Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Katt og kombinert kost

Genetisk sett er katten fortsatt et ørkendyr, akkurat som sine forfedre. Derfor er de dårlige til å kjenne tørste og drikker sjeldent mye vann. Katter ute i det fri henter alt vannet de trenger fra de små dyrene de spiser. For eksempel inneholder små gnagere omtrent 70% vann.
 

Det vanligste kostholdet for huskatter - tørrfôr - inneholder veldig lite væske. Hvis katten bare spiser tørrfôr og er dårlig på å drikke vann, er det fare for dehydrering og sykdommer som et resultat av dette. Den enkleste måten å forhindre disse problemene er å tilby minitigeren din våt- eller råfôr, som inneholder mye væske, i kombinasjon med tørr mat.

Kombinert kost innebærer oftest at man kombinerer tørrfôr og råfôr i kattens daglige kost, men i denne artikkelen kommer vi også til å se på hva det innebærer å kombinere tôrr- og våtfôr.


Kombinere råfôr med tørrfôr

Noen ganger kan en diett som kun består av råfôr virke komplisert og vanskelig å følge, da det krever mye beregning fra deg som eier. Da kan 50/50-modellen med råfôr være et alternativ, noe som betyr at halve kostholdet består av råfôr og den andre halvparten består av et komplett tørrfôr. For denne fôringsmodellen passer et beinfritt råfôr, for eksempel Smaak råfôr.

Tips! Servèr tørrfôret i en aktiviseringsleke for å gi din lille venn stimulering. Å jobbe for maten er et naturlig instinkt hos katter.


Kombinere våtfôr med tørrfôr

Et tørrfôr av høy kvalitet inneholder alle næringsstoffene katten trenger. Mange tørrfôr inneholder næringsstoffer som er godt for ledd, fordøyelse eller hud. Katter som bor utendørs spiser mange ganger om dagen, og et stort bytte, for eksempel, kan skjules og deles i flere måltider. Derfor er det ikke farlig å forlate matskålen med tørrfôr til enhver tid, så lenge riktig del er tildelt. Hvorfor skal man for eksempel kombinere tørrfôr med våtfôr? Å kombinere tørrfôr med et høy kvalitets våtfôr har flere fordeler:

  • Våtfôr inneholder mye væske, katter som er ørkendyr fra sine forfedre, føler seg ikke tørste på samme måte som oss mennesker eller deres hundevenner. Derfor er våtfôr en fin og god måte å hjelpe katten med å få i seg væske.
  • Alle katter er rovdyr, og deres optimale kosthold er en gnager, som består av mye væske, mye kjøtt og fett - akkurat som høykvalitets våtfôr.
  • Mange katter liker også våtfôr på grunn av den gode smaken og duften. Våtfôr inneholder mindre kalorier, og mange kresne katter foretrekker våtfôr. 

Les mer om kresne katter her >>


Kombinert kost for kattunger

En kattunge kan også fôres med kombinert kost, enten med rå- og tørrfôr, eller våt- og tørrfôr. Å servere tørrfôr i en aktiviseringsleke er en fin måte å aktivisere minitigeren på. Det kan være lurt å huske på at et kombinert kosthold krever endel beregning. For å være sikker på at kattungen får i seg nok kalsium og andre viktige næringsstoffer, kan det være greit å supplere med tilskudd. Du finner våre kosttilskudd her >>


Fullfôr eller tilleggsfôr

Det skal oppgis på fôrpakkene om det er et komplett fôr eller et tilleggsfôr. Fullfôr fyller kattens daglige behov, mens tilleggsfôr ikke inneholder alle næringsstoffene katten trenger, og må derfor serveres i kombinasjon med for eksempel tørrfôr.


Å bytte fôr

Katter er kjent for sine kulinariske preferanser. Nye matvarer kan få den kresne katten til å rynke på nesen. Ved å blande den nye maten med pusens favorittmat gradvis i flere dager, kan du venne minitigeren din til den nye maten. Duft, tekstur og smak vil sakte men sikkert bli gjenkjent av pelsklingen. Her kan du lese mer om hvordan du bytter kattens fôr >>