Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Finn det rette fôret til din hund


Å velge hundemat kan virke komplisert. Utvalget er stort, og mengden informasjon gjør det vanskelig å velge. I tillegg kan det være en rekke spesielle behov som må tas hensyn til, som overfølsomhet, allergier, aktivitetsnivå og pels- og hudproblemer. La oss hjelpe deg med å finne det rette fôret til din hund!
 

 


Hvordan vet du om maten er av høy kvalitet?

Kvalitetsfôr inneholder mye protein fra kjøtt og alle næringsstoffene din firebeinte venn trenger. I tillegg inneholder mange tørrfôr naturlige ingredienser som er godt for helsen (f.eks til ledd, pels og fordøyelse). Korrekt mengde fett er også viktig. Valper, tisper med valper og aktive hunder trenger mer fett enn andre. Kvalitetsfôr inneholder også en rimelig mengde karbohydrater og fiber som styrker de gode bakteriene i hundens tarmer.


Husk å se på innholdsfortegnelsen:

Førsteinntrykket kan være at fôret virker helt ok, men innholdsfortegnelsen kan vise noe annet. Se på rekkefølgen til ingrediensene. Hva står først på listen? Det som står oppført først første inneholder det mest av. I hundefôr av høy kvalitet skal det være kjøtt. Det er alltid et godt tegn hvis du enkelt kan finne ingredienser som kylling, svinekjøtt, and eller lam. Unngå ingredienser som "animalsk biprodukt/produkter". Dette kan være fra et hvilket som helst dyr og bestå av nesten hvilken som helst del - inkludert restprodukter som hud, lunger og bindevev.
 
Tegn på at hunden får korrekt kost

Hundens kosthold er direkte knyttet til hundens helse - derfor er det så viktig å velge riktig mat! Ved å være nøye med valg av fôr kan du hjelpe hunden din med å holde seg i god form. Dette er tegn på at hunden din har et passende kosthold:

 • Pelsen er glansfull og huden ser sunn ut, hunden klør og gnager ikke på seg selv.
 • Avføringen er fast i formen, magen fungerer bra og ernæringen tas opp godt av kroppen.
 • Hundens pust lukter ikke dårlig.
 • Øynene er klare og renner ikke.
 • Hunden har nok energi og spiser med god appetitt.


Ulike individer – ulike behov

Når du begynner å få kontroll på hva som kjennetegner et høykvalitets hundefôr, er det viktig å finne riktig mat til hunden din. Her er det noen ting du bør tenke på:

 • Hundens alder – hundens ernæringsbehov endres med alderen. Valper som fremdeles dier, men som avvennes rundt 3-6 uker, kan trenge et spesialfôr. Deretter kan de bruke et vanlig valpefôr til de er omtrent ett år gamle. Etter valpefôr kommer voksenfôr, som vanligvis brukes til hunden er rundt 6–8 år (anbefaling varierer mellom produsentene). Det erstattes deretter av seniorfôr, tidspunktet er avhengig av hundens størrelse og hvordan den har eldes.
 • Hundens størrelse – størrelsesforskjellen mellom hunderaser varierer enormt sammenlignet med f.eks katter. De fleste produsenter av hundefôr deler også fôret inn i kategorier tilpasset størrelsen på hunden. Hvor mange klasser varierer, men de fleste har alternativene Liten, Mellomstor og Stor. Nøyaktig hvor grensen går kan være vanskelig å vurdere, og flere hundreraser er definitivt i grenseland. En generell anbefaling er:
  • X-small: 1 - 4 kg
  • Mini: 1 - 10 kg
  • Medium: 11 - 25 kg
  • Maxi: 26 - 44 kg
  • Giant: > 45 kg
 • Hundens rase – noen produsenter tilbyr også rasefôr. Maten er da tilpasset de spesifikke kraven som de forskjellige rasene vanligvis har med hensyn til vanlige medfødte problemer o.l.
 • Spesielle behov – det finnes fôr som er tilpasset spesielle behov, som ikke alltid dekkes av annen mat; for hunder som har problemer med ledd, fordøyelse, hud og pels, munn og tenner, vekt, allergi osv. I tillegg har en arbeidshund større energibehov enn en selskapshund - derfor finnes det hundefôr med høyere energiinnhold osv, tilrettelagt for hunder med et høyere aktivitetsnivå. Hos Musti finner du alltid den beste maten til hunden din!

Om du kjenner deg usikker på hvilket fôr som passer for akkurat din hund, ta turen innom en av våre butikker så hjelper vi deg gjerne!