Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Kresen hund

Hunder blir ofte sett på som glupske dyr, men er dette en sannhet eller en myte? Er alle hunder virkelig så grådige som man skal ha dem til å være?
 

Det er ikke alle hunder som ligger og dagdrømmer om pølser og kjøttkaker. Kresne hunder er et overraskende vanlig problem som kan skape sterk bekymring hos eierne – av god grunn. Over tid kan en hund med dårlig matlyst bli underernært og få helseproblemer forårsaket av utilstrekkelig næringsinntak.

Så hva bør du gjøre hvis din bestevenn ikke liker maten sin?
 

Hvorfor vegrer hunden seg for å spise?

Når hundeeiere samles og snakker om kresne hunder, sier man ofte at eieren er svak og skjemmer bort hunden, men sannheten er sjelden er så enkel. Noen ganger er årsaken at hunden har fått så mye godbiter at den ikke vil ha vanlig mat, men på langt nær alltid.

Før du trekker konklusjonen er det lurt å finne bakgrunnen for hundens mangel på matlyst. Å være klar over grunnene til kresenheten kan bidra til å løse problemet. Du kan gjøre mye for å løse problemet selv, men noen ganger er det nødvendig å gå til veterinær.
 

Sjekk helsen

Når en matelskende hund ikke har appetitt lenger, er det viktigste du kan gjøre å sjekke hundens helse. Dårlig matlyst eller total spisenekt kan være symptomer på halsbrann eller andre sykdommer. Det kan være det eneste synlige symptomet for eieren, og derfor er det verdt å ta på alvor.

Slik gjør du: Om hundens appetitt minker eller er helt borte over lengre tid, bestill time hos veterinær.


Sjekk munnen

Munn- og halssykdommer, samt dårlig tannhelse kan gjøre at hunden får vondt når den tygger, noe som gjør måltidene ubehagelige. I tillegg til å sjekke hundens munn og tenner hjemme, bør du også sjekke de hos veterinær en gang iblant. Hvis hunden din spiser dårlig, må du sjekke at tennene er i god form. Noen ganger kan hunden få tilbake appetitten hvis du tar bedre vare på tennene. Du finner både tannbørste og tannkrem til hund her >>


Fyfy-mat

Avføringen gir en god indikasjon på tilstanden til fordøyelsen. Du bør derfor sjekke hundens avføring hver dag. Hvis den består av små og tørre deler, er ujevn, er vannaktig eller er uvanlig blodig, kan årsaken til hundens tap av matlyst ligge i feil kosthold. Vi mennesker er slik at hvis en ingrediens, for eksempel gluten, forårsaker halsbrann, diaré, luft eller urolig mage, lærer vi å unngå det. Hunder forstår ikke begrepene allergi eller intoleranse, men de forstår muligens sammenhengen mellom å spise mat og den dårlige følelsen som følger.

Slik gjør du: Hvis konsistensen på avføringen varierer eller hvis hunden har halsbrann, luft i magen eller er rastløs etter å ha spist, bør du snakke med en kostholdsekspert. De kan hjelpe deg med å planlegge et passende kosthold for hunden din.

Det er ikke uvanlig for en hund å begynne å elske mat igjen etter en forandring i kosten.


Hormoner

En seksuelt moden ung hund kan lengte etter sin forbudte kjærlighet når naboen går tur, og duftene han møter på turen opptar alle tankene. Når hormonene overtar, havner maten på andreplass. Løpetiden påvirker også tisper: noen blir kresne, mens andre mister appetitten helt.

Slik gjør du: Følg med tispa for å se om appetitten endrer seg under løpetiden. Følg med på om hannhundens appetitt forsvinner iblant eller over lengre tid.

Hvis tispens appetitt varierer i løpetiden, er dette helt normalt. Hos unge hannhunder kan de miste matlysten pga. hormoner. Hvis hunden din nekter å spise over lengre tid må du bestille time hos en veterinær.
 
Den tiggende gourmeten

Det er ganske vanlig for oss mennesker å gi vår egen mat til hunden - kanskje et familiemedlem sniker en liten bit under spisebordet? Hvorfor skal et kjæledyr spise sin egen mat når det er saftige pølser eller fristende pizza tilgjengelig?

Slik gjør du: Sjekk hva alle familiemedlemmene gir hunden på dagtid. Er det mye matrester og søtsaker? Notér ned alt hunden spiser, sammen med familien.

En matdagbok avslører nesten alltid om hunden din virkelig har dårlig matlyst eller om alle delikatessene familien gir den mellom måltidene har gjort den til en kresen gourmet.


Fri tilgang til mat

Er matskålen alltid full? For mange kresene hunder er det som om de bor i nærheten av en buffét som alltid er åpen: Når maten er tilgjengelig hele tiden, blir våre firebeinte venner kresne. Dette er spesielt vanlig hvis eieren har blitt bekymret for hundens minskende appetitt og prøver å lokke med en full matskål.

Hunder er smarte og vil ikke nøye seg med tørrfôr hvis tigging får eieren til å tilby en fristende kjøttkake eller pølse. Et tegn på en kresen hund er at den har full kontroll over om eieren kan tilby noe fristende. Hvis ikke, kan den bare teste et par biter tørrfôr for så å vente på et bedre tilbud.

Slik gjør du: Sett den overfylte matskålen tilbake i skapet og begynn med å servere mat til lunsj og middagstid i stedet for å alltid ha den tilgjengelig. For en voksen hund er ett eller to måltider per dag perfekt. Når det er tid for å spise kaller du på hunden din og servérer maten. La maten ligge i omtrent ett kvarter og sett den deretter bort.

Til å begynne med kan en hund som er vant til fri tilgang til mat bli overrasket over den nye rutinen, og det kan ta litt tid å endre vanene. Men selv en kresen hund blir vant til de faste mattidene. Det er verdt å huske på at hunder fra naturens side ikke har konstant tilgang til mat - ernæringen avhenger helt av deres jaktsuksess. Gratis tilgang til mat er ikke normalt eller ønskelig.


Ingen midje, ingen appetitt?

Overraskende nok ser mange av våre kresne firebeinte venner fremdeles godt ut. Det er slett ikke uvanlig at en hund blir betraktet som kresen, selv om dyret føler seg mett. Eieren kan ubevisst overfôre kjæledyret sitt. Hunden kan bli overvektig og miste midjen mens den ser ut til å mangle appetitt

Slik gjør du: Ta en ærlig vurdering av hundens ernæringsmessige situasjon. Under all pelsen, har din firebeinte venn mistet midjen? Kan du kjenne ribbeina når du stryker over hundens midje? Hvis ikke, kan det hende du må ta noen grep for å få kontroll på hundens vekt.
Kampen om maten i husholdninger med flere hunder

Mat kan skape mange følelser! Noen ganger kan måltider i hjem med flere enn én hund være stressende. En hund kan sluke sin del og raskt dytte unna sidemannen, slik at den underlegne hunden ikke får spist sin mat. Eieren vil kanskje ikke merke dette ettersom hundenes gester og bevegelser er fulle av subtile nyanser.

Slik gjør du: Pass på at hunden alltid får spise i fred. Hvis du har flere hunder hjemme kan det være lurt å mate hver av dem i forskjellige rom eller på forskjellige tidspunkt. Hvis dette ikke er mulig, plassér skålene så langt fra hverandre som mulig og følg med nøye.

En følsom hund kan unngå å spise av andre grunner enn stress forbundet med måltider - et barn som leker høylytt i nærheten, for eksempel. Så pass på at hunden får et rolig stund under måltidet.


Når valpen ikke spiser

Valpens viktigste oppgave er å spise godt og vokse seg til en sterk og glad hund. Vanligvis har valper god appetitt, men noen ganger kan de miste den. Hvis dette skjer i en kortere periode er det ingen grunn til bekymring. Valper kan ofte bli kresne fordi måltidene deres kommer for ofte og porsjonene er for store. Når det kommer nye tenner kan en sår munn også forhindre at valpen spiser i kortere perioder.

Slik gjør du: Ikke gi valpen mat for ofte. Sjekk hvor mye den spiser totalt hver dag. Ta en titt i munnen: er det nye tenner på vei? Får valpen for mye godbiter som belønning, eller mater andre familiemedlemmer hunden uten at du vet det?

Om en veldig liten valp slutter å spise helt i mer enn en hel dag bør du ta den med til veterinæren. Med en litt eldre valp kan du følge med appetitten i noen dager før du besøker veterinæren, så lenge den er i god form og ser ut til å være seg selv.


Når du ikke finner grunnen til mangelen på matlyst

Generelt sett er det alltid en grunn til hundens dårlige appetitt. Når du har prøvd å finne årsaken til kresenheten, kan du ta nødvendige skritt for å rette opp situasjonen. I noen veldig sjeldne tilfeller vil ikke en hund spise under en lengre periode (måneder) uten noen logisk forklaring. Hunden din kan være urovekkende tynn, faste i flere dager, eller spise overraskende små porsjoner. Tydelig underernæring er skadelig for kjæledyret, så i slike tilfellene bør du alltid konsultere en veterinær.
 

Kan man tvinge en hund til å spise?

Å endre spisevanene til en kresen hund er ofte et prosjekt som begynner med å finne årsaken til at den ikke spiser - en jobb som krever en dedikert eier.

 

Hvis hunden viser seg å være sunn og frisk ellers, kan du prøve å vekke appetitten ved å:

Iblant er det bare én endring som skal til før hunden slutter å være så kresen med maten.


Nye matrutiner

Når en hund spiser dårlig lenge, ender det ofte med at eieren ikke bare bekymrer seg, men også blir stresset når hun mater sin firebeinte venn. Eierens nervøsitet og stress kan over tid føre til at hunden assosierer mat med disse følelsene, noe som bidrar til en ond sirkel. Til å begynne med, følg med på hundens spisevaner:

 • Unngå fri tilgang til mat og begynn med måltider til faste tidspunkt.
 • Om mulig, få et annet familiemedlem til å mate hunden.
 • Bytt ut den vanlige matskålen med en labyrintformet skål eller en aktiviseringsleke.
 • Mat hunden på en ny plass, f.eks. på toalettet eller på soverommet.
 • La hunden spise bak en stengt dør eller gå ut av rommet. Kom tillbaka etter ca ett kvarter for å sjekke situasjonen. Om hunden ikke har spist, ta bort skålen og servér mat igjen ved neste faste måltid. Ikke tving hunden til å spise og ikke straff den om den ikke spiser.
   

Forbedre kvaliteten på kostholdet

Ernæring av høy kvalitet er svært viktig, spesielt når hunden spiser dårlig. Maten må være næringsrik og av høy kvalitet. Da gir til og med en liten bit så mye næring som mulig til hunden. Det finnes forskjellige typer hundefôr av høy kvalitet, så kanskje det kan være fint å vurdere et bytte.

Tips 1: Mange gourméhunder elsker rått eller kokt kjøtt. Du kan teste å blande litt råfôr i hundens mat eller å endre helt til råfôring.

Tips 2: Bytt ut litt tørrfôr med et våtfôr av høy kvalitet, som har en fristende duft, konsistens og smak.

Det kan være lurt for eieren til en kresen hund å være fleksibel når det gjelder preferanser for fôring av hunden. Det kan være hyggeligere og lettere for alle parter å tilsette kjøtt i hundens matskål i stedet for å lide pga. hundens dårlige appetitt.


Mer mosjon for din firebeinte venn!

I mange tilfeller er en sunn appetitt et direkte resultat av aktivitet. Noen ganger kan en så enkel ting som å øke treningsmengden gi bestevennen din appetitten tilbake.

 

En hunds daglige mosjon bør inneholde:

 • Muligheter til å gå rundt i fred og sniffe på andre hunders dufter.
 • Møter og lekestunder med andre hunder (om den liker dem)
 • Løping, hopping, graving og utforsking av ulike miljøer.  
 • Plasking i sølepytter og tilpassede friluftsaktiviteter

 

Hverdagsrutiner og været kan skape utfordringer for variert aktivitet, men en sunn og frisk voksen hund bør ha muligheter til aktivitet i all slags vær. Som en kur mot tap av matlyst, er det ingenting som slår trening utendørs! Les mer om hvordan du aktiviserer hunden din her >>
Hunden din blir muligens aldri den som slikker i seg hver minste smule eller leter gjennom søppelbøtter etter matrester, men med noen få, små, daglige forandringer, kan du hjelpe bestevennen din med å finne appetitten igjen!

Vil du lese flere nyttige artikler? Klikk her for å gå til vår Tips-side >>