemangel. Dehydrering er veldig vanlig hos katter og kan føre til alvorlige helseproblemer, så sørg for at katten får i seg nok væske i kostholdet. Å øke mengden våtfôr kan raskt forbedre situasjonen. Hvis problemet ikke løses raskt, bør du ta en tur til veterinæren!

Hva mer kan jeg finne ut ved å sjekke kattens avføring? Les mer her >>


Hvilket tørrfôr er best for akkurat min katt?

Hver katt er et individ med individuelle behov når det kommer til kostholdet. Det som er best for en er kanskje ikke bra for en annen. Noen av våre kunders og våre egne katters favoritter når det kommer tilkvalitetsfôr er:

Se vårt fulle utvalg av tørrfôr her