Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Hundens kroppsspråk


Din verden vil bli helt annerledes når du lærer deg hundespråket!
 

Det er fullt mulig å forstå hundens kroppsspråk og signaler, men som alle andre språk, krever også hundespråket at man jobber litt med å sette seg inn i det. Når du blir dyktig i å lese kroppsspråket, åpner det seg en helt ny og interessant verden for deg!
 

Språkopplæringen starter med observering av hunden

Hunder er mestre i å kommunisere med hverandre. Hunden din prøver også daglig å kommunisere med deg. Hvordan kan du bli god i å forstå hundenes kroppsspråk?

 • Lær deg først å bare se på og følge med hunden din.
 • Observer med et åpent sinn, og unngå bevisst alle tidligere oppfatninger.
 • Unngå også raske konklusjoner og antagelser, vær helt nøytral.
   

Hundens oppførsel er ofte litt forskjellig i hver rase. Husk likevel også at alle hunder er forskjellige, uavhengig av allmenn oppfatning og forskjellige definisjoner man allerede har fått. I tillegg til arvelige egenskaper, påvirker også ting hunden tidligere har lært oppførselen dens.

Det fine og avanserte kroppsspråket hunden din daglig bruker kan fortelle deg om dens sinnsstemning, tidligere erfaringer og gi deg verdifulle opplysninger om akkurat ditt eget hundeindivid.
 

Hvilke signaler er dempende?

Hunden din bruker daglig dempende signaler i kommunikasjonen både med deg og andre hunder. Med de dempende signalene forteller den blant annet omgivelsene at alt er i orden, og ingen trenger å være redd for den. I tillegg kan den med kroppsspråket også prøve å unngå situasjoner som for eksempel kan føre til stress eller frykt.

Dersom du selv er urolig, reagerer hunden din ofte på oppførselen din ved å bruke dempende signaler. Det er som den sier:”Ro deg ned, det går bra!” En som ikke er vant med å observere hundens kroppsspråk merker nødvendigvis ikke disse fine og detaljerte impulsene.

 

Kan du gjenkjenne de vanligste dempende signalene?

 • snusing på underlaget
 • gjesping
 • hunden snur hodet og blikket bort
 • hunden myser og bunker med øynene
 • hunden slikker seg rundt munnen og på snuten
 • sakte bevegelser
 • hunden rister seg
 • hunden sitter eller legger seg ned
 • hunden snur seg over på siden mot en annen hund eller et menneske
 • hunden snur seg vekk.
   

hundens kroppsspråk2

Dersom hunden kommuniserer ved å bruke signalene foran, må du svare at alt er i orden ved å oppføre deg rolig og vennlig. Slik styrker du båndene mellom dere og viser hunden din at du forstår dens signaler. Dette øker du trygghetsfølelsen hos hunden din.

Mennesket kan også bruke et dempende kroppsspråk i kommunikasjonen med hunden. Å vende blikket og hele kroppen litt vekk, slikke seg om munnen, myse og blunke med øynene, gjespe og sitte er kroppsspråk som også hunden ofte forstår hos menneskene. En litt ”likegyldig” oppførsel er ofte et tegn på et trygt menneske for hunden.
 

Hvilke signaler er advarende?

En usikker, syk, redd eller stresset hund kan vise at den ikke føler seg vel ved å bruke advarende signaler.  Meningen med disse signalene er å fortelle tydelig, at hunden vil ut av situasjonen. I motsetning til hva menneskene vanligvis tror, prøver aldri hunden å protestere eller demonstrere ved sin oppførsel. Den er ikke i stand til å tenke så avansert. Hundens oppførsel viser alltid til en virkelig følelsestilstand, et behov eller en lært adferdsmodell.

 

 

Kan du gjenkjenne de vanligste advarende signalene?

 • hunden legger ørene inntil hodet
 • lav knurring eller et høyt, skarpt bjeff
 • hunden løfter leppene og viser tennene
 • hunden lener seg fremover
 • stirring
 • napping
 • stive bevegelser
 • hunden står i en lav stilling
 • hunden holder halen mellom bakbena
 • hunden trekker seg vekk.

 

Nekt aldri hunden din å knurre eller vise andre advarende signaler. Dette er nesten det samme som å ta batteriene ut av en brannvarsler. Dersom man straffer hunden for å bruke signalene foran, kan den senere la være å advare og gå direkte til handling, som for eksempel å bite noen. Hunden blir uforutsigbar.

En rettferdig person som kjenner hundene som art straffer ikke hunden for å bruke advarende signaler!

Hundens kroppsspråk2

Det er viktig å finne ut hvorfor og i hvilke situasjoner hunden bruker signalene som er beskrevet foran. Man kan aldri fjerne den egentlige grunnen til oppførselen ved å nekte hunden å bruke advarende signaler.

Når man har funnet årsaken, kan man endre hundens humør og adferdsmodell til å bli positiv ved hjelp av trening. Hunden blir mer avslappet og du gir den en ny og positiv måte å takle situasjonen på. Vi anbefaler å få hjelp med opplæringen av en faglært hundetrener.
 

Grensene i kommunikasjonen er fleksible i lek

Når hunder som kjenner hverandre møtes og begynner å leke, kan du se en kommunikasjon som er helt annerledes. I lek er ikke kroppsspråket bundet av de samme reglene som for eksempel når fremmede hunder møter hverandre i bånd.

I vilter lek kan en gjeterhund begynne å legge seg på lur og stirre på den andre, for så i neste øyeblikk å sette etter hundevennen sin i en enorm fart! Terriere kan knurre voldsomt og kaste seg inn i en ustyrlig brytekamp på et øyeblikk. Alt dette hører med til leken, og hunder som kjenner hverandre forstår hverandre godt!

Dersom man overførte den samme oppførselen til en situasjon hvor to hunder som ikke kjenner hverandre møtes i bånd, ville oppførselen foran være uhøflig og svært provoserende.
 

Uhøflig oppførsel på grunn av forholdene

Friske hunder som er opplært til å bli sosiale fra de er små, og som har gode erfaringer med andre hunder, klarer vanligvis fint å kommunisere med hverandre når de er løse. Reglene i menneskenes verden forårsaker likevel utfordringer for hunder som er ømfintlige for signaler.

Når man binder hunden i et kort bånd, hindrer man den i å kommunisere på dens naturlige måte. Smale fortau tvinger hundene til å gå rett imot hverandre i bånd. Den naturlige og høflige måten å møte hverandre på ville være å gå i en stor bue om hverandre. Dersom hundene ønsker å bli kjent med hverandre, viser de først dempende signaler. Hundebåndet hindrer dette, og i tillegg tar også eieren ofte et strammere tak i båndet, slik at hunden lener seg mer framover. Dette ser truende ut for en hund som kommer imot, og den kan reagere på dette ved å bjeffe.

Neste gang det kommer en annen hund imot dere, kan du ta god avstand fra den før dere møtes ved for eksempel å gå over til den andre siden av veien. Hold båndet slakt dersom dette er mulig. Pass likevel på at ikke hunden din plutselig kan bykse rett mot den andre hunden!

Styrk de dempende signalene hos hunden din:

 • Slipp godbiter ned på bakken. Når hunden leter etter og spiser dem, ser det ut som den snuser på bakken for hunden som kommer imot.
 • Be hunden din om å sette seg når det kommer en hund imot, og gi den en belønning.
 • Gå i en bue om andre hunder, og unngå å gå rett imot. Ha alltid god avstand når du må gå forbi en fremmed hund med hunden din!
 • La aldri hunden din kaste seg ned på bakken og stirre på eller angripe hunder som kommer imot den.

Når du bevisst styrker de dempende signalene til hunden din i situasjoner hvor den må gå forbi andre hunder, begynner den også å bruke disse mer selv. Dette virker beroligende både på den selv og hunder som kommer imot den!
 

Forstår alle hunder kroppsspråket hos hverandre?

Hunder som er lært opp til å være sosiale når de er små, forstår ofte impulsene til hunder med forskjellig utseende. Dersom hunden ikke er vant til hunder med bustete hale eller kort snute, kan det være vanskelig for den å forstå kroppsspråket til disse. Man kan øve opp hundens språkferdigheter ved å la den få gjøre seg kjent med vennlige hunder i alle raser i ro og fred.

Husk alltid at det finnes hunder som ikke liker fremmede hunder. Derfor må du aldri slippe hunden din fri for å bli kjent med en annen hund før du har spurt eieren om lov. Respekter andre hunders eget revir!
 

Kan forskjellige arter tolke kroppsspråket hos hverandre?

Alle dyreartene har sitt eget, avanserte kommunikasjonssystem og språk. I utgangspunktet forstår ikke de forskjellige artene hverandre. Alle dyr er likevel mestere til å lære, og de kan også lære seg å tolke hverandres kroppsspråk over artsgrensene. Hundevalper som er vant til individer fra andre dyrearter allerede når de læres opp til å bli sosiale, forstår ofte impulsene deres ganske godt.
 

Til slutt

Mennesker og dyr kan kommunisere allsidig og sømfritt med hverandre. Denne forståelsen kommer ikke automatisk, men den må utvikles på samme måte som et hvilket som helst språk. Språkstudiet som vil forandre livet ditt starter med at du begynner å følge med ditt eget kjæledyr.

Se på det, lytt til det og gå inn i en helt ny verden!

Vil du vite mer om dette? Vi anbefaler at du leser boken: Dempende signaler (Turid Rugaas)