For å kunne forandre kattens kresne adferd, må man først tenke gjennom hva som kan være årsakene til at katten ikke spiser, og hvordan kattens naturlige forhold til maten er.
Det er også lettere å forstå kattens kresne forhold til mat når man først undersøker katten som art på en nøytral måte.
Har du noen gang sett hvordan øynene til katten lyser i mørket når lyset treffer dem? Fosforglimtet kommer av den utrolig flotte spesialkonstruksjonen i kattens øyne, som gjør at den kan lett kan se i dårlig lys.
De naturlige katterovdyrene er en mystisk gjeng som helst opererer i nattemørket. Når det begynner å skumre om sommerkveldene, kan du høre at det rasler i gresset når kattene er ute på jakt. Bare en rask titt på kattens øyne kan lære oss at den også beveger seg, skaffer seg mat og spiser den på en naturlig måte i nattemørket.
Innekattene har også denne egenskapen. Når eieren kryper under dyna om kvelden, er det tid for minitigeren å aktivere seg og kaste seg over lekemusen og matskålen.
Visste du at det er naturlig for mange katter å spise i skumringstimene om kvelden og morgenen.
Den lille nesen til katten ser veldig søt og uskyldig ut. Den er likevel en supersnute uten sidestykke som kan gjenkjenne lukt ekstremt nøyaktig. Ved å bruke luktesansen sin kan katten lett finne ut om maten som serveres passer for den.
For de fleste katteeiere er det helt hverdagslig at katten går til matskålene og lukter på maten, snur på stedet og tripper vekk. Det er lurt å huske på, at det ikke alltid er stolte og adelige forestillinger som ligger bak dette, men en særdeles god luktesans. Katten har bare vært og sjekket med nesen om maten som står fremme passer til den eller ikke. Bare det at matkoppen er skitten eller vasket med feil vaskemiddel kan være nok til at supernesen sier at det ikke lønner seg å spise denne maten.
Når katten fanger byttet sitt, griper den byttet ved å bite hjørnetennene kraftig sammen. De er som kraftige kroker, som det nesten er umulig å komme seg løs fra. Katten skjærer opp kjøttet med jekslene. Den trenger ikke å tygge og male opp maten slik som vegetarianerne, for fordøyelsessystemet til katten klarer også helt fint å behandle større kjøttstykker. Når du tar en titt inn i munnen på katten din, ser du at tennene ikke passer til å male opp maten, men den kileformede tannformen passer perfekt til å rive den opp.
Kattens tunge er kjent for sin grove sandpapiraktige overflate. Den er effektiv til å vaske pelsen med, og av og til bruker pus den til å vekke matmor om morgenen. Overflaten på tungen er så grov, at den kan brukes til å rive løs kjøtt fra beina på et lite byttedyr. (Husk dette neste gang katten din så uskyldig vasker ansiktet ditt…) Tungen har også effektive smaksløker på forskjellige steder, som katten kan bruke til å smake med, slik at den ikke svelger upassende mat.
Spyttkjertlene i kattens munn produserer spytt som gjør maten glatt og hjelper den med å gli ned i halsen gjennom spiserøret og videre til magesekken. Spyttet skyller også smaksløkene, slik at de kan smake om alle munnfullene helt sikkert kan godkjennes.
Den viktigste oppgaven magen til katten har, er å bli klødd av menneskene. Man kan nesten ikke holde fingrene unna den dunaktige og myke pelsen.
Magesekken til pusen er liten og har gjennomsnittlig plass til omtrent et par teskjeer med mat om gangen. De fleste katter spiser også helst mindre porsjoner ofte. Mens maten hos planteetende arter kan ligge i magen i opp til flere dager, tømmes kattens magesekk mellom hvert måltid. Litt avhengig av sammensetningen av maten, tar fordøyelsen av maten omtrent 10-12 timer.
Når maten kommer ut i tykktarmen, er den i hovedsak fordøyd og all næringen er tatt opp. Tykktarmens oppgave er å suge ut og oppbevare vann.
Uavhengig av omgivelsene trenger alle katter muligheter til å gjennomføre sin naturlige jaktadferd. De arvelige adferdsbehovene er ikke blitt borte i forbindelse med temmingen av katten. Man kan heve kattens velvære betydelig ved å tilby den jaktleker, og slik kan man også til og med forebygge forskjellige adferdsproblemer. Jakt i form av lek kan være utmerket mosjon og gi økt matlyst på en naturlig måte.
Jaktadferds-kjeden består av fem forskjellige deler i tillegg til å spise byttet. Å få gjennomføre denne jaktkjeden gir katten en god følelse. Gjennomføringen av dette gjør at kattens hjerne frigjør serotonin og dopamin. Jakt er et innebygd primærbehov som gir katten gode følelser. Selv om en katt som beveger seg ute ikke alltid får tak i byttet, opprettholder velværefølelsen adferden.
Innekattene kan derimot være helt sikre på at de får tak i byttet. Alle delene i adferds-kjeden, også å få tak i og ”drepe” lekemusen eller fjærdusken, lykkes nesten uten unntak. Som en siste del av den ville leken kan eieren gi katten mat, slik at jaktreisen blir fullkommen i kattens øyne.
Noen ganger nekter katten å spise av den enkle grunnen, at den ikke er sulten. Dersom katten din er rund i formene og samtidig rynker på nesen ved matskålen, er den kanskje rett og slett bare mett. Mindre porsjonsstørrelser og faste mattider kan ofte hjelpe.
Man kan også slutte helt med å bruke matskålen og servere maten i forskjellige aktivitetsleker, som stimulerer kattens jaktinstinkt. Det er helt naturlig for små tigerkatter å arbeide for maten. Husk at katten føler seg vel når den får”jakte”! I begynnelsen kan katten trenge litt oppmuntring til å bruke aktiviseringslekene. Når den lærer seg at den selv kan påvirke hvor mye mat den får ved å spille og jakte, våkner det skjulte rovdyrinstinktet i den.
Det er også fint for katten å ha måltider til faste tider. Mange kresne kjæledyr lever nesten som ved en innholdsrik “buffet” hele tiden. Når katten hele tiden har mat tilgjengelig, begynner matelskeren å bli kresen og lar ofte den vanlige sunne maten ligge igjen i matskålen. Man kjenner ofte matkritikerne igjen på dette, at de stadig går og sjekker bordet for å se om kokken og hoffmesteren har funnet på noe nytt for smaksløkene deres.
Når maten ikke er tilgjengelig hele tiden, stiger ofte matens verdi i kattens øyne. Sett derfor de fulle matskålene inn i skapet og del dagens kost opp i 3-4 måltider. Rop på katten når det er mattid, og gi den én porsjon mat. La maten stå fremme i omtrent en halv time og ta den deretter vekk igjen.
I begynnelsen kan en katt som er vant til fri fôring bli litt forvirret av de nye rutinene, og den kan trenge litt tid til å godta forandringen. Selv den strengeste matkritikeren kan likevel venne seg til mattider. Man skal ikke la katten faste, men husk at den heller ikke har fri fôring i naturen, men inntaket av mat er helt avhengig av dens jaktlykke.
Tidsinnstillbare fôringsautomater er et praktisk hjelpemiddel til å holde mattidene.
Kattens nese er suverent nøye når det gjelder gamle matrester som ligger rundt kanten i en skitten matskål. Også vaskemidler med kraftig lukt kan forsikre kattens nese om at maten ikke passer for den.
Man må vaske mat- og vannskålene hver gang man har brukt dem. Bruk et mildt og gjerne luktfritt oppvaskmiddel, og skyll skålene ekstra godt. Katten er et renslig og ømfintlig dyr. God hygiene er ikke en vanskelig og overlegen adferd, men et artsspesifikt primærbehov hos katten.
Katten drikker helst ikke vann på samme sted som den spiser maten sin. Katten bør ha flere vannskåler, og man må passe på at de alltid inneholder friskt vann. Det er svært viktig for kattens helse at den drikker tilstrekkelig med vann! For lite vann kan føre til uttørking. Følgen av dette kan være alvorlige sykdommer.
Spiser du helst maten din på en porselenstallerken, eller liker du heller å hive i deg pizzaen din rett fra pappesken. Det finnes sikkert like mange meninger om dette som det finnes mennesker. Det samme gjelder katter. Der én katt vil ha maten sin i en skål i keramikk med høye kanter, foretrekker en annen å spise av en lav stålskål.
Som vannskål vil mange katter helst ha et glass med høye kanter som den kan skyve hodet sitt nedi. Andre vil heller slikke i seg vannet fra en så stor stålskål som mulig.
Skålmaterialene føles forskjellige for den grove tungen, men de er også forskjellige når det gjelder lukt. Plastskåler kan “suge til seg” lukten av maten, og derfor er det få katter som liker disse.
Den eneste måten å finne ut hva katten mener om matskålene, er å prøve forskjellige matskåler.
I eierens øyne kan det se ut som katten bare er kresen, selv om katten bare prøver å unngå smerten og den ubehagelige følelsen den opplever etter at den har spist. Upassende mat kommer ofte også frem ellers i kattens generelle adferd. Den kan ha store mengder med løs avføring med kraftig lukt. Katten kan kaste opp, stadig miste pels og lide av flassende hud og kløe. Bak disse symptomene kan det komme frem forskjellige helsemessige problemer som krever behandling av dyrlege, men ofte kan problemet løses ved å bytte ut maten.
Fôret som biologisk passer best til katten inneholder rikelig med væske og har et høyt proteininnhold. Et balansert og riktig sammensatt råfôr er den optimale ernæringen for mange katter. Det er likevel ikke alle katter og katteeiere som liker denne fôringsretningen. Da er det ekstra viktig å legge vekt på at fôret man bruker har et høyt kjøtt- og proteininnhold samt en høy fuktighetsprosent. Det er lurt å utfylle tørrfôret med våtfôr, som man også kan tilsette litt lunket vann.
Det er betydelige forskjeller i kvaliteten på kattemat. Når man tilbyr katten mat i høy kvalitet, spiser den ofte med god matlyst, men i mindre porsjoner. Den dårlige matlysten og de ubestemmelige symptomene knyttet til dårlig ernæring begynner å bli borte.
De ansatte i alle våre butikker hjelper deg med å velge mat som passer til katten din!
Mye av maten med dårlig kvalitet kan inneholde tilsatte smaksstoffer. Katter som er vant til denne maten vil kanskje ikke sette pris på sunnere kattemat. Eieren vil bare det beste for katten og gjennomfører endringer i fôringen, men dette kan føre til en situasjon hvor katten bare rynker på nesen og mister matlysten.
Man kan sammenligne situasjonen med en person som plutselig erstatter alt av godteri, hamburgere og berlinerboller med næringsrike salater, bær, frukt og fullkornsbrød på én gang. Katten kan også på sin egen måte være avhengig av dårlig mat. Man kan endre forholdet den har til mat med dårlig kvalitet ved å ta i bruk mattider og sørge for at maten man gir den er fersk, romtemperert og kjøttholdig.
En stresset katt kan lett miste matlysten. Den kan unngå å oppholde seg ved matskålen, dersom de andre kjæledyrene i familien ikke lar den spise i fred eller småbarna i familien kommer for å stryke den når den spiser. En ømfintlig katt kan miste matlysten av en radio som står på ved siden av matskålen eller en vaskemaskin som sentrifugerer på vaskerommet. En redd og stresset katt spiser ikke, selv om den er sulten.
Det er eierens plikt å sørge for et stressfritt liv for alle sine kjæledyr samt å tilby dem rolige forhold i forbindelse med måltidene. Noen ganger krever dette at man er litt kreativ. Man kan for eksempel bygge et helt eget spiseplan et sted langt oppe til katten, hvor ingen andre har noe å gjøre. Dersom måltidene ikke kan gjennomføres på en fredelig måte i hjem med flere katter, kan man mate dyrene i forskjellige rom med lukkede dører.
Dersom kattens dårlige matlyst varer over lengre tid og den begynner å gå ned i vekt, er det helt nødvendig å ta en sjekk hos dyrlegen. Katten kan ha vondt et sted.
Forskjellige helseproblemer i munnen er også en ganske vanlig plage og kan komme frem i form av dårlig matlyst. Katten kan ikke spise når den har vondt i munnen, og kattens generelle helse blir svekket.
Det er svært vanlig at katter er kresne når det gjelder kattefôr. Årsakene til dette er mange, men man finner som oftest svaret ved å sette seg inn i kattens artsspesifikke adferd. Hvordan er kattens sanseverden og hva kan dens adferd fortelle oss om dens forhold til mat? Vi kan med god grunn spørre oss selv: Er katten kresen, eller er det bare så vanskelig for oss å forstå denne dyreartens artsspesifikke behov?
Katter er flotte dyr og fantastiske kjæledyr. Kattens tankeverden føles av og til som en gåte, men er det egentlig meningen at man skal løse denne gåten? Hver eneste katteelsker vet svaret på dette dypt i sitt eget hjerte.
Se hele utvalget av kattemat her.