Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Kattens kost

Det er iblant lett å glemme at katten er et kjøttetende rovdyr. For oss er den jo først og fremst et selskapsdyr. Åpner du derimot munnen til en katt, ser du raskt at tennene ikke er for å tygge vegetabilsk mat, snarere at de er skapt for å fange og drepe små dyr.
 

 

Kjøttetere og biologi

Kjøttspisere har ofte relativt korte tarmsystemer. Kattens tarmsystem er litt over 1 meter, sammenlignet med menneskets som er rundt 7 meter. I tillegg har katten en veldig liten mage som får den til å spise små biter, men ofte, opptil 20 ganger om dagen. Det er mange katteeiere som tror at katten ikke liker fôret sitt fordi den ikke spiser alt på en gang, men forklaringen er at katten liker å spise litt om gangen. At katten liker fôret den får, avhenger ikke av smaken selv, katter har uutviklet smak. Imidlertid har de en veldig fin luktesans, det er hovedsakelig lukten som avgjør hva katten liker. Katter kan også være følsomme for formen og størrelsen på maten. Derfor kan du noen ganger se at katten velger visse biter fra fôret, men ignorerer andre.


Vekten av animalske proteiner

Som et rovdyr overlever ikke katten uten animalske proteiner. Det forventes at en katt som ikke får protein fra kjøtt, fisk eller fjærfe vil dø i løpet av 3-5 måneder. Dette er fordi kattens fordøyelsessystem bare har plass til animalske proteiner. Derfor har all god kattemat en høy andel animalsk protein. I et kattefôr må det også være det essensielle stoffet Taurin for katten. Taurin er en aminosyre som er spesielt viktig for organer som øyne og hjerte. Stoffet finnes naturlig i kattens byttedyr, for eksempel mus. 


Historie spiller en rolle

Katter er preget av sitt opphav fra tørre og varme områder hvor det er viktig å opprettholde vann. Derfor er kattens urin sterkt konsentrert, noe som dessverre øker risikoen for krystallisering og urinproblemer. For å redusere risikoen for urinveisproblemer, er det viktig å sikre at katten får nok vann. En enkel måte er å ha flere vannskåler og spre dem rundt i hjemmet. Vannet skal ikke stå ved siden av fôret fordi katten sjelden drikker og spiser på samme sted.

 
Overvekt hos katt

Et problem som blir mer vanlig blant både mennesker og katter, er overvekt. Ikke bare er overvekt kjedelig for katten fordi den takler mindre og blir sløv, men den er også helsefarlig og øker risikoen for leddproblemer, diabetes, hjertesykdommer og mye mer. Les mer om overvekt hos katter her >>

Ta hånd om katten din – se til at den spiser et godt fôr, at den får i seg tilstrekkelig med væske og at den ikke veier for mye. Da kommer dere til å få en lang og herlig tid sammen!